ESC Hungary

Eurovízió 2018

Az első elődöntő második fele próbált a második napon

Magyar idő szerint 11 órától ismét elkezdődtek a próbák a lisszaboni Altice Arénában a 2018-as Eurovíziós Dalfesztivál első elődöntőjére. Tegnap a mezőny első fele próbálhatott fél óráig, most pedig a többi 9 ország, vagyis Macedónia, Horvátország, Ausztria, Görögország, Finnország, Örményország, Svájc, Írország és Ciprus képviselői próbálhatták ki a színpadi körülményeket. Tegnap a cseh Mikolas Josef nem tudott elmenni a sajtótájékoztatóra, mert egy akrobatikus elem bemutatásakor annyira beütötte a hátát, hogy az aréna orvosa kórházba küldte az óvatosság kedvéért, viszont később az állapota rosszabbodott. Az énekes optimista: „Így vagy úgy, de fel fogok lépni a versenyen”. De térjünk vissza a mai próbákra, ismét az INFE Network szakértőinek szemén keresztül tudósítunk.

A második napot a macedón Eye Cue formáció (vagyis szabad fordításban szemmel verésnek lehetne talán fordítani az együttes nevét) a Lost and Found, vagyis elveszett és megtalált címmel énekel el egy dalt. Egy kis technikai beállás után fehér/pink szerelésben láthatjuk Mariját, a csapat énekesét, hozzá csatlakoznak egy idő után a vokálosok, és persze feltűnik a gitáros és a dobos is. A vége felé a hídon keresztül a színpad közepére érnek, és a végén egymásra néznek.

Macedónia. (C) EBU/Andres Putting

Horvátországot a 2008-as és 2009-es kudarc és egy hosszú szünet után után képviselheti Franka Batelić, aki a Crazy című dalához saját maga írta a dalszöveget. Annak ellenére hogy az előrejelzések kiesésre ítélik, mégis megpróbálja meggyőzni a szavazókat, hogy a döntőben a helye. Sok közeli képpel próbálkoznak a rendezők, hogy kiemeljék a fiatal énekeső bájait, akinek az egész produkciója nagyon érzéki, egyedül van a színpadon fekete és ezüstös ruhában és füsteffekttel, az énekteljesítménye egész jó.

Horvátország. (c) EBU/Andres Putting

Cesár Sampson Ausztria képviseletében énekli a Nobody But You című dalt, egy dinamikus produkcióval szeretne bejutni a döntőbe. Cesár teljesítménye talán a legmeggyőzőbb eddig. Szürke öltönyben áll a színpad közepére helyezett pódiumon, vagyis a a dal második felére ugrik fel rá. A vokálosok a bújtatóban maradtak. Az ötödik helyre várják, érik a döntőbe jutás.

Ausztria. (c) EBU/Andres Putting

Görögországot Yianna Terzi képviseli, az Oniro mou című dalt tisztán görögök szerezték. Hosszú fehér lebegő ruhában teátrális gesztusokkal dolgozik, néhol felerősíti a hangját, ahogyan a dal igényli. A dal közepén a szélgép felkavarja a ruháját. Az énekesnő karja be van festve kékre, ami Görögország színe. A négy háttérvokálos a zenekari árokban kuksol. Sikeres volt az első próba, de többet várnak a végső produkcióban.

Görögország. (c) EBU/Andres Putting

Saara Aalto kétszer is próbálkozott a finn válogatón, de ezúttal a helyi közmédia neki ajánlotta fel a lehetőséget, és a lehetséges dalok közül végül a Monsters címűt viheti színpadra. Fekete szerelésben jön a színpadra ami középen kristályokkal és fényvisszaverőkkel van kirakva, és fekete hosszú csizmában áll négy táncosa gyűrűjében, a csillag alakú lépcsős emelvényen. Majd lejön onnan és a dal végére a táncosok karjaiba omlik. Lila, kék és az arany a három uralkodó szín, pirotechnika zárja a showt.

Finnország (c) EBU/Andres Putting.

Sevak Khanagyan Örményország képviseletében folytatja a próbát, a Quami, vagyis Szél című dallal. A színpadon az énekest oszlopok veszik körül, ez kicsit a Stonehenge-et idézi. A produkció elején az énekes a színpad közepén áll, a produkció alatt lassú kameramozgásokat és nagytotálokat láthatunk. A kék háttér egy ideig vörösbe megy át, majd újra kék lesz.

A mai nap hetedik országa Svájc, a ZiBBZ nevű testvér-formáció a Stones című dalt fogja előadni. Stefan dobol, Corinne pedig betölti a színpadot. Burgundivörös kalapot, fekete felsőt és fekete farmert visel. A dal dinamikusan kezdődik, az énekesre vetülő fejlámpa a dalszöveg ritmusában villog. Majd itt következne egy robbanás, ami nem sikerült. A dal végére Corinne a dobok tetején van, a két testvérrel zárul a bemutató.

Ryan O’Shaughnessy és a Together következik Írország képviseletében. Most először láthatjuk a produkciót segítő instrukciókat. Ryan gitározik, egy fehér felsős női zongoristával van szemkontaktusban. Majd a videóklipből ismert két táncos érkezik a színpadra. Ryan fekete inget és farmert visel. Szereztek a színpadra egy lisszaboni utcalámpát is. A két táncos felmegy a híd közepére, majd visszajönnek, de kicsit kuszának tűnik egy percre a színpadi kellékek és a zongora kombinációja. Egy kis havazás is van az utolsó refrénre. A kameramunkát nagyon kell fejleszteni, egy csomószor belelóg az operatőr a vágások végébe. De ennek ellenére biztos továbbjutónak tűnik.

Írország. (c) EBU/ Andres Putting

A napot Ciprus képviselője, Eleni Foureira zárja. Először egyedül áll az énekes a színpadon színes és csillogó ruhában, de van rajta az elején egy fekete bőrdzseki is. A produkciót a kék a sárga és a vörös szín uralja. Törött vonalú lézercsíkok bukkannak elő az alagútból, Eleni keresztül sétál rajtuk. A füsteffekt után amikor a dal kezd mozgalmasabbá válni, a táncosok közül kettő aki vokálozik is, feketébe öltözik át. Van még egy vokálos, legalábbis hallani róla. Majd megindul a pirotechnika, ami a dal utolsó fél percére kitart.

Holnap a második elődöntő mezőnyének első fele, vagyis Norvégia, Románia, Szerbia, San Marino, Dánia, Oroszország, Moldova, Hollandia
és Ausztrália kapja meg a fél órás próbalehetőséget. Az AWS május 2-án szerdán lép színpadra.

Végül nézzünk rá az oddszokra, ma 21:00-kor történt a mintavétel az oddschecker.com adatai alapján.

 

(EBU/infenetwork.net)

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

Archívum

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

Archívum

Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

To Top