ESC Hungary

Eurovízió 2022

A The Rasmus zenekar is Eurovízióra készül, bemutatjuk a finn nemzeti döntő résztvevőit

A hagyományokhoz hűen Finnországban idén is az UMK (Uuden Musiikin Kilpailu) keretein belül választják ki 2022-es Eurovíziós képviselőjüket.  Tavaly elsöprő fölénnyel nyerte meg a Blind Channel csapata a nemzeti döntőt. A banda támogatottságának köszönhetően kimagaslóan magas nézettségi eredményeket hozott a májusi Eurovízió is, amit 2,3 millióan láttak Finnországban. Ez a lakosság kb. 44%-át jelentette. Így a tavalyi verseny volt a 2007-es rendezésük óta a legnézettebb Eurovíziós közvetítés. Az pedig csak hab a tortán, hogy a Blind Channel a telefonos szavazatok alapján a 4. helyen zárt, a zsűri szavazatokkal összesítve pedig a 6. helyet szerezték meg az országnak. Ezen a sikeren felbuzdulva rendezik meg idén is válogatójukat.

Még januárban mutatták be azt a hét versenyzőt, akik részt vesznek a február 26-i döntőben:

Cyan Kicks – Hurricane

Az együttes 2016-ban alakult Helsinkiben, tagjai Susanna Alexandra, Niila Perkkiö, Leevi Erkkilä és Pietari Reijonen. Eddig két zenei albumuk jelent meg; dalaik több mint 10 milliószor kerültek lejátszásra különböző platformokon. A zenekar sajátos modern rockként írja le zenéjét, amely különböző stílusokat ötvöz.

 

BESS – Ram pam pam

Essi Launimo már egy ideje BESS művésznéven járja Helsinkiben és egész Finnországban a klubokat. Az énekesnő 2019-ben kiadott albumát mára több mint 20 millió alkalommal streamelték a Spotify-on. Külön kiemelendő a Tempo című sláger, amely elérte a platina státuszt.
Saját bevallása szerint a világ valaha látott legjobb show-ját szeretné előadni az UMK döntőjében. – Ezt nevezzük igazi ambíciónak –

 

The Rasmus – Jezebel

Kétségen kívül a mezőny legnagyobb neve a The Rasmus. A zenekar immár közel 30 éve Finnország egyik legsikeresebb és legismertebb előadói közé tartozik. Az In the Shadows című kislemez 2003-ban az egyik legkelendőbb lemez volt világszerte. A dal a magyar slágerlistákra is felkerült. YouTube-on két verziója érhető el, melyeket eddig több, mint 170 millióan tekintettek meg. A zenekart a mai napig sokan ismerik itthon is, még akkor is, ha a nemzetközi siker az évek során alábbhagyott.  A zenekar felállása számos változáson ment keresztül: az újonc Emppu Suhonen gitáros, aki nemrégiben csatlakozott, rögtön az ESC kalandjával néz szembe.
Lauri, a banda frontembere szerint a „Jezebel” című szerzemény az erős, független nőkről szól, akik nem hagyják magukat becsapni.

 

 

Younghearted – Sun Numero

A csapat iskolai barátokból (Reeta Huotarinen, Atte Ranta és Emil Korkiakoski) áll. A Younghearted együttes 2015-ben alakult, és azóta két albuma is megjelent. Az eddigi legnagyobb siker valószínűleg a Hetkeksi című dal volt, amit eddig 12 milliószor streameltek a Spotifyon. Az elmúlt két évben azonban kissé elcsendesedett a trió körül– így az UMK-ban való részvételük egyben a nagy visszatérésük is lesz. A „Sun Numero” a szerelem fájdalmas oldaláról szól, a kétségbeesésről és a megbánásról. A dalban az énekesnő, Reeta azt az érzést írja le, amikor egy olyan kapcsolatot gyászol, amelyben a volt partner már új szerelmet talált.

Olivera – Thank God I’m an Atheist

A finn újonc Olivera igazi neve Katriina Ullakko, aki a finn televízió szerint még viszonylag ismeretlen a nagyközönség számára, de Spotifyon már több millió meghallgatást ért el. Eddigi legnagyobb slágere a „No More„. Ezen kívül már dolgozott együtt a világhírű DJ Tiësto-val is.
Olivera gondolkodóként írja le magát, és természetesen a gondolatait dolgozza fel zenéjében. A „Hála Istennek, ateista vagyok” című versenydalában a hit és a halál utáni élet – ha van ilyen – kifürkészhetetlen kérdésével foglalkozik. Ő maga is tudja, hogy ez nem feltétlenül kellemes téma.
„Mi van, ha a világvallások igazak, és van élet a halál után?
Semmitől sem pánikolnék jobban, mint az örök élettől” – mondja a művész.

Tommi Läntinen – Elämä kantaa mua

A 62 éves Tommi Läntinnen már több mint 40 éve dolgozik a zeneiparban. Ez idő alatt különböző bandák tagja volt, és végül 1994-ben kezdett szóló karrierbe. Tommi pályafutása során már kipróbálta a rock, a pop és a sláger műfaját is. Gyakran keverte a zenei műfajokat, például legutóbbi dalában is, ami a „Meidän mursia” címet kapta. Utolsó albuma azonban 10 éve jelent meg. De végre újra kiad egyet, és az első kislemez belőle a nemzeti döntős versenydala, az „Elämä kantaa mua” lesz.
Az énekes szerint a dal az old school és a modern rock tökéletes keveréke. A dal azokról a kihívásokról szól, amelyeket a változás hoz magával, és arra bátorítja a hallgatót, hogy bátran nézzen szembe ezekkel az akadályokkal.

Isaac Sene – Kuuma jäbä

Az énekes gyermekkorában mindenféle zenét hallgatott, Mozarttól Bob Marley-ig, a trance-től a finn heavy metalig, ezzel megalapozva rendkívül eklektikus stílusát:
„A zeném meglehetősen pop-orientált, de szeretem a különböző műfajokat keverni. Mindig is szerettem a rockot – ugyanez vonatkozik a rapre is.”
Az elmúlt évben Isaac számos új kislemezt adott ki, amelyek közül talán a legismertebb a személyes hangvételűre sikeredett N-sana lett. Bár a dalnak komoly, elgondolkodtató üzenete van, Isaac szeretné szórakoztatni is a hallgatóit, és segíteni elszökni a mindennapoktól.  Így írja le a „Kuuma jäbä” című versenydalát is. Konkrétan azt mondja: „Lehet, hogy egy kicsit elpirulsz, miközben hallgatod ezt a dalt, de nem akarjuk sokkolni az embereket csak azért, hogy sokkoljunk.”

 

A nemzeti döntő február 26-án, szombaton kerül megrendezésre.

(esc-kompakt.de)

online polls

A The Rasmus zenekar is Eurovízióra készül, bemutatjuk a finn nemzeti döntő résztvevőit
Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2022

Archívum

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

Archívum

Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

To Top
%d bloggers like this: