ESC Hungary

Rajongunk

Eurovízió 2019: Az EBU már Ausztriával is tárgyal

Nagyon sok pletyka és furcsa hír terjeng a 2019-es Eurovízióval kapcsolatban, alig lehet követni, hogy mikor milyen fordulatot vesz a következő verseny előkészítési folyamata. Lássuk, milyen viharokat okozott az izraeli Netta máig kétségeket kiváltó, de elsöprő győzelme!

Az első pletyka önmagát gerjesztette: az Eurovízió világa a fesztiváli hét után azt próbálja megtippelni, hogy melyik város ad otthont a következő versenynek. Tel Aviv mellett felmerült Eilat és Haifa is rendező városként. Sőt a legfrissebb pletykák szerint az EBU már Ausztriával tárgyal a 2019-es Eurovízióról. Az izraeli sportért és kultúráért felelős miniszter Miri Regev azt nyilatkozta, hogy „Nagyon ajánlom a kormánynak, hogy ha az Eurovíziót nem Jeruzsálemben rendezik, akkor ne legyen joga verseny megrendezéséhez sem.”

A haifai polgármester a 30000 fő befogadására képes Sammy Ofer stadiont ajánlotta fel, hogy elkerüljék a további bonyodalmakat ami egy jeruzsálemi rendezés lehetősége okozott már eddig is, ezt megírták a sport és kulturális minisztériumnak is.

Az izraeli KAN televízió, a következő verseny házigazdája is kiadott egy nyilatkozatot amiben leírják, hogy az izraeli kormány nem avatkozik bele a rendező város kiválasztásába annak ellenére, hogy a politikusok ragaszkodnak ehhez. A KAN és az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) felel a rendezésért, akik nem bejelentették be, hogy Jeruzsálem ad otthont a 2019-es versenynek. Illetve kiemelték azt is, hogy az a célt szeretnék elérni, hogy a résztvevő országok ne bojkottálják a következő évi fesztivált. A KAN hamarosan prezentációt fog tartani az EBU-nak a lehetséges helyszínekkel kapcsolatban. A hírek szerint az EBU olyan várost keres, ahol van legalább 3000 hotelszoba és legalább 10000 fő befogadására képes stadion.

A 2009-es Eurovízió képviselője, Noa, aki épp Buenos Airesben koncertezett, szintén megszólalt az ügyben: „Tel Aviv az élet, az élvezetek és a boldogság városa. Ez nem politikai és nem vitatható döntés. Ez az a hely, ami otthont kell adjon az Eurovíziónak.” Később azt is nyilatkozta, hogy ha egyszer eljön a béke, akkor lehetne Jeruzsálemben is.

Közben beszállt a bokszmeccsbe Binali Yildirim török miniszterelnök is, aki valószínűleg a helyi választási kampány miatt olyanokat nyilatkozott, hogy ideológiai alapokon rendezték a lisszaboni versenyt, az izraeliek nem kaptak elegendő pontot a nyeréshez, ezért a szavazás menetét is megváltoztatták. Mindent előre elrendeztek azért, hogy Jeruzsálemben legyen a következő verseny. Énekelni nem tudnak csak ölni. Törökország annak ellenére, hogy 2012 óta bojkottálja a versenyt hivatalosan különböző szavazási szabályok miatt, még népszerű az országban és a téma használható lehet politikai célok elérésére.

Az események újabb fordulatot vettek akkor, amikor az EBU belengette a KAN TV tagságának felfüggesztését amiatt, hogy az izraeli kormány két részre, egy szórakoztató és egy hírszolgáltató részre akarja felbontani a KAN TV-t. Ráadásul a KAN-nak ideiglenes tagsága van az EBU-ban. Ha az izraeli legfelsőbb bíróság engedélyt ad rá, akkor az EBU fenntartja magának a jogot a tagfelvétel procedúrájával kapcsolatban, és az EBU minden irányító testületének felül kell vizsgálnia a megszületendő új tag felvételét. A KAN szétbomlásával új társaságok jönnének létre, az új tagok felvételi procedúrája pedig a szakértők szerint 12-18 hónappal tolhatja el az izraeli verseny megrendezését.

Végül tegnap megszólalt az izraeli miniszterelnök Benjamin Netanyahu is, aki azt ígérte, hogy a kormány nem szól bele a 2019-es Eurovízió rendezésébe, a kormány az EBU szabályai szerint fog cselekedni. Viszont vannak még a bíróság előtt folyamatban lévő ügyek, amik kihatással lehetnek az Eurovízióra. A miniszterelnök arra utasította a jogi tisztviselőket, hogy alaposan fontoljanak meg mindent bármilyen döntés meghozatala előtt.

(oikotimes.com)

Frissítés: 17:40

Az izraeli KAN közmédia és az EBU előzetes megbeszélést tartott a 2019-es Eurovízióval kapcsolatban, melyet Izraelben fognak megrendezni. Megtörtént a feladatok átvétele az EBU tag portugál RTP közmédiától, és el lett fogadva az ütemterv a kulcsfontosságú határidőkkel.

A jövő évi esemény tervezése elkezdődött, és mint az előző években, egy pályázati folyamat alapján lesz kiválasztva, hogy melyik város lesz a házigazdája a versenynek. A pályázat eredménye az ütemterv alapján szeptemberben lesz.

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

Archívum

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

Archívum

Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

To Top