ESC Hungary

Blog

Blog: 16 kép 2016-ból

Serhat a 2016-os Eurovízión. (c) EBU – Andres Putting

01 Török énekes az Eurovízió 2016-os kiadásában. Az idei évünk ezzel a bejelentéssel kezdődött. A San-marino-i közmédia választása az 52 éves Serhatra került. A rajongói unszolására a diszkós verzióval lépett fel a Dalfesztiválon, melynek I Didn’t Know volt a címe. Nem tudhatta valóban, hogy ő lesz az év egyik kedvence nagyon barátságos személyisége miatt, illetve azt sem, hogy a rajongók támogatásának ellenére kiesik az első elődöntőből. Törökország 2012-ben szerepelt utoljára az Eurovízión. A következő évben a Törökország számára kedvezőtlen játékszabályok miatt maradt távol, utána pedig egy újabb adalék volt Conchita Wurst győzelme, mert ez sem való az erős kormánypárti/iszlámista török TRT műsorára.

02 Vânia Fernandes, a 2008-as Eurovíziós Dalfesztivál 13. helyezettje került idén reflektorfénybe. Országa, Portugália már 48 alkalommal szerepelt a versenyen, de még egyszer sem sikerült megnyerni azt. A legjobb eredményük egy hatodik hely volt 1996-ban. Vânia egy interjúban elmondta, hogy nem ment minden flottul a 2008-as versenyen. „Voltak szervezési hibák az RTP portugál közmédia részéről, például nem sikerült a delegáció után küldeni Belgrádba a promóciós lemezeket. Mint előadó, úgy gondolom, hogy sosem a pénzhiány volt az oka az RTP visszalépésének az Eurovíziótól.” Az Eurovíziót sokszor lengik körbe titkok, vagy összeesküvés elméletek, bizonyára mindenki tudja, hogy az énekesnő mire gondolhatott.

03 Nagy titkolózások közepette elindult a magyar nemzeti válogató, A Dal 2016 első elődöntője. Az igaz, hogy a teljes szabályzatot az első döntő előtt 3 nappal adták közre, ekkor derült ki, hogy új fejlesztésként lesz egy úgynevezett 5. zsűritag, melynek odaítélendő pontjai a közönség ítélete alapján lesznek bemondva az élő adásban. Jövőre is vannak tisztázatlan dolgok,  de annyi biztos, hogy teljesen érthetetlen okból már az elmúlt években kifejezetten tiltják, hogy a YouTube-ra felkerüljenek a produkciók, helyette a Médiaklikk gyötrelmes videóböngészőjében kell küszködni, ha valaki ilyen tartalomra vágyik. Nemzetközi eurovíziós rajongók közül pedig szinte senki sem nézi. Idén legalább tudtuk, hogy 372 dal érkezett be, a 2017-es versenyre szóló adatokról viszont a rossz nyelvek azt mondják, a pályaművek száma még a 300-at sem érte el. Az első elődöntő leglátványosabb, Eurovíziós színpadra való produkciója Tolvai Reni Fire című dalához készült. Egy hatalmas ejtőernyővel kezdődött a műsor, melyhez az illúziót három nagy teljesítményű ventillátor biztosította. A helyszínen lenyűgöző, meghökkentő látvány volt, de a tévében valahogy kevésbé tudta átadni ezt a hatást a műsor rendezője.

04 Románia nemzeti döntőjének nyertese Ovidiu Anton volt, viszont később kiderült, hogy önhibáján kívül lett az Eurovízió idei versenyének legnagyobb vesztese. A Moment of Silence című, Eurovízióra szánt dal egy hosszúra nyúlt csend lett. A román köztelevízió hatalmas mennyiségű adósságot halmozott fel az Eurovíziót szervező EBU-nál, és pár héttel a verseny kezdete előtt elvett minden közvetítési jogot az országtól, amit az Eurovízió hálózatán keresztül kapna meg a TVR. Mindenféle sportközvetítések mellett az Eurovíziót is elfelejthették a románok, Ovidiu Antonnak pedig otthon kellett maradnia. A verseny után sikerült megállapodni a TVR-nek és az EBU-nak az adósság rendezésének ütemezéséről, így 2017-ben ismét nyitva a részvételi lehetőség keleti szomszédunk előtt.

