ESC Hungary

Blog

Blog Törökország legújabb eurovíziós ellenségéről

Törökország már hat éve van távol az Eurovíziótól, és egyre messzebbre löki magát az újbóli részvételtől. 1975-ben kezdték el a versenyzést és 34 alkalommal küldtek versenyzőt, 2003-ban pedig elhódították a trófeát az Everyway That I Can című dallal, ami a mai napig személyes kedvencem.

2012 decemberében felrobbant az eurovíziós internet a törököktől: Nem fognak többé indulni a versenyen, mert előnytelenek számukra a verseny szabályai. Törökország valószínűleg addig nem fog visszatérni az Eurovízióhoz, amíg az EBU nem veszi fel a Kis-ázsiai országot is a nagy országok közé, akik selejtező nélkül mindig a döntőben szerepelhetnek. A kilépésük másik oka pedig az volt, hogy megszűnt a tisztán televoting, ami szintén az automatikus döntős Németország, Franciaország, az Egyesült Királyság, Spanyolország és Olaszország malmára hajtja a vizet.

Blog: Csillaghullás 2013

A Török Rádió és Televíziótársaság (TRT) vezérigazgatója, İbrahim Eren tolmácsolja a közmédia legfrissebb álláspontját, amit egy egyetemi előadás során hallgatói kérdésre adott múlt szombaton.

„Nem gondolkozunk azon, hogy visszatérjünk a versenyhez. Az egyik ok a szavazási rendszer. Közműsor szolgáltatóként nem közvetíthetünk élőben este 9-től – amikor a gyerekek még ébren vannak – olyasvalakiről, mint az a szakállas osztrák aki szoknyát hordott, aki nem hisz a nemekben és azt állítja, hogy ő egyszerre férfi és nő.”

Azt tudjuk, hogy a jelenlegi (bármilyen szintű) török vezetés meglehetősen ultrakonzervatív, ami egy iszlám köztársasági létet kóstolgat, de ez nem volt mindig így, és nem is kell visszakanyarodni Atatürkig.

https://www.youtube.com/watch?v=Iq1MjjZCMQk

2002-ben a szlovén Sestre trió ellenében Törökország a Buket Bengisu & Grup Safir formáció Leylaklar soldu kalbinde című dalát küldte, ahol előbbi a 13., utóbbi a 16. helyezést tudta megszerezni. Talán a sors iróniája, hogy a TRT ezen nem volt felháborodva, és a következő évben meg is nyerték a versenyt. A szlovén Sestre tagjai nem viseltek szakállat, de meglehetősen markáns volt a hangjuk, ez 16 éve nem volt probléma.

2007-ben a dán DQ a Drama Queen című dalt vitte színpadra, Törökország pedig Kenan Doğulu Shake It Up Şekerim című dalával versenyzett. A drámakirálynő kiesett az elődöntőben, Kenan a negyedik helyezést érte el. Versenyben volt egy aprócska vajdasági lány is, de végül egy férfinak öltözött szerb nő nyerte meg a fesztivált. Ráadásul ki feledné el ugyanebből az évből Ukrajna második helyezését, ahol az ezüst csillag Verka Szergyucska Dancing Lasha Tumbai című dala csak 33 ponttal maradt el a győztestől. Úgy tűnik, hogy az extra giga dán műszempillák és a strasszal kirakott térdcsizmák sem verték ki a török cenzoroknál a biztosítékot. A rákövetkező évben a törökök a Mor ve Ötesi Deli című dalával a hetedik helyezést érték el. Marija Šerifović, a 2007-es győztes szintén nem viselt szakállat.

De térjünk vissza a török TRT vezér gondolataihoz:

„Elmondtam az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségének (EBU) az Eurovízió problémájával kapcsolatban, hogy eltérnek a saját értékeiktől. Ennek eredményeként más országok is elhagyták az Eurovíziót. Az EBU vezetői miatt mentális káosz uralkodik a szervezetben. Ha ezt a hibát meg tudják oldani, akkor vissza tudunk térni.”

A szakállas díva, azaz Conchita korábban Conchita Wurst néven a Rise Like a Phoenix című dallal lemosta a mezőnyt a 2014-es koppenhágai színpadról. De ekkor még nem okozott ekkora problémát a szakáll, csak a kivételezés a nagy országokkal (és nem Törökországgal), illetve a zsűri 50%-os befolyása a végeredményre.

Nem tudom ki lepődik meg Törökország álláspontján, de annyi biztos, hogy nem progresszív ez a hozzáállás, és tisztán látszik, hogy az emberi jogokat nem szívlelik. Gondoljunk bele, hogy nem mindig volt vallásszabadság, illetve a nőknek sem voltak mindig biztosítva egyenlő jogok. És ezen törvények megváltoztatása sokak számára túlzó engedékenység volt anno. A magyarországi 1848:V. törvénycikk a nőket a választójogból kizárta. A törvény szövege értelmében a hazaárulók, a gyújtogatók, a csempészek, a gyilkosok és a nők nem kaptak választójogot. Még szerencse, hogy mi már a 21. században élünk.

A borítóképhez: A törökök még sokáig fognak integetni az elúszó hajónak. Képen az utolsó török eurovíziós versenyző Can Bonomo 2012-ből.

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top