ESC Hungary

Eurovízió 2017

A dalimporttól szenved Moldova is

Magyarországon nem múlhat el úgy nemzeti válogató, hogy ne kelljen kizárni valakit rá nem érés vagy csalás, vagy a hanyag dalszerzők miatt. Moldovában hasonló a helyzet. A tavalyi versenyre 47 pályázat érkezett be, idén pedig csak 40. Ebből 14 dalt válogattak be az élő televíziós műsorba:

 1. SunStroke ProjectHey mamma
 2. Boris CovaliCălător
 3. Diana BrescanBreath
 4. Vozniuc feat. Vio GrecuDon’t lie
 5. Valeria PaşaFreedom
 6. Marks & StefanetJoin us in the rain
 7. Emilia Russu  – If only you
 8. Cobîlean ConstantinMama
 9. Ethno Republic & Surorile OsoianuDiscover Moldova
 10. Irina Kit – Baby don’t cry
 11. Sandy C – A beautiful world
 12. Aurel Chirtoacă  – Dor de mamă
 13. The One – Dance
 14. Big Flash Sound Logic

A 40-es listáról Maxim Zavidia, a tavalyi nemzeti döntő 5. helyezettje visszalépett, mert „félreértések adódtak” a dalszerzőkkel. Egy másik versenyző, Shakya is visszalépett, így már csak 38-an maradtak versenyben. A 2010-es Eurovízión a Sunstroke Projectben megismert, a rajongók csak „Epikus szaxis csávó”-ként ismert tagja nem fog szerepelni a versenyen, az együttest csak az énekes képviselte a meghallgatáson, de ez nem csökkentette az esélyeit.

A zsűri tagjai között megtalálható volt Aliona Moon, aki legutoljára tudta Moldovát döntőbe vinni az Eurovízión, még 2013-ban, egy csodálatos dallal.

A 14 dal február 24-én fog versenyezni, ebből 8 dal kerül a másnapi döntőbe, legalábbis az előzetes tervek szerint.

A 38-ra csökkent mezőny után következtek a bonyodalmak. Az Eurovízió rajongói felfedezték, hogy Constantin Cobilean Mama című dala a 2015-ös orosz X Faktorban már szerepelt. A moldáv előválogató zsűrijét meggyőzte egyébként Constantin szívhez szóló produkciója, de hiába énekelte románul, az orosz tehetségkutatóban pedig orosz nyelven énekelték el, a szabálytalanság sajnos tetten érhető.

Az orosz X Faktoros produkciót 2015 márciusában láthatta a közönség, így ez ütközik az Eurovízió szeptember 1 szabályával. A mostani eset nagyon hasonlít tavalyról a svéd Anna Book melodrámájával. A Himmel för två egy moldáv énekesnő dalának svéd verziója volt. Elsőként Felicia Dunaf énekelte el a 2014-es moldáv válogatón. A svédeknél a verseny előtt csak egy 15 másodperces minta áll rendelkezésre, de a rajongók beazonosították az egyezést a moldáv dallal, így Anna Book a 2016-os svéd Melodifestivalenen elénekelhette a dalát, de nem volt versenyben. Sajnos a dal szerzői nagyot hibáztak, amikor nem tájékoztatták az előadót arról, hogy egy „újrahasznosított” dalt akarnak elénekeltetni más előadókkal.

De emlékezzünk vissza Zentai Márk a 2009-es Eurovízióra szánt versenydalával, amit már elénekeltek a svéd Big Brother lakói 2004-ben:

A moldáv TRM közmédiának Irina Kit is fejfájást okozott. Nem elég, hogy alig jelentkeznek a nemzeti válogatóra, de most egy másik énekes is ki fog esni. A vád szerint Irina Kit lenyúlta a refrént Akon‘ “Bananza (Belly Dancer)” című dalából. Serj Coston, az előzetes meghallgatáson kiesett versenyző egy mérges bejegyzést posztolt ki a Facebookra, amiben azt írja, hogy „a zsűritagok a seggükkel hallgatták meg a dalt, nem a fülükkel”. Majd ezután bemásolta egymás alá a két dalt.

Közzétette: Serj Coston – 2017. január 21.

 

Közzétette: Serj Coston – 2017. január 21.

És itt a videó a biztonság kedvéért a meghallgatásról:

Irina, aki a 2015-ös nemzeti válogatón Irina Kitoroaga néven szerepelt, elismerte a két dal hasonlóságát, de elmondta hogy ártatlan az ügyben, mert nem ő volt a dalszerző. A TRM még nem reagált hivatalosan, így egyelőre mindenki maga döntse el, hogy fennáll-e a plágium esete.

Forrás: wiwibloggs.com

About Author

Comments

friss hírek

ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

Archívum

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

Archívum

Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

To Top