ESC Hungary

Blog

Blog: Nálam 5-6 junior produkció tolong a trófeáért

Mindig kicsit gyanakodva figyelem az aktuális Junior Eurovízió mezőnyét, de minél jobban beleásom magam a dalokba, annál jobban megkedvelem őket. Sőt, most már 5 dalt is győzelmi esélyesnek ítélek meg, hangsúlyozva azt, hogy nem néztem meg, hogy mások miket jósolnak. Azt majd a verseny előtt! Az előző junior cikkben van letölthető szavazási segédlet, ha valaki szeretné látni, hogy ki után ki következik az adás alatt, illetve ha a közös nézésen összesítenétek a tippjeiteket. Eléggé össze-visszának tűnik az országok felsorolása, de csak a lejátszási lista sorrendjét követtem. Bakkay Levi is elküldte az értékeléseit, az övé mindig a második bekezdés.

07 Észtország: ARHANNA – Hoiame Kokku

Kellemes zongorabetéttel induló erő-ballada a barátságról, és az egyedüllét problémájáról, ezért is ilyen melankolikus hangulatú a dal. A színpadkép is drámai sötét a próbákról készült fotók alapján, a statikus produkciót még egy szék is kihangsúlyozza. Szép hangja van Arhannának, nem tudni hogy élőben is tudja-e hozni. A jobbak közé sorolnám, de inkább középmezőny.

Arhanna kiváló választás volt az ország első szereplésére, habár csak 11 éves, már most elképesztő hanggal rendelkezik, és a dalon is érződik, hogy úgy lett megkomponálva, hogy Arhanna maximálisan ki tudja ereszteni a hangját. A munka eredménye egy erőteljes, ugyanakkor bensőséges dal, ami szépen építkezik a három perc folyamán, egyedül az angol szöveget érzem kissé gyenge pontnak, de ez sem ront az összképen.

16 Hollandia: Sep & Jasmijn – Holding On To You

Hollandiának igazi szerencse hogy utolsóként lép a színpadra. Szerintem ilyennek kell lennie egy igazi Junior Eurovíziós dalnak: Egy vidám partidal, eurovíziós duettel. Táncolás, egymásba kapaszkodás, ne menj még, táncoljunk! A fotók alapján passzolni fog a színpadkép a dalhoz. Nekem sokszor nehéz megfejteni a Junior győztest (a tavalyi francia győzelem még mindig rejtély számomra), de Hollandia nyugodtan győzhetne.

Habár sokszor hallottunk már hasonló hangzásvilágot Hollandiától a Junioron, a stúdióverzió talán az egyik legerősebb próbálkozás Hollandiától az elmúlt években, a refrén pedig azonnal rögzül az ember memóriájában. Egyetlen kritikám a nemzeti válogatós élő produkció, mely szerintem kicsit amatőrre sikerült (különösképp a táncolás terén), remélem ezt javítják a nemzetközi versenyig.

05 Egyesült Királyság: STAND UNIQU3 – Back To Life

A STAND UNIQU3 egy igazán „felnőttes” és táncos dalt hozott magával, illetve magával hozta a britek felnőtt Eurovízión időről-időre felbukkanó fénycsöveit. A színpad egészen remek, a dal bridge része nekem kicsit lapos, de pont az ilyen dalbetétekre szokott ugrani a zsűri. A jobbak közé sorolom.

A britek próbáltak a tavalyi formulánál maradni, azonban nekem kevésbé tetszik a Back to Life, mint a tavalyi daluk. A dal kiválóan építkezik egészen a szimplán füttyhangokból álló drop-ig, amit én csak hosszú idő alatt tudtam megszokni, első hallásra zavaró lehet a közönségnek. A színpadkép viszont valószínűleg idén is erős lesz, így a nézői szavazásnál elől végezhetnek.

13 Albánia: Viola Gjyzeli – Bota Ime

Ezúttal egy nagyéneklős dalt hoztak az albánok. A dal videójának témája tetten érhető lesz a színpadon is, bár inkább egy denevérhez hasonlít Viola. Aki olyan világban él, amilyent szeretne magának, egy mesevilágban, ekkor érzi szabadnak magát. Valahogy mégis a középmezőnybe gondolom.

Az albán dal számomra kitűnik a mezőnyből a melankolikus hangzásvilága miatt, de a hangszerelése lehetett volna erősebb, összességében nem eléggé megjegyezhető. Viola hangja viszont kiváló, az élő produkció sokat lendíthet ezen a dalon.

06 Észak-Macedónia: Tamara Grujeska – Kazi Mi, Kazi Mi Koj

Igazi lüktetős balkán ballada! Szerencsére ezt a stílust behozta Tamara a dalával, ami inkább csak felnőtt versenyeken szokott előfordulni. Nagyon jó a húzása a dalnak, a színpadkép is tetszetősnek ígérkezik, nekem ő is győzelmi esélyes. És érdekes dolgokat is boncolgat: mondd, kinek a hibájából nincsenek hőseink? Miért fontosabb a boldogság a büszkeségnél?

