ESC Hungary

Blog

Blog Törökország legújabb eurovíziós ellenségéről

Törökország már hat éve van távol az Eurovíziótól, és egyre messzebbre löki magát az újbóli részvételtől. 1975-ben kezdték el a versenyzést és 34 alkalommal küldtek versenyzőt, 2003-ban pedig elhódították a trófeát az Everyway That I Can című dallal, ami a mai napig személyes kedvencem.

2012 decemberében felrobbant az eurovíziós internet a törököktől: Nem fognak többé indulni a versenyen, mert előnytelenek számukra a verseny szabályai. Törökország valószínűleg addig nem fog visszatérni az Eurovízióhoz, amíg az EBU nem veszi fel a Kis-ázsiai országot is a nagy országok közé, akik selejtező nélkül mindig a döntőben szerepelhetnek. A kilépésük másik oka pedig az volt, hogy megszűnt a tisztán televoting, ami szintén az automatikus döntős Németország, Franciaország, az Egyesült Királyság, Spanyolország és Olaszország malmára hajtja a vizet.

Blog: Csillaghullás 2013

A Török Rádió és Televíziótársaság (TRT) vezérigazgatója, İbrahim Eren tolmácsolja a közmédia legfrissebb álláspontját, amit egy egyetemi előadás során hallgatói kérdésre adott múlt szombaton.

„Nem gondolkozunk azon, hogy visszatérjünk a versenyhez. Az egyik ok a szavazási rendszer. Közműsor szolgáltatóként nem közvetíthetünk élőben este 9-től – amikor a gyerekek még ébren vannak – olyasvalakiről, mint az a szakállas osztrák aki szoknyát hordott, aki nem hisz a nemekben és azt állítja, hogy ő egyszerre férfi és nő.”

Azt tudjuk, hogy a jelenlegi (bármilyen szintű) török vezetés meglehetősen ultrakonzervatív, ami egy iszlám köztársasági létet kóstolgat, de ez nem volt mindig így, és nem is kell visszakanyarodni Atatürkig.

https://www.youtube.com/watch?v=Iq1MjjZCMQk

2002-ben a szlovén Sestre trió ellenében Törökország a Buket Bengisu & Grup Safir formáció Leylaklar soldu kalbinde című dalát küldte, ahol előbbi a 13., utóbbi a 16. helyezést tudta megszerezni. Talán a sors iróniája, hogy a TRT ezen nem volt felháborodva, és a következő évben meg is nyerték a versenyt. A szlovén Sestre tagjai nem viseltek szakállat, de meglehetősen markáns volt a hangjuk, ez 16 éve nem volt probléma.

2007-ben a dán DQ a Drama Queen című dalt vitte színpadra, Törökország pedig Kenan Doğulu Shake It Up Şekerim című dalával versenyzett. A drámakirálynő kiesett az elődöntőben, Kenan a negyedik helyezést érte el. Versenyben volt egy aprócska vajdasági lány is, de végül egy férfinak öltözött szerb nő nyerte meg a fesztivált. Ráadásul ki feledné el ugyanebből az évből Ukrajna második helyezését, ahol az ezüst csillag Verka Szergyucska Dancing Lasha Tumbai című dala csak 33 ponttal maradt el a győztestől. Úgy tűnik, hogy az extra giga dán műszempillák és a strasszal kirakott térdcsizmák sem verték ki a török cenzoroknál a biztosítékot. A rákövetkező évben a törökök a Mor ve Ötesi Deli című dalával a hetedik helyezést érték el. Marija Šerifović, a 2007-es győztes szintén nem viselt szakállat.

De térjünk vissza a török TRT vezér gondolataihoz:

„Elmondtam az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségének (EBU) az Eurovízió problémájával kapcsolatban, hogy eltérnek a saját értékeiktől. Ennek eredményeként más országok is elhagyták az Eurovíziót. Az EBU vezetői miatt mentális káosz uralkodik a szervezetben. Ha ezt a hibát meg tudják oldani, akkor vissza tudunk térni.”

A szakállas díva, azaz Conchita korábban Conchita Wurst néven a Rise Like a Phoenix című dallal lemosta a mezőnyt a 2014-es koppenhágai színpadról. De ekkor még nem okozott ekkora problémát a szakáll, csak a kivételezés a nagy országokkal (és nem Törökországgal), illetve a zsűri 50%-os befolyása a végeredményre.

Nem tudom ki lepődik meg Törökország álláspontján, de annyi biztos, hogy nem progresszív ez a hozzáállás, és tisztán látszik, hogy az emberi jogokat nem szívlelik. Gondoljunk bele, hogy nem mindig volt vallásszabadság, illetve a nőknek sem voltak mindig biztosítva egyenlő jogok. És ezen törvények megváltoztatása sokak számára túlzó engedékenység volt anno. A magyarországi 1848:V. törvénycikk a nőket a választójogból kizárta. A törvény szövege értelmében a hazaárulók, a gyújtogatók, a csempészek, a gyilkosok és a nők nem kaptak választójogot. Még szerencse, hogy mi már a 21. században élünk.

A borítóképhez: A törökök még sokáig fognak integetni az elúszó hajónak. Képen az utolsó török eurovíziós versenyző Can Bonomo 2012-ből.

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

Archívum

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

Archívum

Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

To Top