05 Oláh Gergő második alkalommal pályázott Magyarország eurovíziós képviseletére. Az előző évhez képest idén egy nagyon látványos és hatásos produkcióval készült. Az etnós vonalat Lotfi Begi segítségével nagyon korszerűvé varázsolta. Az már más kérdés, hogy a zsűri erőltetett változtatást a hangszerelésben, és a döntőre teljesen elveszítette a dal a varázsát, és a végén egy wannabe versenyzőt csináltak belőle. Gergő nem adta fel, hiszen jövőre együttesével, a Roma Soul-lal fog színpadra lépni, így ismét lehetőséget kap arra, hogy megvalósuljon egy nagy álom.

06 Ha látványos nemzeti döntős produkciókról kell beszélnünk, akkor nem csoda, hogy Izlandot a 2012 után ismét eurovíziós színpadra lépő Greta Salóme Stefánsdóttir képviselte. A monoton dalához nagyon erős, árnyéktechnikára hajazó, élő hátteret komponáltak meg, amit az Eurovízió óriási színpadán már nem lehetett reprodukálni. Vagy túl nagy volt a színpad, vagy a rendező nem bírta megérteni, hogy milyen fontos a statikus kamerák, a fények, és a tűpontos kameraszögek igénye. Ha valaki ezt a produkciót újra meg akarja nézni, akkor mindenképpen a nemzeti döntős felvételt ajánlom, mert az Eurovízión ellaposodott sajnos az egész ötlet.

07 A Dal 2016 harmadik érdekes produkciója a soha eddig országos televíziós showban nem szereplő, egy szabolcsi kis faluból, Paszabból elinduló Parno Graszt együttes produkciója volt. Az együttesnek van színpadi gyakorlata, hiszen rengeteg koncertet adtak már szerte az országban és külföldön is, mégis ez volt az első televíziós fellépésük. Az együttes tagjainak nagy része rokonokból áll, így az együttes vezetője és egyik énekese, Oláh József a keresztlányához fordulva énekelte a következő sorokat: A tegnap árnyékában élek, Pedig ma ragyog rám a nap. Most a lányomnak mesélek, Egyszer megérti-e majd? Az első tévés fellépés, és az előadók személyes kontaktusa a dalszöveggel egy nagyon emelkedett és könnyes pillanatot hozott az énekesnő számára. A keresztlány okosan inkább kihagyta a refrént, hogy ne szipogjon bele a dalba, így a hangulat emelkedett tudott maradni. Persze később a helyi műsorvezető számon kérte a lányt a pityergés miatt, ami miatt én éreztem magam kellemetlenül. Illetve a zsűri szintén beleszólt a felállásba, hogy Józsi is menjen előre a színpadon, így elmaradt a szólista és a zenekar közti dinamika a döntőre.

