ESC Hungary

Eurovízió 2018

Az első elődöntő második fele próbált a második napon

Magyar idő szerint 11 órától ismét elkezdődtek a próbák a lisszaboni Altice Arénában a 2018-as Eurovíziós Dalfesztivál első elődöntőjére. Tegnap a mezőny első fele próbálhatott fél óráig, most pedig a többi 9 ország, vagyis Macedónia, Horvátország, Ausztria, Görögország, Finnország, Örményország, Svájc, Írország és Ciprus képviselői próbálhatták ki a színpadi körülményeket. Tegnap a cseh Mikolas Josef nem tudott elmenni a sajtótájékoztatóra, mert egy akrobatikus elem bemutatásakor annyira beütötte a hátát, hogy az aréna orvosa kórházba küldte az óvatosság kedvéért, viszont később az állapota rosszabbodott. Az énekes optimista: „Így vagy úgy, de fel fogok lépni a versenyen”. De térjünk vissza a mai próbákra, ismét az INFE Network szakértőinek szemén keresztül tudósítunk.

A második napot a macedón Eye Cue formáció (vagyis szabad fordításban szemmel verésnek lehetne talán fordítani az együttes nevét) a Lost and Found, vagyis elveszett és megtalált címmel énekel el egy dalt. Egy kis technikai beállás után fehér/pink szerelésben láthatjuk Mariját, a csapat énekesét, hozzá csatlakoznak egy idő után a vokálosok, és persze feltűnik a gitáros és a dobos is. A vége felé a hídon keresztül a színpad közepére érnek, és a végén egymásra néznek.

Macedónia. (C) EBU/Andres Putting

Horvátországot a 2008-as és 2009-es kudarc és egy hosszú szünet után után képviselheti Franka Batelić, aki a Crazy című dalához saját maga írta a dalszöveget. Annak ellenére hogy az előrejelzések kiesésre ítélik, mégis megpróbálja meggyőzni a szavazókat, hogy a döntőben a helye. Sok közeli képpel próbálkoznak a rendezők, hogy kiemeljék a fiatal énekeső bájait, akinek az egész produkciója nagyon érzéki, egyedül van a színpadon fekete és ezüstös ruhában és füsteffekttel, az énekteljesítménye egész jó.

Horvátország. (c) EBU/Andres Putting

Cesár Sampson Ausztria képviseletében énekli a Nobody But You című dalt, egy dinamikus produkcióval szeretne bejutni a döntőbe. Cesár teljesítménye talán a legmeggyőzőbb eddig. Szürke öltönyben áll a színpad közepére helyezett pódiumon, vagyis a a dal második felére ugrik fel rá. A vokálosok a bújtatóban maradtak. Az ötödik helyre várják, érik a döntőbe jutás.

Ausztria. (c) EBU/Andres Putting

Görögországot Yianna Terzi képviseli, az Oniro mou című dalt tisztán görögök szerezték. Hosszú fehér lebegő ruhában teátrális gesztusokkal dolgozik, néhol felerősíti a hangját, ahogyan a dal igényli. A dal közepén a szélgép felkavarja a ruháját. Az énekesnő karja be van festve kékre, ami Görögország színe. A négy háttérvokálos a zenekari árokban kuksol. Sikeres volt az első próba, de többet várnak a végső produkcióban.

Görögország. (c) EBU/Andres Putting

Saara Aalto kétszer is próbálkozott a finn válogatón, de ezúttal a helyi közmédia neki ajánlotta fel a lehetőséget, és a lehetséges dalok közül végül a Monsters címűt viheti színpadra. Fekete szerelésben jön a színpadra ami középen kristályokkal és fényvisszaverőkkel van kirakva, és fekete hosszú csizmában áll négy táncosa gyűrűjében, a csillag alakú lépcsős emelvényen. Majd lejön onnan és a dal végére a táncosok karjaiba omlik. Lila, kék és az arany a három uralkodó szín, pirotechnika zárja a showt.

Finnország (c) EBU/Andres Putting.

Sevak Khanagyan Örményország képviseletében folytatja a próbát, a Quami, vagyis Szél című dallal. A színpadon az énekest oszlopok veszik körül, ez kicsit a Stonehenge-et idézi. A produkció elején az énekes a színpad közepén áll, a produkció alatt lassú kameramozgásokat és nagytotálokat láthatunk. A kék háttér egy ideig vörösbe megy át, majd újra kék lesz.

A mai nap hetedik országa Svájc, a ZiBBZ nevű testvér-formáció a Stones című dalt fogja előadni. Stefan dobol, Corinne pedig betölti a színpadot. Burgundivörös kalapot, fekete felsőt és fekete farmert visel. A dal dinamikusan kezdődik, az énekesre vetülő fejlámpa a dalszöveg ritmusában villog. Majd itt következne egy robbanás, ami nem sikerült. A dal végére Corinne a dobok tetején van, a két testvérrel zárul a bemutató.

Ryan O’Shaughnessy és a Together következik Írország képviseletében. Most először láthatjuk a produkciót segítő instrukciókat. Ryan gitározik, egy fehér felsős női zongoristával van szemkontaktusban. Majd a videóklipből ismert két táncos érkezik a színpadra. Ryan fekete inget és farmert visel. Szereztek a színpadra egy lisszaboni utcalámpát is. A két táncos felmegy a híd közepére, majd visszajönnek, de kicsit kuszának tűnik egy percre a színpadi kellékek és a zongora kombinációja. Egy kis havazás is van az utolsó refrénre. A kameramunkát nagyon kell fejleszteni, egy csomószor belelóg az operatőr a vágások végébe. De ennek ellenére biztos továbbjutónak tűnik.

Írország. (c) EBU/ Andres Putting

A napot Ciprus képviselője, Eleni Foureira zárja. Először egyedül áll az énekes a színpadon színes és csillogó ruhában, de van rajta az elején egy fekete bőrdzseki is. A produkciót a kék a sárga és a vörös szín uralja. Törött vonalú lézercsíkok bukkannak elő az alagútból, Eleni keresztül sétál rajtuk. A füsteffekt után amikor a dal kezd mozgalmasabbá válni, a táncosok közül kettő aki vokálozik is, feketébe öltözik át. Van még egy vokálos, legalábbis hallani róla. Majd megindul a pirotechnika, ami a dal utolsó fél percére kitart.

Holnap a második elődöntő mezőnyének első fele, vagyis Norvégia, Románia, Szerbia, San Marino, Dánia, Oroszország, Moldova, Hollandia
és Ausztrália kapja meg a fél órás próbalehetőséget. Az AWS május 2-án szerdán lép színpadra.

Végül nézzünk rá az oddszokra, ma 21:00-kor történt a mintavétel az oddschecker.com adatai alapján.

 

(EBU/infenetwork.net)

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top