Magyarország: Wolf Kati – What About My Dreams?

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=GASVvm1jeCw[/youtube]Tudósító: Klész Imre
Forrás: hirado.hu
Eredeti kiadás: 2011.03.09. 11:20

Ma délelőtt az MTV sajtótájékoztató keretében mutatta be Magyarország 2011-es eurovíziós képviselőjét. A sajtótájékoztatón Rákay Philip, az m1 intendánsa elmondta, hogy sok-sok dalt néztek meg az elmúlt 2-3 héten, és büszkén kiállnak a választottjuk mellett. Az MTV zsűrije már szereti a dalt, így a nézők is biztosan meg fogják szeretni. Női előadót hallhatunk majd a nemzetközi versenyen.


Szabó László, az MTV kommunikációs igazgatója elmondta, hogy Magyarország mint EU soros elnök, ilyen formában be tudja mutatni magát Európa előtt, kulturális tartalom megjelenítésével. A versenydal videóklipjével is szeretnék bemutatni Magyarországot. Hozzátette, hogy a határon túli magyar újságírók segítségét is kérik és meg is kapták a dal népszerűsítéséhez. Várkonyi Attila kiemelte, hogy elsősorban a dalt minősítették, mivel ez egy dalverseny. Figyelembe vették újságírók, külföldi és magyar eurovíziós szakemberek véleményét is. Meg fognak tenni mindent azért, hogy minél több emberhez eljuthasson a magyar versenydal. Nagyon erős, nagyon Eurovíziós dalt választottak, ami nagyon jó eredményt érhet el a májusi versenyen.

Nos eljött az idő: a színpadon Wolf Kati, aki élőben énekelte a “Szerelem miért múlsz?” című dalt. Régóta keringtek pletykák Kati daláról, így most minden beigazolódott. A dalt magyarul adta elő az énekesnő. A kérdések ideje következett ezután. Kati nagyon várja a versenyt, nagy csapat fog segíteni felkészülni. Készült angol nyelvű verzió is és videóklip is. A dalt a Henkel, mint a verseny nemzetközi támogatója a Schwarzkopf révén, annak magyar leányvállalata is támogatja. Gundel Takács Gábor lesz a helyszíni közvetítő, Novodomszky Éva pedig a pontbemondó szóvivő a döntőben. Rakonczai Viktor és Rácz Gergő a dal szerzőpárosa.

645 Comments
 1. A nyelvi probléma megoldása az lehetne, hogy plusz adóért cserébe mehetne az angol verzió, vagy az állam nem támogatná a produkciót. Egyszerűen az MTV-től el kell vonni a támogatást. Nem azért küldjük ki Wolf Katit, hogy világhírű legyen, hanem azért, hogy Magyarországot képviselje. MTV és a DunaTV is felelős a magyarságért, magyar nyelv védelméért! Ha vénetlenül világhírű lenne az eurovíziótól, aminek esélye kb. 0,1% az jó, de rizikós befktetés. Magyarországnak magyar az államnyelve, a versenyen a képernyőn HUNGARY felirat lesz, ez magyar produkció, egy magyar termék. Kati egy termék. Rossz befektetés Magyarországnak, ha múló angol(kölcsönvett nyelvű) dalt ad elő. Egy fillérrel nem támogatnám a produkciót így! Ugyan milyen mély gondolatokat kell Európával-világgal megosztani?(egyébként nem csak európai országok versenyeznek, valamint az Ausztrál telvízió is szokta sugározni élőben, és műholdon keresztül mindenhol nézik)

  • Ez a támogatás megvonásos dolog, bocsi, de butaság. Azért büntetni, mert angolul akarják előadni…Nem ezen múlik a magyarság képviselete meg védelme.

   Meg kell várni milyen lesz az angol verzió (remélhetőleg nem minden harmadik szó love lesz, hanem ha kell átírják és nem csak lefordítják).