Szergej Lazarjev (c) EBU Andres Putting

08 Ha az idei Eurovízió legemlékezetesebb produkciójára vagyunk kíváncsiak, akkor nem kétség, hogy a pénzt és paripát nem kímélő Oroszországot nevezhetjük meg, akik tényleg kitettek magukért. Szergej Lazarjev országa egyik leghíresebb előadója, sok albumot adott már ki, a Youtube-on folyamatosan nyomon lehet követni a munkásságát, hiszen mindig előrukkol egy újabb dallal. Az idei Eurovízióra a You Are The Only One című dalt hozta, melynek videoklipje is nagyon ütős, de amit a verseny színpadára hozott, az valami csoda. A legemlékezetesebb pillanat az volt, amikor a háttérgrafika részévé vált úgy az előadó, hogy egy igazi 3d háttérben mozgott és fel is mászott a háttérre vetített jégsziklán. Ha a helyi rendező nem lett volna annyira híve a repülő kameráknak, akkor tökéletes lett volna az illúzió a tévén keresztül, nagyon videóklip szerű lett az egész produkció. Ilyent is ritkán lehet látni. Persze születtek itt is mindenféle elméletek arra, hogy miért akarja Oroszország kétségbe esetten megnyerni az Eurovíziót. Olaj volt a tűzre, hogy az orosz zsűri egyik tagja elkezdte streamelni a zsűris próbát, és lerombolta azt az illúziót a rajongókban, hogy a zsűri tagjai nagyon figyelnek minden produkciót, nagyon koncentrálnak minden részletre, egyáltalán nagyon érdekli a verseny a tagokat, és összebeszélés nélkül hozzák meg a végső pontjaikat.

Nina Kraljić (c) EBU Andres Putting

09 Az Eurovízió mindig is híres vagy hírhedt volt a színpadon felvonuló előadók ruházatáról, ami gyakran sokkolja a közönséget. Az idei év legextrémebb ruháját Horvátország képviselője, Nina Kraljić viselte. A kép nagyon beszédes: egy napellenző szerű ruha napelemes béléssel.

Dami Im (c) EBU Andres Putting

10 Ausztrália második alkalommal versenyzett az Eurovízión. A kontinensnyi országban annyira népszerű a verseny már bő 30 éve, hogy három évvel ezelőtt versenyen kívül szerepeltethettek egy előadót. Vicces a statisztika, mert a legrosszabb eredményük egy 5. helyezés volt tavaly, a legjobb pedig az idei második, melyet Dami Im-nek köszönhetnek, aki egy high-tech tündérként babonázta meg a verseny nézőit.

Freddie (c) Andres Putting

11 Magyarországot ritkán képviselik neves, vagy már befutott előadók. Idén is egy ilyen újoncot mérettettünk meg a színpadon. Fehérvári Gábor Alfréd alias Freddie a népszerű producer, Szabó Zé dalát vitte színpadra Csarnai Borbála dalszövegével, a dal címe Pioneer. A dal a magyar válogatón elnyerte a zsűri tetszését, a közönség is neki szavazott bizalmat, elnyerte a legjobb dalszövegért járó díjat is. A produkció maga ötletelésekkel teli volt, mindig változtattak valamit a színpadon. A nemzetközi versenyen sajnos kitört egy kis botrány, de nem azért, mert széttépte az énekes magán a pólót a produkció vége felé (más érdekesség nem nagyon volt a színpadon), hanem a szervezők és a magyar delegáció közötti nézeteltérés miatt, amit a sajtó megfelelő mértékben fel is fújt azért, hogy legyen bűnbak, amiért a győzelem helyett „csak” 19. helyen végzett a dal. Freddie dühöngött is a sajtónak rendesen, majd lassan megemésztette a helyzetet.

12 Ha már Freddie, akkor nem mehetünk el a videó mellett, amely az Igali Gyógyfürdőben készült. A koncertfelvétel végigsöpört az eurovíziós fórumokon: békésen figyeli a közönség az ízületekre jótékony hatású forró vízben a fülnek is gyógyhatású a Pioneert.

Mariam Mamadashvili (c) EBU Andres Putting

13 Idén is megrendezték a kicsiknek a Junior Eurovíziós Dalfesztivált, ahol szintén voltak könnyek a színpadon. Mariam Mamadashvili annyira megilletődött attól, hogy ő nyerte meg a versenyt a Mzeo, vagyis Nap című dallal, hogy nem is akarta elhinni. A könnyeivel küszködött, és a többi versenytársnak kellett unszolnia, hogy el tudja énekelni a győztesnek járó ráadás produkciót. Grúzia harmadik alkalommal nyerte meg a Junior Eurovíziós Dalfesztivált.

