ESC Hungary

Eurovízió 2017

A dalimporttól szenved Moldova is

Magyarországon nem múlhat el úgy nemzeti válogató, hogy ne kelljen kizárni valakit rá nem érés vagy csalás, vagy a hanyag dalszerzők miatt. Moldovában hasonló a helyzet. A tavalyi versenyre 47 pályázat érkezett be, idén pedig csak 40. Ebből 14 dalt válogattak be az élő televíziós műsorba:

 1. SunStroke ProjectHey mamma
 2. Boris CovaliCălător
 3. Diana BrescanBreath
 4. Vozniuc feat. Vio GrecuDon’t lie
 5. Valeria PaşaFreedom
 6. Marks & StefanetJoin us in the rain
 7. Emilia Russu  – If only you
 8. Cobîlean ConstantinMama
 9. Ethno Republic & Surorile OsoianuDiscover Moldova
 10. Irina Kit – Baby don’t cry
 11. Sandy C – A beautiful world
 12. Aurel Chirtoacă  – Dor de mamă
 13. The One – Dance
 14. Big Flash Sound Logic

A 40-es listáról Maxim Zavidia, a tavalyi nemzeti döntő 5. helyezettje visszalépett, mert „félreértések adódtak” a dalszerzőkkel. Egy másik versenyző, Shakya is visszalépett, így már csak 38-an maradtak versenyben. A 2010-es Eurovízión a Sunstroke Projectben megismert, a rajongók csak „Epikus szaxis csávó”-ként ismert tagja nem fog szerepelni a versenyen, az együttest csak az énekes képviselte a meghallgatáson, de ez nem csökkentette az esélyeit.

A zsűri tagjai között megtalálható volt Aliona Moon, aki legutoljára tudta Moldovát döntőbe vinni az Eurovízión, még 2013-ban, egy csodálatos dallal.

A 14 dal február 24-én fog versenyezni, ebből 8 dal kerül a másnapi döntőbe, legalábbis az előzetes tervek szerint.

A 38-ra csökkent mezőny után következtek a bonyodalmak. Az Eurovízió rajongói felfedezték, hogy Constantin Cobilean Mama című dala a 2015-ös orosz X Faktorban már szerepelt. A moldáv előválogató zsűrijét meggyőzte egyébként Constantin szívhez szóló produkciója, de hiába énekelte románul, az orosz tehetségkutatóban pedig orosz nyelven énekelték el, a szabálytalanság sajnos tetten érhető.

Az orosz X Faktoros produkciót 2015 márciusában láthatta a közönség, így ez ütközik az Eurovízió szeptember 1 szabályával. A mostani eset nagyon hasonlít tavalyról a svéd Anna Book melodrámájával. A Himmel för två egy moldáv énekesnő dalának svéd verziója volt. Elsőként Felicia Dunaf énekelte el a 2014-es moldáv válogatón. A svédeknél a verseny előtt csak egy 15 másodperces minta áll rendelkezésre, de a rajongók beazonosították az egyezést a moldáv dallal, így Anna Book a 2016-os svéd Melodifestivalenen elénekelhette a dalát, de nem volt versenyben. Sajnos a dal szerzői nagyot hibáztak, amikor nem tájékoztatták az előadót arról, hogy egy „újrahasznosított” dalt akarnak elénekeltetni más előadókkal.

De emlékezzünk vissza Zentai Márk a 2009-es Eurovízióra szánt versenydalával, amit már elénekeltek a svéd Big Brother lakói 2004-ben:

A moldáv TRM közmédiának Irina Kit is fejfájást okozott. Nem elég, hogy alig jelentkeznek a nemzeti válogatóra, de most egy másik énekes is ki fog esni. A vád szerint Irina Kit lenyúlta a refrént Akon‘ “Bananza (Belly Dancer)” című dalából. Serj Coston, az előzetes meghallgatáson kiesett versenyző egy mérges bejegyzést posztolt ki a Facebookra, amiben azt írja, hogy „a zsűritagok a seggükkel hallgatták meg a dalt, nem a fülükkel”. Majd ezután bemásolta egymás alá a két dalt.

Közzétette: Serj Coston – 2017. január 21.

 

Közzétette: Serj Coston – 2017. január 21.

És itt a videó a biztonság kedvéért a meghallgatásról:

Irina, aki a 2015-ös nemzeti válogatón Irina Kitoroaga néven szerepelt, elismerte a két dal hasonlóságát, de elmondta hogy ártatlan az ügyben, mert nem ő volt a dalszerző. A TRM még nem reagált hivatalosan, így egyelőre mindenki maga döntse el, hogy fennáll-e a plágium esete.

Forrás: wiwibloggs.com

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top