ESC Hungary

Molitva
Az Eurovízió sztárjai

A Molitva nem csak az Eurovíziót nyerte meg, de a szívünket is – Hol tartanak most?

Helsinkiben nem csak a versenyt de a szívünk egy részét is elnyerték a lányok.

Az időpont 2007 május 12. A helyszín Hartwall Areena Helsinkiben. Az Eurovíziós Dalfesztivál történelmében ez volt az első alkalom, hogy Finnország rendezhette meg a versenyt. Egy igazi fantázia, ahogy a 2007-es szlogen is tükrözte. Azonban Szerbia is belépett az „elsők” klubjába, hisz ez volt az első olyan Eurovízió ahol önálló és független országként neveztek, miután 2006-ban Montenegróban a szavazók 55.5% voksolt arra, hogy független államként szétváljon Szerbia és Montenegró.

Szerbia nemzeti válogatóját, a Beoviziját használta arra, hogy a lehető legerősebb dalt küldhessék ki Helsinkibe. Az elődöntők során Marija Serifovic első helyen végzett úgy a zsűrinél mint a közönségnél is. Már akkor érződött a levegőben, hogy a Molitva nem csak egy egyszerű versenydal, hanem valami igazán különleges és egyedülálló produkció. A döntőben Marija ismét elsöpörte a mezőnyt, hisz a második helyezett Slobodan Trkulja i Balkanopolis előtt több mint 1000 vokssal végzett.

A döntés megszületett. Szerbiát Marija Serifovic és a Molitva fogja képviselni a 2007-es Eurovíziós Dalfesztiválon Finnországban.

Marija azonban nem egyedül utazott Helsinkibe. A később Beauty Queens-ként ismert, 5 tehetséges vokalista is színpadra állt ezzel is sokat hozzáadva a dal hangulatához.

Sanja Bogosavljević, Suzana Dinić, Ksenija Milošević, Ana Milenković és nem utolsó sorban Ivana Selakov. Az az erő amit ők képviseltek 2007-ben a mai napig érződik. A Molitva egy szerelmes levél volt Szerbiától, a szerb embereknek, Európának és az Eurovíziós Dalfesztiválnak. Helsinkiben nem csak a versenyt de a szívünk egy részét is elnyerték a lányok.

2007 május 10-én Szerbia az elődöntőben versenyzett. Mondhatni sima volt a döntőbe vezető út, hisz Marija az első helyen végzett már akkor is. A két nappal később rendezett döntő sem alakult máshogy, habár a szavazás végén az utolsó két ország pontjai döntötték el, hogy Ukrajna vagy Szerbia fog diadalmaskodni. Macedónia és Magyarország pontjai bebiztosították a szerb győzelmet, azt a győzelmet ami a történetükben az első lett mint önálló ország. A Molitva bekerült a történelem könyvekbe a lányok pedig nemzeti hősökké váltak.

13 év telt el azóta. Tanúi lehettünk annak, hogy 2013-ban és 2017-ben sem sikerült szerb dalt a döntőbe juttatni. Míg Malmöben a Moje 3 kudarca, addig Kijevben pedig Tijana Bogićević indulhatott idő előtt vissza Szerbiába. A legjobb helyezés 2012-ben jött, egy harmadik hely Željko Joksimović dala által, aki a „Nije ljubav stvar”-t énekelte Bakuban.

A kérdés adott. Mi történt a lányokkal? Hol tartanak most?

Marija Šerifović egy 2015-ös interjúban azt nyilatkozta, hogy az eurovízió teljesen megváltoztatta az életét. Amikor a szerb delegáció hazatért Helsinkiből 2007-ben, több mint 70.000 ember gyűlt össze a fővárosban, Belgrádban a lányok fogadására.

A tradíció szerint a következő évben, vagyis 2008-ban Marija újra az Eurovíziós színpadon énekelte a Molitvát, de immár a saját országában, és a szülővárosában. A trófeát is ő adhatta át Dima Bilan-nak. Míg 2008-ban Írországnak segített előadót választani, addig 2009-ben ugyan ezt Svédországnak tette.

