ESC Hungary

Molitva
Az Eurovízió sztárjai

A Molitva nem csak az Eurovíziót nyerte meg, de a szívünket is – Hol tartanak most?

Helsinkiben nem csak a versenyt de a szívünk egy részét is elnyerték a lányok.

Az időpont 2007 május 12. A helyszín Hartwall Areena Helsinkiben. Az Eurovíziós Dalfesztivál történelmében ez volt az első alkalom, hogy Finnország rendezhette meg a versenyt. Egy igazi fantázia, ahogy a 2007-es szlogen is tükrözte. Azonban Szerbia is belépett az „elsők” klubjába, hisz ez volt az első olyan Eurovízió ahol önálló és független országként neveztek, miután 2006-ban Montenegróban a szavazók 55.5% voksolt arra, hogy független államként szétváljon Szerbia és Montenegró.

Szerbia nemzeti válogatóját, a Beoviziját használta arra, hogy a lehető legerősebb dalt küldhessék ki Helsinkibe. Az elődöntők során Marija Serifovic első helyen végzett úgy a zsűrinél mint a közönségnél is. Már akkor érződött a levegőben, hogy a Molitva nem csak egy egyszerű versenydal, hanem valami igazán különleges és egyedülálló produkció. A döntőben Marija ismét elsöpörte a mezőnyt, hisz a második helyezett Slobodan Trkulja i Balkanopolis előtt több mint 1000 vokssal végzett.

A döntés megszületett. Szerbiát Marija Serifovic és a Molitva fogja képviselni a 2007-es Eurovíziós Dalfesztiválon Finnországban.

Marija azonban nem egyedül utazott Helsinkibe. A később Beauty Queens-ként ismert, 5 tehetséges vokalista is színpadra állt ezzel is sokat hozzáadva a dal hangulatához.

Sanja Bogosavljević, Suzana Dinić, Ksenija Milošević, Ana Milenković és nem utolsó sorban Ivana Selakov. Az az erő amit ők képviseltek 2007-ben a mai napig érződik. A Molitva egy szerelmes levél volt Szerbiától, a szerb embereknek, Európának és az Eurovíziós Dalfesztiválnak. Helsinkiben nem csak a versenyt de a szívünk egy részét is elnyerték a lányok.

2007 május 10-én Szerbia az elődöntőben versenyzett. Mondhatni sima volt a döntőbe vezető út, hisz Marija az első helyen végzett már akkor is. A két nappal később rendezett döntő sem alakult máshogy, habár a szavazás végén az utolsó két ország pontjai döntötték el, hogy Ukrajna vagy Szerbia fog diadalmaskodni. Macedónia és Magyarország pontjai bebiztosították a szerb győzelmet, azt a győzelmet ami a történetükben az első lett mint önálló ország. A Molitva bekerült a történelem könyvekbe a lányok pedig nemzeti hősökké váltak.

13 év telt el azóta. Tanúi lehettünk annak, hogy 2013-ban és 2017-ben sem sikerült szerb dalt a döntőbe juttatni. Míg Malmöben a Moje 3 kudarca, addig Kijevben pedig Tijana Bogićević indulhatott idő előtt vissza Szerbiába. A legjobb helyezés 2012-ben jött, egy harmadik hely Željko Joksimović dala által, aki a „Nije ljubav stvar”-t énekelte Bakuban.

A kérdés adott. Mi történt a lányokkal? Hol tartanak most?

Marija Šerifović egy 2015-ös interjúban azt nyilatkozta, hogy az eurovízió teljesen megváltoztatta az életét. Amikor a szerb delegáció hazatért Helsinkiből 2007-ben, több mint 70.000 ember gyűlt össze a fővárosban, Belgrádban a lányok fogadására.

A tradíció szerint a következő évben, vagyis 2008-ban Marija újra az Eurovíziós színpadon énekelte a Molitvát, de immár a saját országában, és a szülővárosában. A trófeát is ő adhatta át Dima Bilan-nak. Míg 2008-ban Írországnak segített előadót választani, addig 2009-ben ugyan ezt Svédországnak tette.

