ESC Hungary

Eurovízió 2023

A norvég MGP 2023 nemzeti döntő tabukat is döntöget: Jöhet az autotune!

A tavalyi győztes Subwoofler-nek még nem adatott meg ez a lehetőség

Norvégia idei nemzeti döntőjének szervezői az eurovízió rajongók számára valószínűleg hajmeresztő engedményt vezet be. Egyetlen hamis hangot sem fogunk hallani az idei Melodi Grand Prixen – vette észre a norvég vg.no cikkét a wiwibloggs.com.

Az MGP történelmében először adja meg a versenyt szervező NRK közmédia a nemzeti döntő résztvevőinek azt a lehetőséget, hogy szoftveresen biztosítsák a tökéletes énekhangot egy eszközzel, amit ismertebb nevén autotune-nak nevezünk. Ezzel a technikával kiküszöbölhetők a „csúszkálások”, mindenki ki fog tudni énekelni minden hangot. A norvég példa kedvéért, ha Stig van Eijk, Kate Gulbrandsen vagy Atle Pettersen eltévesztene egy hangot, az autotune azonnal korrigálni fogja olyan magasságba, ahol eredetileg kellett volna lennie. Ezt az információt Stig Karlsen, az NRK-n belül az MGP igazgatója is megerősítette. Az MGP követi a koncertipar és a televíziós zenei showműsorok fejlődését azzal, hogy megengedjük a szólistának az autotune használatát az MGP 2023-ban – nyilatkozta az MGP vezér.

Az autotune évek óta egy bevett gyártási trükk, főleg a hip-hop és r&b előadók, de az új technika népszerűsítési igényei miatt Cher 1998-as „Believe” című dalától kezdve a kortárs Billie Ellish is használja. A háttérvokálnak ez a lehetőség nem lesz biztosítva. Annak ellenére vezeti be az NRK ezt a technikát, hogy jelenleg az Eurovíziós Dalfesztiválon nem engedélyezett az autotune.

Feltétlenül szükséges, hogy azokat a művészeket, akiket kiválasztunk az MGP-be, magas minőséget szolgáltassanak nekünk, mindenféle segítség nélkül. Azokban az esetekben, amikor nem tudjuk, hogy milyen minőségű előadást tud nyújtani egy előadó, egy meghallgatásra fogjuk behívni – ecsetelte Stig Karlsen. De miért éppen most kell ezt bevezetni?

Magas elvárásaink vannak az előadók énekteljesítményével kapcsolatban, ezért segítünk tökéletesíteni a hang minőségét tuningolás használatával. Ezzel egy olyan hangélményt fogunk nyújtani a közönségnek, amit az iparág más területein már használnak. Az MGP az egyik legutolsó televíziós zenei produkció, ami ilyen tipusú hangmérnöki eszközök használatát fogja bevezetni.

Az autotune használata nem fog mindenkiből tehetséges énekest kreálni. A jó énekesnek jó kommunikációs képességekkel, erővel, ütem- és időérzékkel, empátiával, attitűddel és hangszínnel is kell rendelkeznie. A vokálosok hangjának is egyedi karakterrel kell rendelkeznie. Az autotune csak az egy eszköz a sok közül a hangélmény korrekciójára és optimalizálására – adta hozzá az MGP igazgatója.

Stig Karlsen úgy véli, hogy amióta az autotune-t elkezdték használni a zeneiparban, a közönség egyre igényesebb lett a zenei élményre, a hangok már előre ki vannak javítva a tökéletesség irányába azokban a zenékben, amiket hallgatni szoktunk.

Mindenesetre érdekes lehet az is, hogy Magyarországon az éneklős televíziós showk-ban vagy koncerteken is használják az autotune-t? Nekem ilyen élményem még nem volt, maximum fél-playback-re vagy teljes playback-re (tátikálás, lipsync) emlékszem. Írjátok meg kommentben, ha van ilyen tapasztalatotok! Érdekes lesz, hogy az MGP 2023 során kiket fognak kötelezni az autotune használatára, és ki szeretné használni a saját hangját.

About Author

A norvég MGP 2023 nemzeti döntő tabukat is döntöget: Jöhet az autotune!
Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top