 2. Nem tudom miért csináltok ekkora problémát a nyelv kérdésből. A legjobb az lenne, ha kikötnék, hogy mindenki csak az anyanyelvén énekelhet, de mivel ez nincs így, ezért az indulók egyre nagyobb százaléka énekel angolul, és nem azért, mert világsztárok akarnak lenni, hanem ezért, mert baromi fontos, hogy értsék a dalt külföldön, mert nagyobb eséllyel szeretik meg. Tehát ezzel az esélyeket lehet növelni. A sok külföldi, aki írja, hogy maradjon eredeti nem mérvadó, mert ha tetszik nekik magyarul, akkor ha angol lesz, akkor szavazhatnak rá, ha meg ígyse-úgyse szavaznak, akkor mindegy. Sokszor emlegetitek a szerb indulót, aki nyert…Ő is felesben adta elő a dalt, egyik része szerb, másik angol volt. Nem hátrány az, ha két sor magyarul van.

  örüljünk, hogy őt küldik ki, hogy jó dala van, hogy ennyien szeretik, fölösleges ezen a nyelv dolgon ennyit túrázni, nem ezen fog múlni. Kevés olyan nyert eddig, ami anyanyelvű volt…

  • Dávid, régen így volt, ha jól emléxem 1999 óta van “free language”. Előtte mindenki csak az adott ország hvatalos nyelvén énekelhetett, szigorúan meg volt határozva, hogy hány angol, illetve más nyelvű szó lehetett egy dalban. ’93-ban volt is ebből kisebb problémája az izraeli csapatnak. Akkoriban meg azért sírt a szája mindenkinek, hogy előnyben van, aki angolul énekelhet (UK, Málta) Régi szép idők….. :)

  • Dávid, ha onnan nézem, hogy éveken keresztül nem is voltunk ott a versenyen, akkor tényleg huszadrangú kérdés, hogy milyen nyelven énekel a versenyzőnk. De ha onnan nézem, hogy végre van egy jó szereplésre esélyes dalunk, akkor minden részlet fontos, az főleg, hogy milyen nyelven lesz. Lesz itt még késhegyre menő vita olyan sarkalatos kérdésekről, hogy jól áll-e neki a kék vagy valami másban kéne színpadra lépnie. Hogy az angol nyelvvel a világsztárságot venné célba, magam sem hiszem, de abban meg biztos vagyok, hogy nem “baromi fontos, hogy értsék a dalt külföldön”. Egyáltalán nem fontos. Angol nyelvű dalt hallgatni kényelmes. Pár szót mindenki ért belőle, könnyű halandzsázni, otthonosság érzetet kelt. Erre a szellemi restségre építik a dalokat.

   Maria Serifovic egy sort sem énekelt angolul. Volt a dalnak angol nyelvű változata, de a versenyt szerbül nyerte meg.

   • Akkor lehet azzal keverem, hogy amikor a Serifovic megnyerte, és elénekelte újból, akkor énekelte félig angolul. Nekem ez nagyon rémlik, de végülis mindegy…

 3. Ez elég érdekes érvelés a magyar nyelv mellett. Bár az ízlésemtől távol áll, nem nagyon találok a logikájában kikezdhető pontot. Talán csak annyit kifogásolnék, hogy kissé Wolf Kati ellenes hangulatot sugall, pedig szerintem a nyelv kérdésében nem ő döntött, nem ő a felelős érte. Szerintem ki sem kérte a véleményét a sok főokos.

  Egyébként az MTV-től már valószínűleg nem nagyon van mit elvonni.

 4. Tudom bután hangzik amit mondtam, de mégsem. :)
  Az is rossz lenne, ha valaki csak az anyanyelvén adhatná elő. Ilyen már volt. Esélyegyenlőség miatt rossz! Viszont mérlegelni kell a szempontokat, hogy melyik fontosabb:
  1, világsikerű angol szám létrehozása, aminek esélye kicsi, és ebből mennyit profitálhat Magyarország(ha nem nyeri meg)
  2, vagy minden szempontból(hangulata, nyelve, dallamának)való reklámozása? Magyar Televíziót támogatja az állam a magyar adófizetők pénzéből. Persze úgy is fel lehet fogni, hogy reklámozzuk azt, hogy Magyarország képes leutánozni a nemezetközi piacot. Én arra voksolok, hogy legyünk utánozhatatlanok. Most nem a magyarkodásomról van szó, de ehhez kell a nyelvünk is és egyébb értékeink.