Ugyancsak 2008-ban kiadta harmadik stúdió albumát, ami a “Nisam anđeo” (Nem vagyok angyal) címet kapta. Egy évvel később pedig egy újabb album, az „Anđeo” következett.

2013-ban nagyon bátran beszélt a Confession című doku sorozatában a nehéz gyerekkoráról, a karrierjéről és szexuális irányultságáról.

2014-ben újabb albumot készített, mindemellett pedig folyamatosan népszerű dalokkal látja el a szerb közönséget. Telt házas aréna turnékon is részt vett Szerbiában és Bosznia és Hercegovinában is.

2015-ben egy zenés tehetségkutató műsor a Zvezde Granda zsűritagja lett, ahol ugyan csak szép sikereknek örvendhet, hisz mentoráltja Džejla Ramović nyerte meg a 13. évadot.

Mariját mindannyian láthatjuk majd a Eurovision: Europe Shine a Light műsorában.

Sanja Bogosavljević

Sanja soha sem szakadt el teljesen az Eurovíziótól. Háttérénekesként visszatért 2011-ben, 2015-ben és 2017-ben is. Idén a Beovizija mezőnyében próbálta kiharcolni a helyét Rotterdamba, azonban sajnos az első elődöntő folyamán nem sikerült a továbbjutás. Amennyiben Szerbiában tartózkodtok, ti is találkozhattok Sanjaval, hisz Belgrád számos klubjában fellépett már a SoulKitchen Belgrade együttesével. Ezen kívül jó pár híres szerb énekes vokalistájaként is közreműködött már a múltban.

Suzana Dinić

Suzana első élő koncertjét 10 évesen adta, ami sokat elmond a tehetségéről. Nem hagyta abba a zenélést ő sem, a Scandal Band együttessel is dolgozott, több önálló projekt mellett. Marijaval sem szakadt meg a kapcsolat, hisz 13 év után is együtt dolgoztak az aréna túrnék alatt.

Ksenija Milošević

Ksenija sem távolodott el teljesen az Eurovíziótól. 2012-ben vokalistaként utazott Bakuba Željko Joksimović csapatával, aki a „Nije Ljubav Stvar” dallal a harmadik helyen végzett. 2013-ban Malmöben a Moje 3 háttérénekeseként sajnos csalódnia kellett, hisz a lányok nem jutottak a döntőbe. Ksenija is jelen volt Marija aréna turnéján.

Ana Milenković

Ana is részese volt az idei Beovizija mezőnyének. „Tajna” című dalával állt színpadra abban a reményben, hogy májusban Rotterdamba utazhat Szerbiát képviselve az Eurovíziós Dalfesztiválon. Habár nagyon professzionális és kifinomult előadással a döntőbe jutott, ott viszont másra esett a választás. Több híres szerb előadóval is dolgozott már együtt önálló munkái mellett.

 Ivana Selakov

2007 óta Ivana egy szerb lemezkiadónál készíti saját slágereit. 2016-ban zsűritagként vett részt egy éneklős gyerek műsorban, a „Neki novi klinci”-ben. Nem régen adott ki egy új dalt, a Boli Boli-t Amar Gile közreműködésével, ami már több mint 3 millió kattintás felett jár a Youtube-on.

A Molitvát lehet szeretni, de lehet utálni is egy azonban biztos. Marija, Sanja, Suzana, Ksenija, Ana és Ivana élettel töltötték meg azt a színpadot Helsinkiben a kiváló hangokkal, a tehetségükkel és a lelkükkel. Habár eltelt 13 év, a szenvedélyük az Eurovízió iránt egy csöppet sem csappant meg ez által is édesebbé téve azt a 2007-es győzelmet. Reméljük, hogy a nem túl távoli jövőben viszont láthatjuk a lányokat és átélhetünk valami hasonlót mint amikor a Molitvát néztük és hallgattuk 13 éve.

A Molitva nem csak az Eurovíziót nyerte meg, de a szívünket is – Hol tartanak most?
Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

Archívum

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

Archívum

Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

To Top