ESC Hungary

Az Eurovízió sztárjai

A megállíthatatlanok: Conchita ellenállt a lengyel konzervatív nyomásnak

Tudósító: Klész Imre
Forrás: escbubble.com

A kritikus jobboldali politikusok kampánya ellenére Conchita fellép a kielcei Sabat Czarownic fesztiválon. A 2014-es Eurovízió győztese a Rise Like A Phoenix című dalon kívül elénekel még két Tina Turner számot is. Az eseménynek a kielcei Kadzielnia Amfiteátrum ad helyet, és a TVP2 21:00-tól élőben fogja közvetíteni.

Az eseményre más nemzetközi fellépőt nem is hívtak, bízva Conchita népszerűségében, a szervezők reményeikszerint így sokkal több emberhez el tudnak jutni, és sikeresebben tudják bemutatni Kielcét, és a Swietokrzyskie vajdaságot. Az eseménye előtt Conchita szerepelni fog a TVP közmédia (!) reggeli műsorában és a TVN kereskedelmi csatornán is látható lesz.

Swietokrzyskie Vajdaság Regionális Turisztikai Szervezete hozta nyilvánosságra, hogy a zenei fesztiváljukra meghívták Conchitát is, ami egyben a 2014-es verseny győztesének első látogatása lesz Lengyelországban. Még teljesen le sem volt egyeztetve a fellépés, amikor a helyi jobboldali politikusok közül néhányan véleményüknek adtak hangot különböző médiafelületeken. A jog és igazság párt képviselője, Bogdan Latosinski ezt nyilatkozta: „Amikor meghallottam ezt a hírt a rádióban, egyből leizzadtam. Ha ez a személy fel fog lépni a zenei fesztiválon, személyesen fogok tiltakozni a vajdasági közgyűlés előtt.” Emlékeztetett arra, hogy majdnem 5300-an szavaztak rá, akik katolikusok, konzervatívok, és a férfiakra férfiként, a nőkre nőként tekintenek.

Swietokrzyskie Vajdaság Regionális Turisztikai Szervezetének képviselője, Zenon Janus nem érti Latosinski éles kirohanását. „Az Eurovíziót majdnem 200 millió ember nézi világszerte. Idén Bécs volt a házigazdája az eseménynek, és Conchita műsorvezetője is volt az eseménynek. Kielcének egy elfogulatlan városnak kellene lennie, ezért miért ne hívhatnánk meg egy ilyen nagy művészt azért, hogy énekeljen nekünk?”

A Turisztikai Szervezet másik képviselője szerint „Számunkra Conchita Wurst (Thomas Neuwirth) is csak egy olyan ember, aki nőként öltözve lép a színpadra. Ráadásul ki ne ismerné az Aranyoskám vagy a Mrs. Doubtfire című filmet. De például a templom sem ítéli el Szent Wilgefortist, aki egy női szent nagy szakállal.

„Nem szeretnénk semmilyen ideológiai megnyilvánulást látni Conchita fellépése alatt. Ha felléphetett olyan nagy tiszteletnek örvendő nemzeti televízióban, mint a BBC, akkor miért ne vehetne részt a TVP2 műsorában is? Ha találkozhatott az Amerikai Egyesült Államok főtitkárával, akkor miért ne találkozhatna a kielcei emberekkel is?

Zdzislaw Skuza helyi szociológus szerint a koncert botránnyal fog végződni, ugyanis a Swietokrzyskie Régió sokkal vallásosabb Lengyelország más régióihoz képest, az ilyen fajta produkciót nem fogják könnyen elfogadni az emberek.

Az OGAE Lengyelország kielcei tagja, Mariusz a következőket nyilatkozta az escbubble.com-nak: „Drukkolok nagyon, hogy rendben menjen Conchita fellépése. Azt hiszem ez egy nagyszerű ötlet a város promóciójához, meghívni egy ilyen híres külföldi művészt, és nagyon remélem, hogy sok Eurovízió és Conchita fan fog eljönni a fesztiválra.” Azonban elismeri azt is, hogy a helyi média próbálja táplálni a Conchita fellépésével kapcsolatos vitákat, melyek többnyire negatív kimenetelűek.

Lengyelország egyike volt annak a négy országnak, amelyik egyetlen pontot sem adott a 2014-es osztrák versenydalra a döntőben. De hozzá kell tenni azt is, hogy ha a tisztán közönségszavazást vesszük, akkor ott a 4. helyezést érte el a produkció, a zsűri viszont a 19. helyre sorolta. Az elődöntőn pedig megnyerte a televotingot, a zsűri viszont a 8. helyre sorolta, így Varsó csak 2 pontot tudott küldeni.

Az est folyamán lengyel előadók fognak fellépni a sztárvendég mellett, de például az Afromental (lengyel NF 2008) is fellép, Conchita pedig találkozni fog Justyna Steczkowskával (ESC 1995 Lengyelország) is.

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top