ESC Hungary

Eurovízió 2017

A rendezés elsőrangú volt, de Ukrajnát megbírságolja az EBU

Az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) mai közleményében bejelentette, hogy jelentős méretű bírságot fog kiszabni az ukrán UA:PBC közmédiának a 2017-es Eurovíziós Dalfesztivál szervezési késedelmei, és az orosz versenyző részvételét lehetővé tévő egyeztetések elégtelensége miatt.

„Ennek eredményeként a figyelem elterelődött a versenyről, és az Eurovíziós Dalfesztivál jó hírnevét veszélybe sodorta” – áll az EBU közleményében. Az Eurovíziót irányító Referenciacsoport bírságot javasol kiszabni a verseny szabályainak megsértése miatt. Az összegről viszont nem tesznek említést.

Ukrajna nagyon sok problémával nézett szemben az Eurovíziós előkészületekben, rengeteg csúszás volt az ütemtervben, egy komplett szervezőgárda felmondott, illetve Oroszország versenyzőjét, Julija Szamojlovát nem engedték be Ukrajna területére, mivel a kerekesszékes énekesnő az ukrán törvények szerint illegálisan lépett be az oroszok által annektált Krím-félszigetre.

A bejelentésre válaszul az UA:PBC elnöke, Zurab Alaszanja kritizálta a döntést: „Az EBU megtalálta az összhangot az Oroszországi Föderációval (az oroszok a jelenlegi hírek szerint szintén jogi lépéseket fontolgatnak, az UA:PBC-t politikai okok miatt büntetik), az Euronews megnövelte az Azarov miniszterelnök úr által felvett kölcsön kamatait, és még sokan számtalan egyéb módon próbálják elhallgattatni a nemrég megszületett ukrán közmédiát.”

Az UA:PBC elnöke a helyi sajtónak azt nyilatkozta, hogy 200000 euró lesz a büntetés összege (kb 62 millió forint), de még várja az EBU hivatalos közleményét. Valahogy mégis inkább örül a büntetésnek, mert sokkal rosszabb lett volna, ha a spekulációk szerint eltiltották volna őket a versenytől 2-3 évre. A közmédiának 20 napja lesz fellebbezni, és biztosak abban, hogy a bírság összege csökkenni fog. Az elnök emlékeztetett arra is, hogy a szponzorációból befolyt összegek még az EBU-nál vannak, és ebből az ukrán fél nem látott még egy centet sem.

Az EBU gyakorlatilag megrovásban részesítette az oroszokat azért, amiért nem közvetítették a versenyt, és nem jelentek meg a delegációvezetők találkozóján. Az EBU elismeri az orosz fél sérelmeit, és látva a versenyzőjük kitiltását, jogosnak találták, hogy nem közvetítették a versenyt.

A hírek a Reuterstől és az ukrán helyi médiától jönnek, míg az EBU weboldalai hallgatnak az esetről.

Az UA:PBC hivatalos közleményben is reagált a történtekre. Ukrajna Nemzeti Rádiós és Televíziós Társasága minden erőfeszítést megtett azért, hogy biztosítsa a 2017-es Eurovíziós Dalfesztivál sikerességét. A szervezés minőségét nemcsak a résztevő országok delegációi, vagy a helyszíni közönség, hanem az EBU is dicsérte hivatalos közleményében. Ennek ellenére az EBU mégis szankciókat helyezett kilátásba azért, mert Ukrajna képtelen volt biztosítani az Oroszországi Föderáció versenyzőjének, Julija Szamojlovának a részvételét. A tiltást az Ukrán Titkosszolgálat három évvel ezelőtti jelentése alapozta meg, amelyben az áll, hogy az énekes illegális módon lépett be a megszállás alatt álló Krím-félszigetre. Ennek tükrében a közmédia rendíthetetlenül kitartott amellett, hogy be legyenek tartva az ukrán törvények, és teljesítenie kellett a hatóságok azon kérését, hogy ne forduljon elő törvénysértés semmilyen formában. Ezek alapján az Eurovízió, és semmilyen más egyéb nemzetközi verseny nem képezhet kivételt, illetve nem szolgálhat ürügyként a törvényszegés azon országok számára, amelyek azon részt vesznek.

A közmédia felhívta arra is a figyelmet, hogy nincs fennhatóságuk a határok ellenőrzésében és nem vesznek részt a törvényhozásban. A határ átlépésének problémája és a szankciók figyelmen kívül hagyása nem tartozik az Ukrán Nemzeti Rádiós és Televíziós Társaság kötelezettségi körébe. A fentiek fényében bármilyen szankció alkalmazása a közmédiával szemben oktalan. Az UA:PBC vitatja a szankciókat az EBU alapszabályának megfelelően.

Forrás: oikotimes.com, esckaz.com

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top