ESC Hungary

Eurovízió 2022

A The Rasmus zenekar is Eurovízióra készül, bemutatjuk a finn nemzeti döntő résztvevőit

A hagyományokhoz hűen Finnországban idén is az UMK (Uuden Musiikin Kilpailu) keretein belül választják ki 2022-es Eurovíziós képviselőjüket.  Tavaly elsöprő fölénnyel nyerte meg a Blind Channel csapata a nemzeti döntőt. A banda támogatottságának köszönhetően kimagaslóan magas nézettségi eredményeket hozott a májusi Eurovízió is, amit 2,3 millióan láttak Finnországban. Ez a lakosság kb. 44%-át jelentette. Így a tavalyi verseny volt a 2007-es rendezésük óta a legnézettebb Eurovíziós közvetítés. Az pedig csak hab a tortán, hogy a Blind Channel a telefonos szavazatok alapján a 4. helyen zárt, a zsűri szavazatokkal összesítve pedig a 6. helyet szerezték meg az országnak. Ezen a sikeren felbuzdulva rendezik meg idén is válogatójukat.

Még januárban mutatták be azt a hét versenyzőt, akik részt vesznek a február 26-i döntőben:

Cyan Kicks – Hurricane

Az együttes 2016-ban alakult Helsinkiben, tagjai Susanna Alexandra, Niila Perkkiö, Leevi Erkkilä és Pietari Reijonen. Eddig két zenei albumuk jelent meg; dalaik több mint 10 milliószor kerültek lejátszásra különböző platformokon. A zenekar sajátos modern rockként írja le zenéjét, amely különböző stílusokat ötvöz.

 

BESS – Ram pam pam

Essi Launimo már egy ideje BESS művésznéven járja Helsinkiben és egész Finnországban a klubokat. Az énekesnő 2019-ben kiadott albumát mára több mint 20 millió alkalommal streamelték a Spotify-on. Külön kiemelendő a Tempo című sláger, amely elérte a platina státuszt.
Saját bevallása szerint a világ valaha látott legjobb show-ját szeretné előadni az UMK döntőjében. – Ezt nevezzük igazi ambíciónak –

 

The Rasmus – Jezebel

Kétségen kívül a mezőny legnagyobb neve a The Rasmus. A zenekar immár közel 30 éve Finnország egyik legsikeresebb és legismertebb előadói közé tartozik. Az In the Shadows című kislemez 2003-ban az egyik legkelendőbb lemez volt világszerte. A dal a magyar slágerlistákra is felkerült. YouTube-on két verziója érhető el, melyeket eddig több, mint 170 millióan tekintettek meg. A zenekart a mai napig sokan ismerik itthon is, még akkor is, ha a nemzetközi siker az évek során alábbhagyott.  A zenekar felállása számos változáson ment keresztül: az újonc Emppu Suhonen gitáros, aki nemrégiben csatlakozott, rögtön az ESC kalandjával néz szembe.
Lauri, a banda frontembere szerint a „Jezebel” című szerzemény az erős, független nőkről szól, akik nem hagyják magukat becsapni.

 

 

Younghearted – Sun Numero

A csapat iskolai barátokból (Reeta Huotarinen, Atte Ranta és Emil Korkiakoski) áll. A Younghearted együttes 2015-ben alakult, és azóta két albuma is megjelent. Az eddigi legnagyobb siker valószínűleg a Hetkeksi című dal volt, amit eddig 12 milliószor streameltek a Spotifyon. Az elmúlt két évben azonban kissé elcsendesedett a trió körül– így az UMK-ban való részvételük egyben a nagy visszatérésük is lesz. A „Sun Numero” a szerelem fájdalmas oldaláról szól, a kétségbeesésről és a megbánásról. A dalban az énekesnő, Reeta azt az érzést írja le, amikor egy olyan kapcsolatot gyászol, amelyben a volt partner már új szerelmet talált.

Olivera – Thank God I’m an Atheist

A finn újonc Olivera igazi neve Katriina Ullakko, aki a finn televízió szerint még viszonylag ismeretlen a nagyközönség számára, de Spotifyon már több millió meghallgatást ért el. Eddigi legnagyobb slágere a „No More„. Ezen kívül már dolgozott együtt a világhírű DJ Tiësto-val is.
Olivera gondolkodóként írja le magát, és természetesen a gondolatait dolgozza fel zenéjében. A „Hála Istennek, ateista vagyok” című versenydalában a hit és a halál utáni élet – ha van ilyen – kifürkészhetetlen kérdésével foglalkozik. Ő maga is tudja, hogy ez nem feltétlenül kellemes téma.
„Mi van, ha a világvallások igazak, és van élet a halál után?
Semmitől sem pánikolnék jobban, mint az örök élettől” – mondja a művész.

Tommi Läntinen – Elämä kantaa mua

A 62 éves Tommi Läntinnen már több mint 40 éve dolgozik a zeneiparban. Ez idő alatt különböző bandák tagja volt, és végül 1994-ben kezdett szóló karrierbe. Tommi pályafutása során már kipróbálta a rock, a pop és a sláger műfaját is. Gyakran keverte a zenei műfajokat, például legutóbbi dalában is, ami a „Meidän mursia” címet kapta. Utolsó albuma azonban 10 éve jelent meg. De végre újra kiad egyet, és az első kislemez belőle a nemzeti döntős versenydala, az „Elämä kantaa mua” lesz.
Az énekes szerint a dal az old school és a modern rock tökéletes keveréke. A dal azokról a kihívásokról szól, amelyeket a változás hoz magával, és arra bátorítja a hallgatót, hogy bátran nézzen szembe ezekkel az akadályokkal.

Isaac Sene – Kuuma jäbä

Az énekes gyermekkorában mindenféle zenét hallgatott, Mozarttól Bob Marley-ig, a trance-től a finn heavy metalig, ezzel megalapozva rendkívül eklektikus stílusát:
„A zeném meglehetősen pop-orientált, de szeretem a különböző műfajokat keverni. Mindig is szerettem a rockot – ugyanez vonatkozik a rapre is.”
Az elmúlt évben Isaac számos új kislemezt adott ki, amelyek közül talán a legismertebb a személyes hangvételűre sikeredett N-sana lett. Bár a dalnak komoly, elgondolkodtató üzenete van, Isaac szeretné szórakoztatni is a hallgatóit, és segíteni elszökni a mindennapoktól.  Így írja le a „Kuuma jäbä” című versenydalát is. Konkrétan azt mondja: „Lehet, hogy egy kicsit elpirulsz, miközben hallgatod ezt a dalt, de nem akarjuk sokkolni az embereket csak azért, hogy sokkoljunk.”

 

A nemzeti döntő február 26-án, szombaton kerül megrendezésre.

(esc-kompakt.de)

online polls

About Author

A The Rasmus zenekar is Eurovízióra készül, bemutatjuk a finn nemzeti döntő résztvevőit
Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top