ESC Hungary

A Dal 2019

Blog: Hamarosan indul A Dal 2019!

A Dal 2019 logója már elkészült, hamarosan a jelentkezési oldal is aktív lesz. Legalábbis ezek derülnek ki adal.hu honlapján. Egyelőre még nem hivatalos, hogy Magyarország részt vesz a 2019-es tel-avivi Eurovízión, és az is, hogy ismét A Dal formátum segítségével küldjük ki az arra a főleg a zsűri szerint legalkalmasabb versenyzőt.

Az elmúlt évekhez hasonlóan teljesen fölöslegesnek tartottuk hogy levelet írjunk az MTVA-nak, mert minden évben ugyanaz a séma: Sajtóközlemény lesz kiadva a megfelelő időpontban, és sajtótájékoztató lesz, ha sikerül elkészíteni a 30-as listát.

Tavaly október második hétfőjén jött ki a sajtóközlemény (most is ekkorra tippeljük, szóval október 8) és november 20-ig tartott a nevezési időszak. Az esetleges demóverziók profira cserélésére december 20-ig volt lehetőség.

Hogy idén mi lesz a koncepció, azt nem lehet tudni, de valószínűleg a magyar nyelvet, a magyar előadókat, vagy a magyarországi felmenőkkel rendelkező dalszerzőket fogják preferálni a szervezők.

Nagy valószínűséggel idén is ettől fog szemrángást kapni a legtöbb Eurovízió-rajongó:

A pályázók tudomásul veszik és elfogadják, hogy az Eurovíziós Dalfesztivál magyarországi nemzeti döntője a dalok, és nem az előadók versenye, így a végső döntést a pályázat kiírója hozza meg arról, hogy a győztes dalt kinek az előadásában nevezi a lisszaboni Eurovíziós Dalfesztiválra.

Csak hab lesz a tortán, hogy egészen A Dal döntőjéig nem az Eurovízióra fognak dalt keresni, hanem csak úgy keresnek egy dalt, amivel csökkentik a verseny reputációját, tétjét. A színpad marad ugyanaz, a látványtechnika még modernebb lesz legalábbis papíron, és továbbra is abba a pici stúdióba próbálnak bezsúfolni minél több embert mindamellett, hogy a főpróbákat teljes titokban tartják. Titokban, mint a rajtsorrendet, a fellépők elődöntőbe osztását, ami már bebizonyosodott az évek alatt, hogy nagyon kontraproduktív. Nézzük csak a nézettségi adatokat.

A zsűri továbbra is próbálja majd fényezni sokszor saját intellektusát, száraz szakmai következtetésekkel untatja a nézőket, és közben összezavarodhatunk, hogy egy szórakoztató műsort nézünk, vagy egy szolfézs-zeneelmélet óra különkiadáson vagyunk az iskolatévében.

Bízom benne hogy lesznek újítások a verseny lebonyolításával kapcsolatban, nagy sztárok fognak jelentkezni, a zsűrit nem engedik hosszasan ömlengeni, nem lesz titokzatosság a próbákkal, a versenyzőkkel, a rajtsorrendekkel kapcsolatban, és olyan lelkes közönséget visznek be az élő adásba, hogy ne kelljen előre felvett tapsvihart hallgatnunk.

A Dal 2019-be a korábbi évek szabályai alapján 2018.09.01 után a nyilvánosság előtt bármilyen formában megjelent, maximum 3 perces dallal lehet jelentkezni, a színpadon A Dal döntőjében csak hatan szerepelhetnek, és minden színpadon szereplőnek be kell töltenie a 16. életévét legkésőbb 2019. május 14-én. Talán két hét, és meglesznek a hivatalos pályázati feltételek is.

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top