  • Ez elég ellentmondásos számomra így.

   Ha esélyegyenlőtlenség lenne (ami valahol igaz, bár nem biztos, hiszen csak Anglia és Írország lenne, akik angolul énekelnének, de ebből Anglia alapból ott van a döntőben, tehát már ez eleve nem igazságos, hogy ott vannak többen is, aztán általában a béka segge alatt végeznek a versenyben, de ha így nézzük sok dologban nem igazságos ez a verseny).

   1. Ha nem is nyeri meg, de megismerik az előadót, akkor az országot is, ha már tudnak Magyarország létezéséről és kb azt tudják, hogy hol van, már akkor megérte.
   2. Nem hiszem, hogy leutánozásról lenne szó, lehet angol nyelven is maradandót és utánozhatatlant alkotni. És ez talán azt is mutathatja, hogy igenis képesek lehetünk olyan színvonalú, angol nyelvű dalt írni, ami külföldön is megállná a helyét (tény a legtöbb angol dal szövege eléggé érdekes, egyszerű nyelvezetű, míg a magyar nyelv azért sokszínűbb, bár ez a külföldieknek semmit sem mond).

   A lényeg szerintem, hogy itt minél több embert meg kell szólítani, ez a lényeg, és ezt magyarul nem lehet. Sokan mondják, hogy szép nyelv, de ennyi. Ha angolul van, akkor többen értik, akik nem tudnak angolul, akkor egyszerűbben le tudják fordítani, ha annyira érdeklik. Persze, nagyon jó látni, ha magyarul énekelnek és azt több millióan nézik (a Nox-nál is jó volt hallani, hogy magyarul énekeltek,bár szerintem ha angolul tették volna, akkor jobb lett volna).

   Régebben sikeresek voltak a nem angol nyelvű dalok is, de ma már szerintem ez nincs így, ezért is énekelnek annyian angolul. Ez az egész verseny elment egy rossz irányba, ebbe ez a nyelvi dolog is benne van, meg az is, hogy lassan eltűnnek a hagyományos nemzetekre jellemző dallamok, hangszerek, nyelvek és mindenki angolul, a mai trendre jellemző, pop, disco és talán rockot játszanak, pár év és sehol nem lesz népzenei beütése a daloknak.

 5. Azzal tisztában vagyok, hogy az ember azt szereti, amit már ismer. Nemzetközi zene ismerős harmóniákat használ, végtelenségig kombinálva ugyanazt. Minden számba próbálnak beletenni valami új fűszert lehetőleg a refrénbe és ezt úgy próbálják meg megszerettetni, hogy százszor elismétlik, hogy ismerős legyen. Noxnak például ezt a magyar fűszert sikerült beültetni.
  Ukránok általában mindig modern nemzetközi zenét adnak, igazi showt rendeztek idáig is(Lasatumbai, Ani Lorak, előző évi). Valóban előkellő helyen végeztek, viszont mégsem ismerhettem meg soha Ukrajnát.
  Jobb fűszeresen döntőbe kerülni és elérni a 12. helyet, mint fűszertelenül a döntő 2. helyet.
  Részvétel fontos, de legyen döntős a dolog és fűszeres. Még nyerhetünk is.
  Előző jól mondta sokat akarunk és keveset fogunk. Kevesebbel többet foghatnánk!

  • “Előző jól mondta sokat akarunk és keveset fogunk. Kevesebbel többet foghatnánk!”

