ESC Hungary

Eurovízió 2017

Eurovízió 2017: A Szent Szófia székesegyház miatt hangos az orosz sajtó és a Vatikán

A 2017-es Eurovízió központi helyszíne lenne a Szent Szófia székesegyház és környéke

Az orosz és az ukrán média nagy felhajtást kerített a 2017-es Eurovíziós Dalfesztivál nyitóceremóniájának helyszíne miatt. A nyitóceremóniára a Szent Szófia teret jelölték ki a helyi szervezők. Sokakat összezavart, hogy egy székesegyházban akarják tartani a bankettet a versenyzők számára, de a templom múzeumként működik és az UNESCO világörökség részét képezi mint történelmi emlék, ennek okán nem lehet benne ellátni vallási funkciókat, de nem lehet megsérteni sem a hely szellemét.

A nyitóünnepséget rendszerint a verseny hetét megelőző vasárnap tartják, a vörös szőnyeges eseménnyel karöltve. A környék opcionálisan Eurovíziós faluként is funkcionálna, ami helyt adna a nyitóünnepségnek, ami 2013 óta zártkörű, csak a VIP delegációk és a delegáció sajtósai vehetnek részt.

A vörös szőnyeges bevonulás díszletéül szolgálna a Szent Szófia Székesegyház látványos épülete, ami nem számítana szentségtörésnek. Szigorú feltételei vannak a fény és hanghatások használatának, de ennek történelmi és technikai okai vannak.

A városi tanács elnöke szerint ez egy szimbolikus és történelmi hely minden ukrán számára, emiatt tekintettel kell lenni a helyszínre. Technikailag megvan a lehetőség, a Sofiyska téren máskor is voltak már hasonló rendezvények. A verseny egyik központi helyszíne is lehetne a tér, de vannak más, nagy jelentőséggel bíró terek is Kijevben. Az Eurovízió meg fog jelenni a téren, lehet hogy a nyitóesemény lesz itt, de lehet, hogy rajongói zónaként fog működni.

Főleg az orosz média olyan híreket kezdett el terjeszteni, hogy a Vatikán ki akarja vizsgálni, hogy milyen építkezések folynak a görög katolikus székesegyház környékén. A Vatikán ukrajnai képviselője reagált a téves híresztelésekre. A képviselő elmondta, hogy a Pápai Állam semmilyen szinten nincs belevonva a 2017-es Eurovíziós Dalfesztivál szervezésébe – amin már egész Ukrajna nevet, amikor erről érdeklődik a sajtó. A képviselő elmondta, hogy a Vatikán világos álláspontja, hogy óvatosan kezelje a helyzetet és a hívók aggodalmait, és ha az építkezések nem törvényesek, akkor azokat le kell állítani.
A görög katolikus templom képviselője pedig elmondta, hogy sosem kérték Ferenc Pápa támogatását egy nem szabályos építkezéssel kapcsolatban, nem vesznek részt az ehhez kapcsolódó bármilyen konfliktusban, csupán jelzik a kifogásaikat azért, hogy megvédjék a hívők érzéseit.

A legfrissebb információk szerint nem fogják bevonni a székesegyházat az Eurovízióba, hanem egy másik műzeum, a Mystetskyi Arsenal de a Városháza is egy új lehetséges helyszíne lehet a versenynek.  A Khreschatyk környéke szolgálna Eurofalunak, a Parkovy Business Centre lenne az Euroclub, a város folyóparti részét kompleten felújítják ami szolgálná a vízibusz szolgáltatás zökkenőmentességét, és 50 busz szolgálná a versenyre igyekvők kényelmes eljutását a helyszínre

Forrás: oikotimes.com

Comments

friss hírek

ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2022

Archívum

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

Archívum

Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

To Top