Észak-Macedónia a tavalyi dalához képest idén egy sokkal felnőttesebb, drámaibb dalt hoz, ami véleményem szerint akár a felnőtt Eurovízión is megállná a helyét. Tamara hangja elsőrangú, és képes vele a hallgatóság érzelmeire hatni, ami a zsűrinél várhatóan magas pontokat fog eredményezni. Náluk a nézői pontszám szokott mindig kérdéses lenni, ez idén sem garantált, hacsak nem sikerül tökéletesen eltalálniuk a színpadképet.

15 Németország: FIA – Ohne Worte

Németország egy jó kis autózós-utazós dalt hoz. Valószínűleg a testvérét fogja megjeleníteni a színpadi táncos, akivel szavak nélkül is meg tudják érteni egymást. Rendben van a dal, de valahogy mégis a mezőny második felébe tippelem.

Talán általános egyetértés van arról, hogy ez a németek eddigi legerősebb dala, és idén van a legjobb esélyük egy szép helyezés elérésére. Fia nagyon szerethető előadó, a jelnyelv pedig határozottan kiemeli a német produkciót a mezőnyből, emellett a dal üzenete is megható, így összességében mind a zsűrinél, mind a nézőknél magas helyen végezhet, ha sikerül jól eltalálni az élő előadást.

04 Írország: Jessica McKean – Aisling

Ír nyelvű ballada és egy videoklip megelevenedése mondható el erről a dalról. Egy középkori királyi jelenetről álmodozik Jessica, ehhez illő ruhában meséli a történetét. Végre színpadon is láthatjuk a farsangi jelmezverseny kedvenc témáját, a hercegnőt! Élőben a hangok nem tudom mennyire fognak passzolni, én inkább a középmezőnyre tippelem. Éles lesz a kontraszt a Kvitka után.

Írország nem is tudná egyértelműbben kifejezni, hogy céljuk a tavalyi siker lemásolása, hiszen konkrétan a tavalyi énekesük is meg fog jelenni a színpadon. A Solas tavaly nagy kedvencem volt, az idei dal viszont nem tudta elnyerni a tetszésem, nem éreztem kellően átütőnek a hangszerelést, és Jessica hangja sem nyűgözött le annyira a stúdióverzióban.

14 Olaszország: Melissa & Ranya – Un Mondo Giusto

Valószínűleg nem érezzük egyedül magunkat azzal, hogy naponta hírek ezrei érnek el minket a hírgyártóktól, nem könnyű mindent megemészteni. Szerencsére igazi felüdülést tud okozni az elmerülés a zenében. Jó kis zongoramenettel indul ez a dal is, a duett egyik tagja a zongoránál ül, a másik az ágyban fekszik. Szépen van megkomponálva, a jobbak közé sorolom.

Szép dal két jól képzett hang előadásában, de az idei évben ez az egyik legritkábban hallgatott dalom, nincs olyan aspektusa a dalnak, ami miatt újra lejátszanám.

09 Lengyelország: Maja Krzyżewska – I Just Need A Friend

Itt is a barátság témája áll a középpontban, változatosan felépített dallammal, és ne feledjük: Lengyelország már ismeri a receptet a győzelemre. A fotókból úgy láttam hogy nem lesz kellék a színpadon de öten nyújtanak produkciót. Szerintem Maja is győzelmi esélyes.

Lengyelország az utóbbi évek egyik legsikeresebb Junioros országa, épp ezért mindig nagy elvárásokkal állok az ő daluk felé, amit idén nem teljesen sikerült megugraniuk. Habár Maja hangja jól képzett, és a dal üzenete is tetszik, a hangzásvilág nem győzött meg eléggé, remélem az élő verzióban össze fog állni a kép.

02 Málta: Yulan – Stronger

A dal refrénjével és a hangnem váltással van bajom. A többi része pedig annyira kellemesen hat nekem. Egy újabb erő-ballada, Yulan erőteljes és magabiztos hangjával – legalábbis a stúdiófelvételről ez a benyomásom. A színpadi megjelenés eléggé lapos, fekete, illetve az énekesünk villan fel néha óriás méretben, kicsit Pápai Jocis Az Én apámos… Középmezőny.

A tavalyi utolsó hely után idén Málta látszólag sokkal komolyabban állt a versenyhez, így svéd dalszerzőkkel együttműködve alkották meg az idei versenydalukat. A dal önmaga sokaknál elcsépeltnek, tipikus svéd hangzásúnak tűnhet, nálam viszont betalált, és Yulan hangja még inkább emeli a dal fényét. Sok szempontból a 2018-as daluk, a Marchin’ On jut eszembe róla, ami szintén nagy kedvencem volt. Nézőknél vélhetően hátul lesz, de a zsűrinél akár első helyre is befuthat.

