ESC Hungary

Eurovízió 2016

Albánia indítja a 2016-os válogatós szezont

Tudósító: Varga Dániel
Forrás: eurovision.tv
Internetes közvetítés december 25-27-ig 20:45-től itt, a döntőt az eurovision.tv is közvetíti itt

Albánia 2004 óta része az Eurovíziós Dalfesztivál népes családjának, és a rajongók nagy örömére még sohasem döntöttek a visszalépés mellett. A 2016-os stockholmi versenyen is jelen lesznek, és ahogy szinte minden évben, ezúttal is ők nyitják a válogatóműsorok hosszú sorát.

A balkáni ország ragaszkodik hagyományaihoz, mivel tizenharmadik versenyzőjüket is az 1962 óta futó és Albániában nagy népszerűségnek örvendő Festivali i Këngës keretein belül választják ki, melynek ez lesz az 54. adása.

Az alapszabály ezúttal sem változott: minden dalnak albán nyelven kell elhangoznia. Ennek ellenére a győztes előadónak lehetősége lesz Stockholmban más nyelven énekelni, ahogy a FiK nyolc nyertese is tette már a nemzetközi versenyen. Egy lényeges újítás azonban történt: első alkalommal a részt vevő dalokat, sőt rögtön a stúdióverzióikat az elődöntők előtt nyilvánosságra hozták.

A formátum maradt a régi: két elődöntőt és egy döntőt rendeznek. Összesen harminc előadó és dal fog szerepelni, elődöntőnként tizenöt. Mindkét elődöntőből a szakmai zsűri által legjobbnak talált tizenegy dal jut tovább a döntőbe, ahol így huszonketten szerepelnek majd. A végső eredményeket is egy szakmai zsűri fogja meghatározni, a közönséget ezúttal sem vonják be a döntésbe.

A résztvevők között több ismerős nevet is találunk: Adrian Lulgjuraj 2013-mal ellentétben ezúttal Bledar Sejko nélkül próbálkozik, de az első elődöntőben jelen lesz az ország első elődöntős kiesője 2006-ból, Luiz Ejlli is. Rajtuk kívül több tapasztalt FiK-versenyző is részt vesz a műsorban. A szakmai zsűri egyik tagja pedig Olta Boka, Albánia 2008-as versenyzője.

Az első elődöntő tizenöt résztvevője:

A második elődöntő tizenöt résztvevője:

A műsor mindhárom adása közép-európai idő szerint 20:45-kor kezdődik. Az elődöntőket figyelemmel lehet követni itt, míg a döntőt a Dalfesztivál hivatalos oldala is közvetíti itt.

About Author

Comments

friss hírek

ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

Archívum

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

Archívum

Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

To Top