ESC Hungary

Eurovízió 2018

43 ország részvétele várható Lisszabonban

Több mint 40 ország részvétele várható a jövő évi Eurovízión. A szabályok szerint maximum 46 ország jelentkezhet a versenyre, ebből maximum 26 vehet részt a döntőben. Elődöntőnként 10-10 ország juthat be a május 12-i döntőbe, ehhez adódik a házigazda jogán Portugália, illetve az „ötösfogat” nagy országok, Spanyolország, Nagy-Britannia, Olaszország, Németország és Franciaország. Eddig 39 ország erősítette meg hivatalosan részvételét. Szeptember 15-ig kellett jelezni előzetesen a versenyzési szándékot, illetve október 10-ig lehetett megváltoztatni ezt a döntést.

A portugál RTP közmédia eurovíziós delegációvezetője szerint 43 ország fog részt venni a 2018-as Eurovíziós Dalfesztiválon, a lisszaboni Altice Arénában 2017 május 8-án, 10-én és 12-én. 2008-ban és 2011-ben volt ilyen sok ország a versenyen, de ezt a számot még nem sikerült túlszárnyalni.

Ausztrália

Az ausztrálok részvétele jövőre is biztosított lesz, noha az elmúlt három évben előadót nevező SBS műsorszolgáltató társaság nem aktív tagja az EBU-nak (ez az egyik alapfeltétele az eurovíziós részvételnek), de mint társult tag, mégis kapcsolódik az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségéhez, és kivételes engedélyt kaptak most is a lisszaboni szereplésre.

Új versenyzők

Új országok belépése idén sem várható. Liechtenstein műsorszolgáltatója nem aktív EBU tag, a tagság és az Eurovízió költségei nagymértékben megterhelné az 1FL TV-t.

A kazahsztáni Khabar műsorszolgáltató hasonló helyzetben van, mint Ausztrália, 2016-tól társult tagjai az EBU-nak. Alapvetően az EBU döntésén kell alapulnia a kazakok meghívásának, ami még nem történt meg. A Khabar jövőre is közvetíteni fogja az Eurovíziót.

A koszovói RTK jövőre is közvetíteni fogja a versenyt, viszont rengeteget kellene tenniük azért, hogy résztvevőt is indíthassanak. Nemzetközi Televíziós Egyesület tagság, ENSZ tagság, Európa Tanács tagság, aktív EBU tagság – ezek mind hiányoznak. Ennek ellenére szorosan együttműködnek az EBU-val, hiszen az ő segítségükkel tudták létre hozni az RTK-t 1999-ben.

Visszalépő versenyzők

Idén nem várható, hogy a 2017-es versenyhez képest bárki is visszalépne 2018-ban.

Visszatérő versenyzők

Oroszországban minden készen áll, hogy visszatérjenek az Eurovízióhoz. Érdekesség, hogy idén a Pervij csatornának kellett volna versenyzőt indítania, de végül visszaléptek. Idén a másik EBU-tag közmédián, az RTR-en lenne a sor. Belgiumhoz hasonlóan Oroszországban is a két aktív EBU tag az egymást követő években felváltva nevez versenyzőt az Eurovízióra.

Akik nem vesznek részt

Andorra
Bosznia-Hercegovina
Luxemburg
Marokkó
Monaco
Szlovákia
Törökország

Akik biztosan részt vesznek

Svédország
Dánia
Finnország
Izland
Norvégia
Belgium
Szerbia
Málta
Németország
Svájc
Lengyelország
Franciaország
Lettország
Észtország
Románia
Portugália
Írország
Azerbajdzsán
Litvánia
Ausztria
Hollandia
Ciprus
Ukrajna
Ausztrália
Fehéroroszország
Spanyolország
Görögország
Horvátország
Nagy-Britannia
Olaszország
Szlovénia
Bulgária
Montenegró
Csehország
Albánia
Grúzia
Izrael
Magyarország
San Marino

A részvétel hivatalos bejelentésére várunk még

Macedónia
Moldova
Oroszország
Örményország

Az EBU hivatalos listája a 2018-as Eurovízió résztvevőiről az valószínűleg év végén lesz nyilvános.

(esctoday.com)

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top