ESC Hungary

Eurovízió 2017

Eurovízió 2017: A Szent Szófia székesegyház miatt hangos az orosz sajtó és a Vatikán

Az orosz és az ukrán média nagy felhajtást kerített a 2017-es Eurovíziós Dalfesztivál nyitóceremóniájának helyszíne miatt. A nyitóceremóniára a Szent Szófia teret jelölték ki a helyi szervezők. Sokakat összezavart, hogy egy székesegyházban akarják tartani a bankettet a versenyzők számára, de a templom múzeumként működik és az UNESCO világörökség részét képezi mint történelmi emlék, ennek okán nem lehet benne ellátni vallási funkciókat, de nem lehet megsérteni sem a hely szellemét.

A nyitóünnepséget rendszerint a verseny hetét megelőző vasárnap tartják, a vörös szőnyeges eseménnyel karöltve. A környék opcionálisan Eurovíziós faluként is funkcionálna, ami helyt adna a nyitóünnepségnek, ami 2013 óta zártkörű, csak a VIP delegációk és a delegáció sajtósai vehetnek részt.

A vörös szőnyeges bevonulás díszletéül szolgálna a Szent Szófia Székesegyház látványos épülete, ami nem számítana szentségtörésnek. Szigorú feltételei vannak a fény és hanghatások használatának, de ennek történelmi és technikai okai vannak.

A városi tanács elnöke szerint ez egy szimbolikus és történelmi hely minden ukrán számára, emiatt tekintettel kell lenni a helyszínre. Technikailag megvan a lehetőség, a Sofiyska téren máskor is voltak már hasonló rendezvények. A verseny egyik központi helyszíne is lehetne a tér, de vannak más, nagy jelentőséggel bíró terek is Kijevben. Az Eurovízió meg fog jelenni a téren, lehet hogy a nyitóesemény lesz itt, de lehet, hogy rajongói zónaként fog működni.

Főleg az orosz média olyan híreket kezdett el terjeszteni, hogy a Vatikán ki akarja vizsgálni, hogy milyen építkezések folynak a görög katolikus székesegyház környékén. A Vatikán ukrajnai képviselője reagált a téves híresztelésekre. A képviselő elmondta, hogy a Pápai Állam semmilyen szinten nincs belevonva a 2017-es Eurovíziós Dalfesztivál szervezésébe – amin már egész Ukrajna nevet, amikor erről érdeklődik a sajtó. A képviselő elmondta, hogy a Vatikán világos álláspontja, hogy óvatosan kezelje a helyzetet és a hívók aggodalmait, és ha az építkezések nem törvényesek, akkor azokat le kell állítani.
A görög katolikus templom képviselője pedig elmondta, hogy sosem kérték Ferenc Pápa támogatását egy nem szabályos építkezéssel kapcsolatban, nem vesznek részt az ehhez kapcsolódó bármilyen konfliktusban, csupán jelzik a kifogásaikat azért, hogy megvédjék a hívők érzéseit.

A legfrissebb információk szerint nem fogják bevonni a székesegyházat az Eurovízióba, hanem egy másik műzeum, a Mystetskyi Arsenal de a Városháza is egy új lehetséges helyszíne lehet a versenynek.  A Khreschatyk környéke szolgálna Eurofalunak, a Parkovy Business Centre lenne az Euroclub, a város folyóparti részét kompleten felújítják ami szolgálná a vízibusz szolgáltatás zökkenőmentességét, és 50 busz szolgálná a versenyre igyekvők kényelmes eljutását a helyszínre

Forrás: oikotimes.com

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top