Alekszandr Minyonok (c) EBU Andres Putting

14 Az idei Junior Eurovízió vonyítos versenyként fog bevonulni a történelembe, mert amellett hogy több fellépő is segway-jel akarta feldobni a produkcióját, nagyon sok kitartott hanggal operált szinte mindenki, még a második alkalommal résztvevő Ausztrália képviselője is. Ahogy nézegetem a képeket az idei felhozatalból, talán a fehérorosz Alekszandr Minyonok produkciójáról sikerült a legmozgalmasabb kép. Kicsi volt a színpad és a nézőtér, a produkciók nem voltak túl ötletesek sem fellépőruhában, sem színpadi kellékben. Egy kivétel azért volt: az ukrán versenyző egy fejre állított gigantikus esernyőben kezdett el énekelni, majd kilépett belőle és két álarcos táncos hasznosította tovább a színpadi kelléket.

Dzsamala várja a szavazás végeredményét. Épp kapott egy 12-est valamelyik országtól. (c) EBU Thomas Hanses

15 Dzsamala. Az idei Eurovíziós Dalfesztivál ukrán győztese. Senki nem akarta elhinni hogy győzni tud csak azok, akik látták a színpadi próbákat a helyszínen. És végül sikerült Szuszana Dzsamaladinovának, így jövőre most már az előzetes híresztelések ellenére biztos: Kijev rendezi az Eurovíziót, az előkészületek már javában tartanak. Dzsamala dala egyébként kényes témát boncolgat: Az 1944 című dal azt az évet idézi meg, amikor Sztálin kitelepítette a krími tatárokat Közép-Ázsiába, amiért azok állítólag korábban összejátszottak a nácikkal. A szovjetek 230 ezer embert szállítottak el a Krím félszigetről, a többségüket Üzbegisztánba: a zsúfolt vonatokon, borzalmas körülmények között deportált tatárok közül rengetegen (egyes adatok szerint akár százezren is) meghaltak éhínség vagy betegségek miatt. A tatárok a nyolcvanas évekig nem is térhettek vissza szülőföldjükre. Az énekesnő a nagyszülein keresztül érintett a történelmi eseményben.

  1. 16 Szomorú aktualitása lett az év végének: A RIA-Novosztyi értesülése szerint lezuhant vasárnap az orosz védelmi minisztérium Szocsiból Szíriába tartó repülőgépe, amely eltűnt a radarokról. Az orosz hírügynökséget tájékoztató rendvédelmi vezető szerint a gép műszaki meghibásodása vagy a pilóta hibája okozhatta a szerencsétlenséget. Az orosz hadsereg kórusa, a 2009-es Eurovíziós Dalfesztivál vendégfellépői, az Alekszandrov-kórus 64 tagja utazott a repülőgépen. A gép a szíriai Latakiába tartott, a kórus a tervek szerint az orosz Hmejmim légi támaszponton lépett volna fel az újév alkalmából. A gép manővert hajtott végre a Fekete-tenger felett és lezuhant – jelentette a televízió tudósítója. A 2009-es fesztiválon ütőhangszeres zenekar, népi táncosok, a 2003-as Eurovízió orosz résztvevője, a T.A.T.U együttes mellett a kép bal oldalán a ködben felsejlik egy vadászrepülőgép felfújható, méretarányos makettje, a bal oldalon pedig egy pink tank.

A cikkhez tartozó kiemelt kép pedig magáért beszél. Nehéz elkapni egy olyan pillanatot, ami érzékeltetni tudja az Eurovízió paródiájának szánt Frederik Kempe szerzeményt, ami a Love Love Peace Peace névre hallgat, és egyszer talán lecserélik a Te Deum-ot (Te Deum: Marche en rondeau) erre, bár a himnuszok cserélgetése érzékeny téma mindig.

Forrás: eschungary.hu – EBU – 24. hu – vs.hu

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top