ESC Hungary

Eurovízió 2019

44 évet várt Hollandia a győzelemre

Az Eurovízió korai éveiben Hollandia volt az egyik legsikeresebb ország. Győztek 1957-ben, 1959-ben, 1969-ben és 1975-ben is. A 70-es évek közepétől kezdve nem voltak a győzelem közelében. De 2013-ban valami megváltozott, az ország magasabb fokozatra kapcsolt, és a rákövetkező évben második helyezést értek el. 2019 május 18-án, 44 évnyi trófea-mentes időszak lezárult, amikor Duncan Laurence megnyerte hazájának azt a bizonyos kristálymikrofont az „Arcade” című dallal.

Hollandia először 1957-ben nyerte meg a versenyt, majd nem sokkal később 1959-ben is, így az Eurovízió első négy évében már duplázni is tudtak. Az ötvenes évek sikere után a következő évtized már nem alakult olyan szerencsésen. Egészen pontosan háromszor végeztek az utolsó helyen, amit az 1969-es verseny szakított meg: a népzenei elemekből építkező De Troubadour című dal győzött.

Corry Brokken (© HR/ARD)

1974-ben Hollandiát sorsolták ki arra a nem hálkás feladatra, hogy elkezdje a show-t a Teach-In gyors tempójú Ding-A-Dong című dalával. Ezzel pedig történelmet írtak: (amellett hogy Csonka Andrásnak később ez lett a leghíresebb dala,) Hollandia volt az első, akik az egyes rajtszámról nyerte meg a fesztivált, illetve Hollandia ezzel a 4 győzelmével az egyik legsikeresebb nemzetté vált. Ugyanúgy 4 győzelme volt egy másik nemzetnek, Franciaországnak is, de ők kielőzték Hollandiát 1977-ben.

1980-ban Hollandia ugrott be az Eurovízió megrendezésébe, miután Izrael nem vállalta, hogy két egymást követő évben is versenyt rendezzen. 2005 és 2012 között Hollandia egyetlen alkalommal sem tudott bejutni az elődöntőkből a nagy döntőbe. A legutóbbi években Hollandia sikertelensége megállt: 2013-ben Anouk 9. helyezést ért el, majd a következő évben a The Common Linnets formáció a döntő második helyezettje lett.

2019-ben Duncan Laurence emelte a tétet, és elhozta Hollandiába azt a trófeát, ami utána a hazája már 44 év óta áhított. Duncan 492 pontot kapott az „Arcade” című dalra.

Kapcsolódás a The Common Linnetshez

Ilse DeLange, a The Common Linnets tagja különleges szerepet töltött be Duncan győzelemhez vezető útján, mert Ilse volt az, aki benevezte az Arcade című dalt, amit az holland bizottság választott ki, akik minden évben dalt delegálnak az Eurovíziós Dalfesztiválra.

Duncan egy áprilisi interjúban elmondta, hogy „Csináltunk egy Dropbox-ot, és oda töltögettem fel a már kész dalaimat, amik az évek folyamán elkészültek. Folyamatosan megosztogattam ezeket Ilse-vel, ő pedig folyamatosan ezeket hallgatta.”

Amikor Duncan feltöltötte az Arcade című dalt egyből elkapta Ilse figyelmét. „Egy kis idő után rámcsörgött WhatsAppon (…) azt mondta hogy ez nagyszerű (…) mikor írtad ezt?” Majd így folytatta: „Ő volt az aki segített nekem, tanácsokat adott, és átküldte a dalt a holland döntőbizottságnak. És ő volt az, akitől nagyon sokszor kikértem a véleményét, amikor döntési helyzetbe kerültem a művészi tevékenységeim során.”

Eurovízió 2019: Ilse DeLange tiszteleg Duncan Laurence’ győzelme előtt (© Thomas Hanses)

(euroviíion.tv)

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top