   Ez a kijelentés most a németekre igaz nagyon. Tavaly ugye tudjuk ki nyerte meg. Nem akarom leszólni, de az előadó nem egy Mariah Carey, tehát nem a hangi adottságok miatt volt sikeres, nem is a látvány, ahogy előadta a dalt, volt fontos, és a dal is csak fülbemászó volt, semmi több, mégis nyert, mert egyszerű volt, míg a többi túl bazári, csicsás előadás. Ez nekik bejött, de nem mindig visz ez sikerre. Az, hogy idén megint őt indítják, számomra elég negatív, mit remélnek? Hogy megint nyer? Ugyanaz az egyszerűség sikeres lehet megint? Megint egy kis fekete ruhában lesz, ugyanolyan kinézet, hasonlóan semmilyen dal? Hiába ismerte meg Európa, szerintem most nem szerepel majd igazán jó…

   Persze sok előadó indult többször, ami furcsa (Helena Paparizu is indult háromszor, másodjára nyert, harmadjára elkallódott, biztos az ismertségére építettek).

   A lényeg, amit a sok duma mellett gondolok az az, hogy itt nincs semmi olyan dolog, hogy túl sokat akarunk. Az, hogy angolul lesz nem fog változni, az, hogy mivel lehet aratni (hatalmas show vagy egyszerű előadás) előre nem lehet tudni.
   A legfontosabb az lenne, hogy minél több európai országba kellene elutaznia a Katinak, előadni a dalt, mini koncertet adni, esetleg rádiókba elmenni, hogy játsszák minél több helyen, akkor lehet igazán sikeres. A németek idei indulója is azért nyert tavaly, mert már a verseny előtt akkora kampányt csináltak Európában, hogy el sem indult a verseny, de már sok száz ezren nézték meg a klippjét és eleve sokan sejtették, hogy nyerni fog. Ettől függ a siker, hogy minél több országban meg kell ismertetni a verseny előtt, mert nem mindenki jár a youtube-ra naponta…

   • Na ez az Dávid! Fejtsük meg a siker titkát. Én is arra jutottam, amire te. Mire kapja fel a fejét az átlag eurovízió néző? 1. Nagyon jó dal. (Pl. Forogj világ.) 2. Isten áldotta tehetségű előadót hall énekelni. (pl. Ruzsa Magdi) 3. “Ezt már hallottam valahol!” (pl. Lena) Az első két eset a véletlenek összejátszása során összejöhet, a harmadikat meg úgy hívják promóció. Vagyis pénz.

 6. Na jó én sem vitatkozok. Maradjunk abban, hogy szerintem ha pénzben gondolkodunk egyetértünk. :)
  Azt támogatjuk mindannyian, ami nagy sikert, profitot és elismerést hoz Magyarországnak.
  MTV a döntéseket pár emberre bízza, így a korrupció, az ő belső kispiacuk van érvényben. TUDOM DURVA VAGYOK!
  MTV sok módszert kipróbált már, de egyik sem jött be. Még egyre nem gondoltak engem teljhatalommal felruházni 😀

  • Marketing nélkül lehet akármilyen mega-giga produkciónk, ha nem ismerik, a kutyát nem érdekli. Abból lesz sláger, amit minél többen ismernek, akármilyen gagyi is legyen a dal. Tehát igenis be is kell fekteti ebbe pénzt, ami megtérülhet bizonyos esetben, bár az MTV elég fukar (kezdve a sajtótájékoztatót, ahol előadta a dalt…hát sok külföldi szerint is eléggé szegényes és rangon aluli volt, emiatt sokan csalódtak is, tehát itt látszik már a spórolás, mert máshol rendes show keretében mutatták be a dalt, itt meg…hagyjuk is). Nem baj, sok vezető kapja a milliókat az MTV-nél, míg semmire sincs pénz…ez megy sok helyen sajnos.

   • MTV-ről mindig a fekete díszlet, halovány kék lámpák, és színek jutnak eszembe, mindig a sötétség és igénytelenség, zavarodott műsormenet. Normális díszlet és normális világítás, amiről nem Budapest TV hangulat lene, nincsen. Minek nekünk Duna is és MTV? Meg duna2, mtv2, stb. 1db de igényes Magyar csatorna kellene, igényes műsorokkal. Mindegyikből a jó dolgokat át lehetne venni. A többi csatornára nem kellene költeni, ha megszűnne. Nézettség és így a reklámokért kérhető pénz is több lenne(bár nem tipikus kereskedelmi csatorna). Kicsi BivalybasznádiTv vagy túl nagy pl. Bp-i tv is felesleges, bár megszűnt már)Mondjuk M2-nek a parlamenti közvetítés lényeges funkciója(már akit érdekel egyáltalán, hozzá tudjon jutni, azért az fontos)

 7. 1,SERBIA ,1 DENMARK 2,HUNGARY 3,SLOVENIA 4,NORWAY
  5,ROMANIA 6,SWITZERLAND 7,ITALY 8,FRANCE 9, TURKEY
  10,BELGIUM 11, ICELAND 12,GERMANY 13,BOSNIA-HERZEGOVINA
  14,LATVIA, 15,UNITED KINGDOM 16,RUSSIA 17, AUSTRIA
  18,FINLAND 19,ARMENIA 20,POLAND 21,SPAIN 22,CYPRUS
  23,CROATIA 24,SLOVAKIA 25,BELORUSSIA 26,BULGARIA
  27,ESTONIA 28,NETHERLAND 29,GEORGI 30,ALBANIA 31,LITHUANIA
  32, GRECE 33,MACEDONIA 34,MOLDVA 35,MALTA 36,IRELAND
  37, ISRAEL 38, PORTUGAL

 8. Sziasztok.
  20 eve elek Düsseldorfban es Lena temahoz akartam hozza szolni.
  Itt Nemetorszagban is mindenki (ezek szerint külföldön is) tiszta hülyesegnek tartja, hogy az itteni felelös ur (Stefan Raab) ujra a Lenat inditja el az Eurovision. Itt mindenki fuj es halal cikinek tartja az egeszet!!!!!
  Ha Nemetorszagnak lett volna beleszolasa, biztos hogy mindenki lecserelteti Lenat. Akarhogy is tavaly megnyerte nekünk/a Nemeteknek az Eurovisiot, ilyen csak egyszer letezik 10-20 evente. Ha egy kis eselyt is akarnanak a Nemetek ujra ez evben, akkor az orszagnak egy uj elöadot kellett volna keresni, mint idaig minden evben.
  Mert ez nalunk sokkal jobban meg van szervezve, hogy itt (idaig) mindig a nemetek döntenek(döntöttek), hogy kit küldenek kepviselni az orszagot. De most a Stefan Raab a sikertöl felhevülve azt mondta, hogy ez evben is Lena megy. Csak a különbözö dalok közül lehetett a nezöknek valogatni, hogy melyikkel induljon.
  Abszolut tökre le fogunk egni, de ez a eurovizio felelösöket ezek szerint nem erdekli…
  Hajra Kati, en melletted voksolok!!!!

  • Ez egy igen furcsa döntés volt, és esély az újabb győzelemre akkor is nulla lenne, ha egy nagyon ütős nótát adnának elő, de így esélytelen. Ennyire nincs más előadó Németországban? Aki alkalmas lehetne erre? Nem is értem.

   Sok magyar van Európa szerte, s általában ismerik is egymást, kis közösségeket alkotnak, így aki tudja minél több kint élő magyarnak és ismerősnek kellene pl.: e-mailben megírni, hogy támogassák a magyar indulót és szavazzanak rá, és próbálják ők is kicsit segíteni, ha csak annyit tesznek, hogy a címlistában szereplő embereknek elküldik a youtube linket, hogy hallgassák meg és szavazzanak rá, ha tetszik, ez is sokat számítana.