10 Grúzia: Anastasia & Ranina – Over The Sky

Végre megjöttek a hősök, amit Észak-Macedóniából hiányoltak. Itt is kicsit visszaköszön a videoklipben használt néhány kosztüm. Én nem bánom ha Sztárban sztárt játszunk a színpadon, ha valaki a saját klipjét adja elő élőben. Az énekharmóniái nagyon szépek a dalnak, Anastasia színpadi ruhája telitalálat. A grúzok zsebében is benne van a siker receptje, győzelmi esélyes.

Szokás szerint Grúzia teljesen eltérő stratégiát folytat, mint minden más résztvevő ország, és a Junioron ezeket a próbálkozásaikat többnyire siker kíséri, ami szerintem idén is várható. A három énekes hangja egy nagyon különleges egyveleget alkot, amiben ötvöződnek tradicionális és modern elemek egyaránt, így az egész produkció különleges, és könnyen megjegyezhető lett.

03 Ukrajna: Anastasia Dymyd – Kvitka

Ma már egyszer elsütöttem hogy milyennek kell lennie egy Junior Eurovíziós dalnak. Hát itt egy másik példa: Egy igazán cuki dal a virágokról ami boldogságot okoz a gyerekeknek. A szeretet győz, itt a csoda ideje, találd meg a helyed a világban és fejezd be ezt a tragédiát. Cuki a színpad is, győzelmi esélyes még ha ilyen hamar is szerepel!

Úgy érzem, az ukrán dalnak nem én vagyok a célközönsége, éppen ezért nem is igazán tudok azonosulni vele, a refrén pedig annyira gyakran ismétlődik, hogy a három perc végére az ember kicsit besokall tőle. Minden elismerésem azonban Anastasiáé, fiatal kora ellenére abszolút uralja a színpadot.

11 Portugália: Júlia Machado – Where I Belong

A legkomplexebb dalszöveg Portugáliától: Kicsit kilátástalanok az otthoni körülmények, utazni kell a fővárosba elérni a célokat, de hazahúz a szív. Nagyon kellemes ez a dal, Júlia is szép ruhát fog kapni. Annyi dalt dicsértem már, hogy a középmezőnybe sorolom, azzal a megjegyzéssel, hogy minőségi darab szép vokállal.

Noha a portugálok a felnőtt Eurovízión mindig anyanyelvükön énekelnek, az idei Junioros daluk nagy részben tartalmaz angol szöveget, ami viszont nem érte el nálam a kívánt hatást, picit elcsépeltnek érzem a dal központi üzenetét. Összességében egy meglehetősen egysíkú, eseménytelen dalról beszélhetünk, ami nem késztet arra, hogy újból meghallgassam.

01 Spanyolország: Sandra Valero – Loviu

Igazi nyári spanyolos szerelmes ás utazós-álmodozós slágerrel indul Spanyolország, a színpadkép is mozgalmasnak ígérkezik. Sandrának nagyon jó a kisugárzása, hát ő is egy győztes alkat nekem. Mindenesetre szerencsésen fog indulni a show.

Talán a Junior Eurovízió esszenciáját ez a dal testesíti meg legjobban, egy önfeledt, boldog popdal, ami egy jól ismert témát dolgoz fel, de azt vérprofin. A spanyolok mindig komolyan veszik a Junior versenyt, és noha a rajtsorrendben elsőként lépnek fel, nem zárok ki egy spanyol győzelmet idén.

08 Örményország: Yan Girls – Do It My Way

Örményország a siker egyik receptjét, az extravagáns ruhákat veti be, ráadásul a szerzői gárdában benne van a 2021-es Junior győztes is. A K-pop imádat tetten érhető a Yan Girls-ben, Örményország is győzni jött Nizzába.

Az örmények a Junior Eurovízión évek óta az ultramodern, bátor hangzásvilágról ismertek, és ez a trend idén is folytatódik, ráadásul idén egy lánycsapat formájában. Mind a dal, mind az előadók nagyon profik, és az garantálható, hogy ez a produkció nem fog senkit sem hidegen hagyni. A győzelemhez picit túl megosztónak érzem, de a jó helyezés szinte garantált.

12 Franciaország: Zoé Clauzure – Cœur

A házigazda belead mindent, hogy igazán látványos produkciót mutasson be: táncolás a rózsaszín ködbe burkolózó zongorán egy könnyed popdallal. Táncosok még a ledfalon is, diszkógömb ruha, de nem kerülhet mindenki a csúcsra.

A franciák idén is a megszokott receptet használják a Junior Eurovízión, de az utóbbi dalaik közül talán a Coeur számomra, amivel a legkevésbé tudok azonosulni, sokáig tartott, mire megszerettem ezt a dalt. A profizmus azonban nyilvánvaló ennél a dalnál, bár talán pont ezért hat egy kicsit sterilnek a produkció.

A szavazási segédletet ne felejtsétek el! https://eschungary.hu/wp-content/uploads/2023/11/jesc23_.pdf

Kiemelt képen: Spanyolország, minden fotó kreditje: JESC 2023 (C) EBU Corinna Cumming

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top