ESC Hungary

Eurovízió 2022

A győzelem után a sajtó kérdezte a Kalush zenekart

A Kalush zenekar és Ukrajna nyerte a 2022-es Eurovíziós Dalfesztivált. A döntőt követő sajtótájékoztatón sok érdekesség elhangzott. A zenekar frontembere, Oleg Pszjuk válaszolt a sajtó kérdéseire. Az első kérdés a produkciójuk utáni, politikailag árnyalt üzenetre érkezett: Segítsetek az embereknek Ukrajnában, Mariupolban és Azovsztalban! Oleg Pszjuk elmondta, hogy világosak voltak ezzel a szándékai. Az embereknek tudniuk kell, hogy Ukrajna milyen fajta problémákkal áll szemben, hogy miért hangzott el ez az üzenet. Ha ennek az ára kizárás lett volna, szívesen kifizette volna. Ezután azt kérdezték az újságírók, hogy mit üzennek azoknak az ukránoknak, akiknek el kellett menekülni az elmúlt hónapokban. A frontember megköszönte mindenkinek, minden külföldön ragadt ukránnak és mindenki másnak is, akik Ukrajnára szavaztak. Ez a győzelem különösen fontos ebben az évben. A fő céljukat elérték: bebizonyította a zenekar, hogy az ukrán kultúra maradandó, és megvannak a különleges ismertető jegyei. A sajtótájékoztatóig még nem kaptak hívást az ukrán elnöktől. Még a dalhoz inspirációul szolgáló Stefania-tól, Oleg édesanyjától sem kaptak hívást, de SMS-t már váltottak. Stefania nagyon büszke és boldog. A zenekarnak engedélyezték, hogy még 2 napig Torinóban maradjanak. Még sok a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy mi fog történni visszatérésükkor, de készek a harcra a végsőkig. Annak ellenére hogy Olegnek több alkalommal is engedélyezték az elmúlt hetekben hogy elhagyja az országot, folyamatosan aggasztja az országban dúló háború. Május 16-án, a megérkezésük napján lesz a születésnapja, 17-én a családjával, édesanyjával és a barátnőjével fogja tölteni az időt.

Egy közvetlen kérdés érkezett arról, hogy mit gondol, miért szavaztak rájuk az emberek? A jelenlegi körülmények, vagy a önmagáért a Stefania című dalért? A kapcsolat egyértelmű: A Stefania az első volt a fogadóirodáknál, de a háború kitörése előtt is a top 5-ben volt. Még egyszer megköszönte a közönségnek, és nagyra értékeli, hogy segítették őket a szavazatokkal. A nézőnek nagyon fontos szerepe van abban, hogy támogassa az ukrán kultúrát. Filmek megnézésén, zenék meghallgatásán, és az ország jövőbeli meglátogatásán keresztül is tudnak segíteni. Maga a Kalush zenekar megpróbálja vegyíteni az ukrán folklórt a modern hangzásokkal. Sok kreatív elme támogatja őket az országban.

Oleg elmondta, hogy a versenytársak közül Olaszország, az Egyesült Királyság, Moldova és Lengyelország volt a kedvence. Elmondta, hogy az egész Eurovízió, és főleg az előkészületei stresszel terheltek voltak számára. Sokáig nem volt idejük együtt próbálni, csak online. Csak Torinóban tudtak igazán próbálni.

439 pont a televotingon egy új rekord az Eurovízión. Ráadásul a hip-hop stílus nem szokott jól érvényesülni a fesztiválon, főleg ha anyanyelven van előadva. Nem gondolja Oleg hogy ebben nem lesznek úttörők, hiszen mára a hip-hop egy világszerte elismert stílussá vált. Végül az Eurovízió igazgatója, Martin Österdahl mondott kedves szavakat. A zenekar tagjait bátornak és különlegesnek nevezte a nehéz körülmények ellenére. Mindenkit lenyűgöztek, még azokat is, akik az EBU-n belül dolgoznak. Köszöni a kemény munkájukat és türelmüket.

Felmerült az a kérdés is, hogy Ukrajna képes lesz-e megrendezni a 2023-as Eurovíziót. A frontembernek kétsége sincs efelől. Mindenkit meg szeretne hívni jövőre egy „új” Ukrajnába. Martin Österdahlnál már ott van az „üdvözlőcsomag” amiben minden információ megtalálható, ami a rendező országnak szükséges. Az EBU, vagyis az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége minden segítséget megad a szervezéshez.

Egy utolsó újságírói kérdésen felmerült még az is, hogy annak ellenére hogy mindenki reménykedik a jövő évi ukrán rendezésben, van-e terv arra, hogy melyik országot részesítenék előnyben, ha a körülmények mégsem engedik meg? Erre az ukrán műsorszolgáltatótól érkezett a válasz: Túl korai még ilyen részletekre válaszolni. Minden erejüket arra fordítják, hogy a dalfesztivált rendezzenek egy békés Ukrajnában.

(EBU)

About Author

A győzelem után a sajtó kérdezte a Kalush zenekart
Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top