ESC Hungary

Blog

Blog: ESC Hungary Rajongói találkozó 2016

Szerző: Klész Imre

Mielőtt belemerülnék a mai nap elmesélésébe, felmerült Debrecen kérdése. Szóval, Debrecenben 2011-ben volt rajongói találkozó, 12-en jöttek el a találkozóra (ez csúcsnak számított), a találkozó utáni Wolf Katis pogácsás pálinkás falunapra nyolcan jöttek el. Az idei debreceni Eurovízió döntő közös nézésére 18-an jöttek el. A mai budapesti találkozón 16-an voltunk.

Nos, miközben megy a háttérben A Dal 2016 harmadik elődöntője (épp a Parno Grasztot zsűrizik), nekilátok az idei beszámolónak, hisz amúgy is uborkaszezon van még (az ukránok nem hajlandók kimenni a határba hogy felszedjék az uborkát, mert nem tudják, hogy melyik város határába kellene menniük). Sajnos pont én késtem húsz percet mert nagy volt a dugó az M3-ason egy baleset miatt de azért mégis megérkeztem, utána elfoglaltuk az ilyenkor szokásos törzshelyünket. Némi tereprendezés után nekiláttunk a találkozó napirendi pontjainak.

Idén a bemutatkozást elhagytuk, mert mindenki ismert mindenkit, sajnos új arcok nem jöttek el amit én nagyon sajnálok. Bele is csaptunk a játékokba. Bemelegítésnek játékmesterünk Attila a dalfelismerő játékkal indított. 10 idei eurovíziós dal angol szövegének nyers magyar fordításából kellett kihámozni az előadót, vagy a dalcímet, vagy az országot. Ebben a játékban öten találtak ki legalább egy dalt, szóval nem volt könnyű a feladat.

Másodjára a tavaly bevezetett Eurovíziós kvízt játszottuk el. A játék nagy bonyodalmakat szokott okozni. A játék 10+5 kérdésből állt, melynek az első felében az úgynevezett általános műveltség témaköréből volt 9 olyan kérdés, melynek válaszaiból asszociálni lehet egy eurovízióhoz köthető dologra. Két helyes válaszból már ki lehet találni a helyes választ, de minél több a helyes válasz, annál könnyebb asszociálni a fő megfejtésre.

Ízelítő a kérdésekből:

 • Hogy hívják régies szóval a lovak adásvételével foglalkozó kereskedőt, akinek nem volt állandó telephelye, hanem üzleteit többnyire faluról falura járva, vagy vásárokon bonyolította le?
 • Mi a másik neve a babérrózsának?
 • Melyik az a meteorológiai jelenség, amely akkor jön létre, ha a harmatpontja alá hűlt levegő a víz fagypontja alatti hőmérsékletű felülettel érintkezik, párakicsapódást idézve elő?
 • Kivel evett Tóbiás egy tál dödölét az ismert dalszöveg szerint?

Harmadiknak pedig egy új fejlesztést játszottunk, amit az idén májusi debreceni közös nézésen határoztunk el. A népszerű tabu játékot játszottuk el, eurovíziós feladványokkal. Két csapatra oszlottunk, és minden csapatból egy tag próbált körülírni minél több megfejtést a tiltott szavak (sztereotípiák) nélkül, hogy sok pontot lehessen összeszedni körülbelül két perc alatt.

Ízelítő a kérdésekből:

 • Bayer Friderika: magyar, első, vétkeim, 1994, negyedik
 • Lynda Woodruff: svéd, Sarah Dawn Finer, EBU, szóvivő, vicces
 • Jon Ola Sand: executive supervisor, főnök, Svante, norvég, bejelent
 • Buranovói nagymamák: öreg, néni, kemence, party, udmurt
 • Stella Mwangi: norvég, szuahéli, haba, Afrika, 2011
 • Massiel: 1968, spanyol, la la la, politika, győztes
 • Carola: svéd, Melodifestivalen, Fångad av en stormvind, szélgép, vicsorog

Próbáltam elfogulatlanul vagy ellenőrködni, vagy a hátralévő időt nézni, de közben kicsit megijedtem, hogy folytassuk-e a játékot, mert a kártyák olvasása közben a játékosoknak annyira remegett a keze, hogy féltem, valaki rosszul lesz. Végül sikerült megfejteni az összes kártyát, mindenki nagyon ügyes volt.

A pontszerzésben Levi volt a legügyesebb, ő választhatott először az ajándékok közül, de előtte még megcsináltuk három hónap távlatából a szavazást az idei dalokra. Nekem abszolút tetszik a végeredménye. Ismét sikerült megrökönyödnünk mások zenei ízlésén, Erzsink nagy tisztességgel látta el a közjegyző szerepét a szavazatok hitelesítésével és összeszámolásával kapcsolatban.

image20160827_221304529

Sajnos a nagy izgalomban nem sikerült csoportképet csinálni, de cserébe nosztalgiából az írás elején említett 2011-es debreceni közös nézés utáni Katis falunapról mutatok egy pillanatképet

IMG_0978

Ki is töltöttük a három órát, délután kettőkor már kellően éhes volt mindenki ahhoz, hogy kérjük a számlát a pincértől. Voltak azért szünetek, így voltak kisebb beszélgetések is. Néha felmerült a stockholmi verseny, páran a társaságból voltak a helyszínen. Idén én tervezem, hogy menjek Ukrajnába Eurovíziózni egy hétre, remélhetőleg tudni fogjuk a jövő héten, hogy melyik városban kell szállást szerezni és mivel kellene megközelíteni.

Én nagyon jól éreztem magam! Örülök hogy ilyen sokan el tudtatok jönni, bár tudom, hogy a mai rajongói közeg borzasztóan el van aprózódva, és az az érzésem, mintha több tábor fújna egymásra. Mindenesetre jó volt újra találkozni mindenkivel! Köszönjük Attila játékait és Erzsi összeadásait! Remélem, minél többen fogtok jönni Ukrajnába, de előtte még menjünk Dalolni februárban!

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top