ESC Hungary

Eurovízió 2017

Eurovízió 2017: kialakult a svájci döntő mezőnye

Svájc egyike annak a 7 országnak, melyek részt vettek a legelső, 1956-ban megrendezett Eurovíziós Dalfesztiválon. Eddig csak négy alkalommal nem küldtek énekest a megmérettetésre, kétszer sikerült győzniük, de a ’90-es évek vége óta nem értek el túl nagy sikereket, 2006 után pedig csak két alkalommal sikerült döntőbe jutniuk. Legutóbbi két indulójuk, Mélanie René és Rykka az utolsó helyen végzett az elődöntőjükben, talán ennek a sikertelenségnek köszönhető, hogy a 2017-es válogató műsorukban több lényeges változás is történt. A legfontosabb újítás a műsorszolgáltatók által kiválasztott indulók, illetve a régiós kvóták eltörlése. További lényeges változtatás, hogy a jelentkezőknek valamilyen szinten kötődniük kell az országhoz (az énekesnek vagy a dalszerzőnek, szövegírónak svájci állampolgárnak, vagy állandó lakosnak kell lennie). A zsűri szavazást eltörölték, így a Die Entscheidungsshow győztesét 100%-ban a közönség dönti majd el. A jelentkezők a dalaikat szeptember 26. és október 24. között küldhették be, de ezek rendhagyó módon most nem kerültek nyilvánosságra. A felhívásra 160-an jelentkeztek, akik közül a 19 tagú zsűri 21 előadót hívott meg a múlt vasárnapi meghallgatásra, melyre zárt ajtók mögött került sor. A legjobb 21 közé jutott Moldova 2016-os képviselője, Lidia Isac is, aki Daniele Guastella oldalán próbált szerencsét, de a The life beyond című daluk végül nem került be a február 5-én megrendezésre kerülő döntőbe. Ott lesz viszont a 2015-ös válogató második helyezettje, Timebelle és másik 5 tehetséges női énekes is.

A svájci nemzeti döntő mezőnye:

A 20 éves Freschta Akbarzada a 2014-es svájci The Voice elődöntőse. Gold című dalával versenyez és reméli, hogy a műsornak köszönhetően zenei karrierje felfelé ível majd.

Ginta eredeti neve Gintare Kubiliute. Litvániában született, de Svájcban nevelkedett. A 29 éves énekesnő szorosan kötődik szülőhazájához is.

A 16 éves Michéle a legfiatalabb a versenyzők között, még csak 16 éves, a 2013-as német The Voice Kids győztese.

Eredeti neve Nadia Maria Endrizzi, 23 éves, a 2016-os svájci Got Talent finalistája.

A 31 éves amerikai-svájci énekesnő Big Alival előadott Sending out an SOS című dala nagy sikert aratott Európa-szerte.

A svájci-román csapat 2015-ben már megpróbált kijutni az Eurovízióra, de akkor alulmaradtak Mélanie Renével szemben. Mottójuk „Soha ne add fel!”, így is tesznek és most újra próbálkoznak.

Forrás: eurovision.tv, srf.ch

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top