ESC Hungary

Eurovízió 2016

Albánia indítja a 2016-os válogatós szezont

Tudósító: Varga Dániel
Forrás: eurovision.tv
Internetes közvetítés december 25-27-ig 20:45-től itt, a döntőt az eurovision.tv is közvetíti itt

Albánia 2004 óta része az Eurovíziós Dalfesztivál népes családjának, és a rajongók nagy örömére még sohasem döntöttek a visszalépés mellett. A 2016-os stockholmi versenyen is jelen lesznek, és ahogy szinte minden évben, ezúttal is ők nyitják a válogatóműsorok hosszú sorát.

A balkáni ország ragaszkodik hagyományaihoz, mivel tizenharmadik versenyzőjüket is az 1962 óta futó és Albániában nagy népszerűségnek örvendő Festivali i Këngës keretein belül választják ki, melynek ez lesz az 54. adása.

Az alapszabály ezúttal sem változott: minden dalnak albán nyelven kell elhangoznia. Ennek ellenére a győztes előadónak lehetősége lesz Stockholmban más nyelven énekelni, ahogy a FiK nyolc nyertese is tette már a nemzetközi versenyen. Egy lényeges újítás azonban történt: első alkalommal a részt vevő dalokat, sőt rögtön a stúdióverzióikat az elődöntők előtt nyilvánosságra hozták.

A formátum maradt a régi: két elődöntőt és egy döntőt rendeznek. Összesen harminc előadó és dal fog szerepelni, elődöntőnként tizenöt. Mindkét elődöntőből a szakmai zsűri által legjobbnak talált tizenegy dal jut tovább a döntőbe, ahol így huszonketten szerepelnek majd. A végső eredményeket is egy szakmai zsűri fogja meghatározni, a közönséget ezúttal sem vonják be a döntésbe.

A résztvevők között több ismerős nevet is találunk: Adrian Lulgjuraj 2013-mal ellentétben ezúttal Bledar Sejko nélkül próbálkozik, de az első elődöntőben jelen lesz az ország első elődöntős kiesője 2006-ból, Luiz Ejlli is. Rajtuk kívül több tapasztalt FiK-versenyző is részt vesz a műsorban. A szakmai zsűri egyik tagja pedig Olta Boka, Albánia 2008-as versenyzője.

Az első elődöntő tizenöt résztvevője:

A második elődöntő tizenöt résztvevője:

A műsor mindhárom adása közép-európai idő szerint 20:45-kor kezdődik. Az elődöntőket figyelemmel lehet követni itt, míg a döntőt a Dalfesztivál hivatalos oldala is közvetíti itt.

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top