ESC Hungary

3.: Németország

Szerző: Kovács Attila
2007.11.11. 15:45

ESC 1957 Margot Hielscher: Telefon, Telefon, 4. hely (8 pont)

Ebben az évben rendezték a második Eurovíziós Dalfesztivált, egyben az első olyat, amelyre minden ország már csak egy indulóval nevezhetett. Németországot Margot Hielscher képviselte, aki – mint azt a dal címe is elárulja – egy telefont használt fel kellékként produkciója során, ennek ellenére nem igazán nyerte el a zsűritagok tetszését. Margot a rá következő évben is megpróbálkozott a dalversenyen való indulással, de ismét csak mérsékelt sikert aratott. (7. hely, 5 pont)

ESC 1965 Ulla Wiesner: Paradies, wo bist du? 15. hely (0 pont)

A fenti dalt azért érdemes megemlíteni, mert rámutat a hatvanas évek egyik jellemző mozzanatára, nevezetesen a pontozási rendszer állandó változtatására. Korábban sok induló végzett pont nélkül, ezért 1964-ben úgy módosították a szavazást, hogy minden zsűritag 5, 3, illetve 1 ponttal jutalmazhatta a neki tetsző dalokat. Németországon sajnos ez sem segített, hiszen Ulla Wiesner, illetve egy évvel korábban Nora Nova is „lenullázódott”.

ESC 1969 Siw Malkvist – Primaballerina, 9. hely (8 pont)

A dal egy újabb jellegzetességre hívja fel a figyelmet: Németországot sokszor képviselte nem német születésű énekes, akik vagy sikertelenül indultak szülőhazájuk nemzeti előválogatóin, vagy munkásságuk Németországhoz kötötte őket. Siw Malkvist 1960-ban már indult hazája, Svédország színeiben, ám az országváltás sem hozta meg számára a remélt áttörést a dalversenyen.

ESC 1979 Dzsingisz Kán: Dzsingisz kán, 4. hely (86 pont)

Örökzöld dalról van szó, amely a mai napig kedvelt a rajongók körében. Az együttes korábban sosem látott mértékben alkalmazott látványos színpadi elemeket és kosztümöket, ugyanakkor az indulás előtt heves vita folyt a dal szövegéről, amely szerint Dzsingisz kán „félelmet és rémületet hozott minden országba”; sokan megkérdőjelezték, hogy a dalverseny helyszínén, Izraelben fel lehet-e lépni ilyen szövegű dallal. A produkció sikere csattanós választ adott a kétkedőknek.

ESC 1980 Katja Ebstein: Theater, 2. hely (128 pont)

A nyolcvanas évek időszaka Németország igazi aranykorának tekinthető, rengeteg sikeres és eredményes dallal. Közülük az egyik Katja Ebstein produkciója, aki 1970-ben, illetve 1971-ben már részt vett a dalversenyen és mindannyiszor a képzeletbeli dobogón végzett. A dal a színház világába kalauzolja a nézőket, és a Dzsingisz kánhoz hasonlóan a koreográfia itt is jelentős mértékben hozzájárulhatott a kiváló helyezés eléréséhez.

ESC 1982 Nicole: Ein bisschen Frieden, 1. hely (161 pont)

Németország eddigi egyetlen győzelme az Eurovíziós Dalfesztiválon: Nicole fehérgalléros fekete ruhájában, fehér gitárral a kezében a hidegháború tombolása közepette azt kérte, hogy legyen „egy kis béke” (Ein bisschen Frieden) a Földön és ne háborúzzunk egymással. A dal mondanivalója megtette hatását, Nicole fölényes (61 ponttal végzett a második helyezett előtt) győzelmet aratott. Külön érdekesség: az országok többsége a maximális 12 ponttal jutalmazta Nicole produkcióját, ám amikor Ausztria mindössze egyetlen pontot adott, a nézők hangos nevetésben törtek ki a helyszínen.

ESC 1985 Wind: Für alle, 2. hely (105 pont)

A Wind nevű formáció szintén Németország legsikeresebb indulói közé tartozik: három részvétel (1985, 1987, 1992), két második hely. A sikerek ellenére az együttes soha nem ért el számottevő nemzetközi karriert, ebben valószínűleg az is szerepet játszhatott, hogy a tagok túlságosan gyakran cserélődtek.

ESC 1990 Chris Kempers & Daniel Kovac: Frei zu leben, 9. hely (60 pont)

A dal a történelmi körülmények miatt érdekes: 1990 jelentős változásokat hozott Európa életében (Németország újraegyesülése, az egykori szovjet blokk országainak felbomlása, az egyesített Európa közelgő megalakulása), így a dalverseny indulóinak nagy része a fenti témákat dolgozta fel. Természetesen a német produkció sem kivétel ez alól: Chris és Daniel arról énekelnek, hogy milyen érzés szabadon, falak nélkül (szó szerint és átvitt értelemben is) élni.

ESC 1996 Leon: Blauer Planet, kiesett az előselejtezőben

A dal igazi kuriózum: 1996-ban a dalversenyen indulók kötelező jelleggel részt vettek egy zárt előválogatáson, ahol a hét legrosszabbul szereplő országot kizártak a versenyből. A döntés hatalmas felháborodást okozott, egyrészt Leont előzetesen a győzelemre is esélyesnek tartották, másrészt sok olyan indulót is eltiltottak, amelyek rossz anyagi helyzetük ellenére nemzeti előválogatót tartottak – mint utólag kiderült – feleslegesen. Az indulatokra reagálva 1998-tól bevezették a „nagy négyes” intézményét, azaz a verseny megrendezéséhez legnagyobb mértékben hozzájáruló országoknak (Németország mellett Franciaország, Nagy-Britannia és Spanyolország) ezentúl „bérelt” helyük van a dalversenyen.

ESC 2000 Stefan Raab: Wadde hadde dudda da? 5. hely (96 pont)

Az ezredfordulón Németországban némileg csökkent a dalversenyen induló produkciók komolysága, a fenti dal is kiváló példa erre. Stefan Raab részvételét Németországban sokan hibás döntésnek tartották és az ország nemzetközi hírnevét féltették, ám – a produkció minőségétől függetlenül – a siker itt is visszaigazolta a döntés helyességét.

ESC 2002 Corinna May: I can’t live without music, 21. hely (17 pont)

Corinna May, a világtalan énekesnő többszöri sikertelen próbálkozás után (1999-ben például megnyerte a nemzeti előválogatót, ám utólag kizárták, mert a versenydalát a pályázati kiírásban megszabott határidő előtt nyilvánosságra hozták) végre elindulhatott hazája színeiben. Az előjelek biztatóak voltak, hiszen a fogadóirodák őt tartották a legnagyobb esélyesnek, ám a produkció valamilyen ok miatt nem fogta meg a nézőket: lehet, hogy Corinna öltözete, illetve statikus mozgása, lehet, hogy a háttérénekesek kissé kaotikus egyvelege okozta, de tény, hogy a dal az előzetes várakozásoktól messze elmaradva a mezőny második felében végzett.

ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top