 9. Nem azért mondom, de Németország sem volt fényesen sikeres idáig. Nekem ez örök titok marad, hogy hogyan sikerült Lénának ezt megnyernie. Nem annyira szép sem a hangja, sem a külseje, sem a mozgása és a szám is…nem rossz, de nem kedvencem. Anyanyelvre visszatérve: Lena sem anyanyelvén, németül énekelt, de ez érthető, mert szerintem a német csúnya nyelv, talán a legcsúnyább. Ahhoz képest, hogy milyen fontos nyelv 1 német nyelvű igazi világslágert nem ismerek Dzsingisz kán együttes óta, az is ilyen éljen jürgen hahaha stílus. 😀 Ne haragudj! Beszélek németül, úgyhogy elfogult is lhetnék, de nem vagyok az. Most jut eszembe Cicerótok németül énekelt… De a döntő az tuti nektek, szóval top 25-ben benne volt és lesz mindig Németország. (Pl. Előző elötti évben utolsó lett Németország No Angels)

  • Szerintem sem a legszebb nyelv a német (persze sok egyéb nyelv is van, ami nem szép), én is tudok németül egy kicsit, de sosem sikerült megbarátkoznom vele igazán.

   A Lena dolog pedig, mint említettem is a sok befektetett pénz miatt nyerhetett, azzal, hogy már jóval korábban mindent megtettek, hogy mindenhol ismertté váljon (tudtommal akkor csöppent bele a dologba, s nem volt ő korábban énekes). Arról meg ne is beszéljünk, hogy itt sok ország összetart és akkor is szavaznak a másikra, ha nem is tetszik nekik, tehát valahol ott van a politika is meg a múlt is…

   Ha a Katit is most nagyon nyomnák (akár az MTV akár az RTL Klub, hisz ők is profitálhatnak, hisz az “ő” sztárjuk) és a kapcsolataikat bevetnék, akkor sokat lehetne az esélyeken javítani.

 10. haaaaat…. hogy öszinte legyek, en sem ertettem, hogy Lena hogy a fenebe nyerte meg az Eurovisiot…
  A dal csak akkor maszott be vegre valamelyest a fülembe, amikor a nemet radio mar egy jo honapja nyomatta. En azon velemenyen voltam, ha nekem elsöre nem tetszik a dal, akkor masoknak miert tetszene Lena elsöre.
  Tavaly annyi de annyi jo szam volt, ami azonnal elsö hallasra megmaradt az emberben es sokkal de sokkal jobb volt mint Lena, mint Romania, Albania, Moldavia es Törökorszag…
  Üdv Düssiböl…

 11. Olyan helyzetben vagyok mint Ti,nem igazán tudom,mi lenne a jó. Ha Kati angolul,vagy magyarul énekelne. Kicsit félek a “többségében angol,de lesz benne egy kis magyar rész” megoldástól is. Remélem nemsokára meglesz angol nyelven is a dal,nagyon kíváncsi vagyok rá,hogy egyszerű fordítás lesz,vagy igényesen átírják angol nyelvre.
  Már az X-Faktor idején is imádtam Katit,amióta megszületett a saját dala,szinte csak azt hallgatom. Nagyon örülök,és büszke vagyok rá,hogy Ő képviseli hazánkat. Közben folyamatosan meghallgatom más nemzetek dalait,és a dalok alapján lehet esélyünk a győzelemre,a kérdés csak az,hogy milyen lesz az angol verzió.

  • Oké, végül is a dolog szubjektív, de nekem a spanyol, francia jön be. A legszebb meg persze a magyar. A hollanddal az a probléma, hogy nem lehet eldönteni igazán, hogy angol vagy német, és a kettőnek is elég szerencsétlen keveréke. Egyszerűen csak nem jó hallgatni, amúgy meg nyelvtanilag lehet szuperjó, a téma ezen oldalához tényleg nem tudok hozzászólni. És bocsi, nem akartam megbántani senkit.

 12. SZiasztok!

  Nem olvastam végig a hozzászólásokat, de ahogy látom itt mindenkinek tetszik ez a dal.

  Sajnos nekem ez nem igazán tetszik, és sajnos én nem látom az esélyét, hogy bejussunk ezzel a döntőbe (DE NE LEGYEN IGAZAM). Hajrááá Magyarország!

  Kicsit csalódtam is az M1-ben, hogy pont olyan előadót választott, ami nem hinném, hogy sok célcsoportot meg tudna szólítani.

  na mind1
  hajráááá azértis :)

Minden vélemény számít!