ESC Hungary

A Dal 2017

A Dal 2017: November 20-ig várják a magyarok nevezéseit

Tudósító: Klész Imre
Forrás: mediaklikk.hu

Magyarország 2011 óta folyamatosan küld versenyzőt az Eurovíziós Dalfesztiválra. A 2012-ben elindult A Dal sorozata óta pedig még az aktuális nemzetközi megmérettetés előtt be szokták jelenteni, hogy indulunk a következő évi versenyen is. Most itt az alkalom, hogy az eddig a fiókban őrzött tervek előkerüljenek, most már lehet nevezni a 2017-es Eurovízió magyarországi válogató műsorába. Lássuk a szokásos feltételeket és mutatjuk a furcsaságokat is!

A pályázatra benyújtott dalhoz nem kérnek exkluzivitást, vagyis nem a válogató verseny közvetítésekor kell először bemutatni nagy nyilvánosság előtt, hanem elegendő, ha 2016 szeptember 1 utáni dátummal töltötték fel például a YouTube-ra, vagy ha szintén 2016 szeptember 1 után énekelte el valaki egy nyilvános koncerten. Ha egy nappal hamarabb történtek meg ezek a dolgok, az sajnos kizáró ok. Az MTVA szakemberei az előzsűrizés után tüzetesebben megvizsgálják azt, hogy a pályázók valóban betartották-e a feltételeket. Ha kiderül hogy ez nem valósult meg, akkor a pályázót kizárják.

A pályázaton szereplő, maximum 3 perces dalokat csak olyan 16 év felettiek adhatják elő a színpadon, akik mögött áll egy lemezkiadó vagy menedzser, hiszen egy esetleges győzelem jelentős anyagi helytállást fog követelni. Emellett rendelkeznie kell legalább egy megjelent zenei albummal vagy egy olyan dallal, amit országosan játszottak.

Az MTVA idén is a magyar nyelvű produkciókat preferálja, de nem tiltja az angol, illetve a Magyarországon élő kisebbségek és etnikumok hivatalos anyanyelvén íródott dalszöveget. Vagyis spanyol vagy francia dallal nem lehet indulni. Mindenesetre ha az elfogadott nyelvek valamelyikén (például románul, görögül vagy bolgár nyelven) ad elő valaki egy dalt, annak be kell adni a dalszöveg magyar fordítását is.

Nem engedi meg az MTVA, hogy egy előadó ugyanabban a felkészülési szezonban egy másik ország nemzeti döntőjében is szerepeljen. Például egy erdélyi énekesnek választania kell, hogy a román vagy a magyar válogatón kíván-e részt venni, a kettőn egyszerre tilos.

Nemzetközi szabály, hogy a dal szövege és előadásmódja nem csorbíthatja a verseny hírnevét. Politikai, gyűlölködő vagy szeméremsértő előadásmód nem megengedett. Illetve élő állattal sem lehet szerepelni a színpadon, ez is nemzetközi sztenderd.

Idén is engedik, hogy a Dal előválogatóiban maximum 10 személy szerepelhessen, de a döntőn már csak 6 fő állhat ki a színpadra, a nemzetközi szabályokkal egybevágóan.

Természetesen idén is lesz akusztik verseny, és menni kell a Volt Fesztiválra, a Petőfi Zenei Díj átadója kapcsán fel kell majd lépni.

Lesz a verseny után egy 26 perces After Party is beszélgetésekkel játékokkal.

Hihetetlen, de korábban volt ebből már félre értés: csak azok jelentkezzenek, akik 2017 április végétől május közepéig Kijevben tudnak tartózkodni, illetve az év végéig az MTVA kérésére fel tudnak lépni 5 rendezvényen gázsi nélkül.

A Dal 2017 pályázatainak gyűjtését 2016 november 20-án éjfélkor befejezik. A pályázat végleges hangfelvételét december 28-ig lehet módosítani.

Kicsit szokatlan, de tavaly is kikötés volt, hogy vagy magyar állampolgárok, vagy magyar anyanyelvűek lehetnek az előadók. A zeneszerzők tekintetében nincs ilyen kikötés, de a példa kedvéért svéd zeneszerzők magyar énekessel énekeltethetik el a versenydalt, svéddel nem. Viszont ha Svédországban él az énekes és magyar az édesanyja, az apja pedig svéd, akkor már szabályos esettel állunk szemben.

Szintén szokatlan, hogy a magyar szervezők kihangsúlyozzák, hogy az Eurovíziós Dalfesztivál magyarországi nemzeti döntője a dalok, és nem az előadók versenye. Ezt azzal magyarázzák meg, hogy a pályázat kiírójának (MTVA) joga van lecserélni az előadót egy másikra. Ez nagyon praktikus megoldás ha valamilyen vitás helyzet állna elő, de teljesen téves hozzáállás, hogy a dalok versenyeznek, hiszen akkor az objektivitás érdekében összes dalt egy előadónak kellene elénekelni. Jó esetben az énekesekre vannak szabva a dalok, így elválaszthatatlan az előadó és a dal.

Változás történik a fordulók elnevezésében. Az eddig középdöntőkként szereplő, a dalokat „ismétlő” fordulók most elődöntők lesznek, hiszen a legjobb dalszövegért járó díjat a második elődöntőben fogják átadni, míg a Dal 2017 felfedezettje díj nyertesét az első elődöntőben fogják bejelenteni a középdöntők helyett. Így lehet találgatni, hogy lesznek-e nyolcad- vagy negyeddöntők.

A pályázatot tartalmazó, ajánlott küldeményként feladott zárt borítékban a következők legyenek:

1. egy kitöltött pályázati adatlap saját kezűleg aláírt nyilatkozattal

2. és egy CD vagy pendrive, ami tartalmazza
– a versenyre szánt dalt audio és mp3 formátumban
– a dalszöveget, idegen nyelv esetén a magyar fordítást is
– a színpadra fellépők mindegyikéről jó minőségű fotókat, szakmai önéletrajzokat, esetleg videoklipet

Minden fellépő adatait szerepeltetni kell a pályázati adatlapon. Ha valaki több dalt küld be elbírálásra, akkor minden mehet ugyanarra az adathordozóra, de egyértelműen legyenek elkülönítve, viszont annyi pályázati adatlapot kell kitölteni, ahány dal van a pályázatban.

November 18 és 20 között, vagyis a hajrában személyesen is el lehet vinni a pályázatot az MTVA „A” portájára 10 és 18 óra között, egyébként fel kell adni a postán.

A pontos szabályzat és az adatlapok letöltési linkje elérhető itt:

http://www.mediaklikk.hu/2016/10/10/palyazati-felhivas-2017/

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top