Ugyancsak 2008-ban kiadta harmadik stúdió albumát, ami a “Nisam anđeo” (Nem vagyok angyal) címet kapta. Egy évvel később pedig egy újabb album, az „Anđeo” következett.

2013-ban nagyon bátran beszélt a Confession című doku sorozatában a nehéz gyerekkoráról, a karrierjéről és szexuális irányultságáról.

2014-ben újabb albumot készített, mindemellett pedig folyamatosan népszerű dalokkal látja el a szerb közönséget. Telt házas aréna turnékon is részt vett Szerbiában és Bosznia és Hercegovinában is.

2015-ben egy zenés tehetségkutató műsor a Zvezde Granda zsűritagja lett, ahol ugyan csak szép sikereknek örvendhet, hisz mentoráltja Džejla Ramović nyerte meg a 13. évadot.

Mariját mindannyian láthatjuk majd a Eurovision: Europe Shine a Light műsorában.

Sanja Bogosavljević

Sanja soha sem szakadt el teljesen az Eurovíziótól. Háttérénekesként visszatért 2011-ben, 2015-ben és 2017-ben is. Idén a Beovizija mezőnyében próbálta kiharcolni a helyét Rotterdamba, azonban sajnos az első elődöntő folyamán nem sikerült a továbbjutás. Amennyiben Szerbiában tartózkodtok, ti is találkozhattok Sanjaval, hisz Belgrád számos klubjában fellépett már a SoulKitchen Belgrade együttesével. Ezen kívül jó pár híres szerb énekes vokalistájaként is közreműködött már a múltban.

Suzana Dinić

Suzana első élő koncertjét 10 évesen adta, ami sokat elmond a tehetségéről. Nem hagyta abba a zenélést ő sem, a Scandal Band együttessel is dolgozott, több önálló projekt mellett. Marijaval sem szakadt meg a kapcsolat, hisz 13 év után is együtt dolgoztak az aréna túrnék alatt.

Ksenija Milošević

Ksenija sem távolodott el teljesen az Eurovíziótól. 2012-ben vokalistaként utazott Bakuba Željko Joksimović csapatával, aki a „Nije Ljubav Stvar” dallal a harmadik helyen végzett. 2013-ban Malmöben a Moje 3 háttérénekeseként sajnos csalódnia kellett, hisz a lányok nem jutottak a döntőbe. Ksenija is jelen volt Marija aréna turnéján.

Ana Milenković

Ana is részese volt az idei Beovizija mezőnyének. „Tajna” című dalával állt színpadra abban a reményben, hogy májusban Rotterdamba utazhat Szerbiát képviselve az Eurovíziós Dalfesztiválon. Habár nagyon professzionális és kifinomult előadással a döntőbe jutott, ott viszont másra esett a választás. Több híres szerb előadóval is dolgozott már együtt önálló munkái mellett.

 Ivana Selakov

2007 óta Ivana egy szerb lemezkiadónál készíti saját slágereit. 2016-ban zsűritagként vett részt egy éneklős gyerek műsorban, a „Neki novi klinci”-ben. Nem régen adott ki egy új dalt, a Boli Boli-t Amar Gile közreműködésével, ami már több mint 3 millió kattintás felett jár a Youtube-on.

A Molitvát lehet szeretni, de lehet utálni is egy azonban biztos. Marija, Sanja, Suzana, Ksenija, Ana és Ivana élettel töltötték meg azt a színpadot Helsinkiben a kiváló hangokkal, a tehetségükkel és a lelkükkel. Habár eltelt 13 év, a szenvedélyük az Eurovízió iránt egy csöppet sem csappant meg ez által is édesebbé téve azt a 2007-es győzelmet. Reméljük, hogy a nem túl távoli jövőben viszont láthatjuk a lányokat és átélhetünk valami hasonlót mint amikor a Molitvát néztük és hallgattuk 13 éve.

About Author

A Molitva nem csak az Eurovíziót nyerte meg, de a szívünket is – Hol tartanak most?
Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top