ESC Hungary

Eurovízió 2017

Eurovízió 2017: Nagy bejelentés lesz a jövő hét elején!

Tudósító: Klész Imre
Forrás: eurovision.tv

A múlt heti televíziós vitában a kiterjesztett döntőbizottság végül három pályázatot látott alkalmasnak arra, hogy megmutassa az Eurovíziós Dalfesztivált szervező EBU (Európai Műsorsugárzók Szövetsége) bizottságának. Tegnap Kijevben tartottak helyszíni szemlét, ma pedig Dnyipro és Odessza (oroszul Ogyessza) volt soron.

Kijev Ukrajna fővárosa majdnem 3 millió lakossal, a 2005-ös Eurovízió, valamint a 2009-es és a 2012-es Junior Eurovízió házigazdája. A jövő évi versenyre a 2005-ös Eurovízión belülről már megismert Sportpalotát ajánlják, ami a városközpontban található, és körülbelül 10000 vendég befogadására képes. A város ehhez kapcsolódóan az Olimpiai Stadion környékén található létesítményeket ajánlja a sajtó és a rajongók számára.

ebukyiv001

Dnyipro, melynek nevét egy hónapja rövidítették meg Dnyipropetrovszkról, majdnem 1 millió lakosával Ukrajna negyedik legnagyobb városa, Kijevtől 400 km-re délkeletre fekszik. A város a 9500 fő befogadására képes EuroArénát ajánlja helyszínnek, amiben a sajtóközpont és az Euroclub is helyet kaphatna.

dniproinsp009

Odessza a Fekete-tenger északnyugati partján fekszik, körülbelül 1 millió lakosa van (valamivel nagyobb, mint Dnyipro), Ukrajna legkedveltebb turistacélpontja. A város a Csornomorec stadionban képzelte el a 2017-es Eurovíziót, ahol körülbelül 10000 embert tudnának fogadni. A stadionra tetőt kell építeni, amit a városi beruházásban történne meg a versenyre.

A szervezőbizottság és az EBU képviselői várhatóan augusztus 1-jén hozzák meg a végső döntést. A latolgatások már javában tartanak, a fogadóirodák és a különböző rajongói szavazások Kijevnek adják a legnagyobb esélyt, Dnyipro pedig szinte esélytelen a szavazók szerint.

Az esckaz.com összegyűjtötte az érveket és az ellenérveket a pályázó helyszínekről.

Kijev mellett szól, hogy a város költségvetése elbírná a versenyt, kész infrastruktúrával (két reptér, jól szervezett tömegközlekedés és szálláshelyek sora), eurovíziós rendezési tapasztalatokkal, és gyakorlatilag egy helyen lenne az aréna, a sajtóközpont, az Euroclub és az Eurofalu is. Viszont ekkor van a Jégkorong Világbajnokság is, sok pénz menne el az épületek felújítására, a sajtóközpont pedig fél kilométerre lenne az Arénától.
Dnyipro mellett szól, hogy gyakorlatilag egy helyen lenne az Aréna, a sajtóközpont és az Euroclub, az Aréna jól megközelíthető akár kamionokkal is, viszont fel kellene újítani az Arénát, a város 600 millió hrivnyát kérne az állami költségvetésből, ami az előkészületek felére lenne csak elég, a város repülős megközelítése nem megfelelő.
Odessza mellett szól, hogy a város ki tudja fizetni az előkészületek költségeit, a város egyben üdülőhely turistákat jól ellátó infrastruktúrával, viszont a stadion tulajdonosával viták vannak, a befedési projektben is sok a kérdőjel, a sajtóközpont egy ideiglenes épületben lenne az Aréna melletti parkban, tömegközlekedéssel nehezen megközelíthető a helyszín, a szálláshelyektől nagy a távolság, az Euroclub helyszínére három ajánlás is van, viszont egyik sem fedett.

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top