ESC Hungary

Eurovízió 2017

Eurovízió 2017: Tervek és tiltólisták

Tudósító: Klész Imre
Forrás: wiwibloggs.com

A kijevi Nemzetközi Kiállítási Központ (NKK) lesz a helyszíne a 2016-os Eurovíziós Dalfesztiválnak. Az előzetes értesítések szerint 10000 fő befogadására képes, amiből 5000 ülőhely, de a hivatalos bejelentésben már 12-14000 fő befogadására is alkalmasnak tartották. A szavazáson 19-en voltak a helyszín mellett, ketten nemmel szavaztak és ketten tartózkodtak.

A kulturális miniszter elmondta a bejelentésen, hogy nagy verseny volt a városok között, és hasznos is volt. Élénk volt a nemzetközi érdeklődés Lvov iránt, ami arra késztette a vezetőket, hogy felépítsenek ott egy olyan épületet, ami a jövőben otthont tud adni nagyszabású rendezvényeknek. Keresik a befektetőket a projekthez. Dnyipro egy nagyon békés város az Eurovízió megrendezésére, de politikai feszültségeket okozó területek közelében fekszik, ezért problémás lehet ennek a helyszínnek a kiválasztása. Kijev eredetileg a 2005-ös Eurovízió és a 2009-es Junior verseny helyszínét, a Sportpalotát ajánlotta, de helyette inkább a több ember befogadására alkalmas Kiállítási Központot választották. A tervek alapján két kiállítási terem egybenyitásával jönne létre a tömegek befogadására képes aréna, mint ahogyan a képen is látható.

12777977076-csc_7237

A Turisztikai Minisztérium vezetője szerint csak az NKK felelt meg az Eurovíziót szervező EBU technikai követelményeinek, illetve ez volt az egyetlen helyszín, amire nem kellene túl sok időt és pénzt költeni fejlesztéssel, vagy egy új tető építésével. A város vezetői a buszon és a taxin kívül vízi taxikat is rendelkezésre bocsájtanak, ami javítani fogja az NKK elérhetőségét. Természetesen a vízi rendőrséget is be fogják vetni a rendezvény biztonsága érdekében.

Az ukrán-orosz kapcsolatok elég feszültek mostanság, és az Eurovíziót sem kerüli el. Az ukrán Kulturális Minisztérium vezetője hivatalosan bejelentette, hogy nem fogják engedni hogy Ukrajna területére lépjen egy olyan énekes, aki szerepel az orosz énekeseket és színészeket tartalmazó tiltólistán abban az esetben, ha valamelyikük megnyerné az orosz nemzeti döntőt.

– Ha Oroszország ilyen előadót fog kiválasztani, akkor az szándékos provokáció lenne. Oroszországban nagyon sok olyan művész él, akik tudják, hogy a béke a legfontosabb dolog, ők nem az agresszió nyelvén fognak beszélni, nem fognak becsmérelni egy nemzetet, főleg a szomszédjukat, és profi módon fog válaszolni minden kérdésre, a zene és az ének nyelvén. Nem vagyunk hajlandóak a kompromisszumra, például ha Joszif Kobzont választják ki, akkor nem fogjuk engedni, hogy részt vegyen az ukrajnai Eurovízión.

A lista bő 80 személy nevét tartalmazza, Joszif Kobzon mellett Oleg Gazmanov, Valerij Jozef Prigogine, Mihail Bojarszkij, Grigorij Lepsz és Nyikolaj Rasztorgurev, a Ljube együttes énekese is szerepel. A 2013-ban orosz állampolgárságot kapó Gerard Depardieu is rajta van a listán.

Igaz, hogy kicsi az esélye annak hogy az oroszok ilyen előadó közül válasszanak versenyzőt, de meglehetősen provokatív volt egy olyan műsorral kapcsolatban, ami kerüli a politikát. Néhány, a listáról említett előadó azt javasolja, hogy Oroszország ne induljon a 2017-es Eurovízión. Jon Ola Sand nem örül a kialakult helyzetnek. – Az EBU elkötelezett az együttműködésben az ukrán hatóságokkal, és hogy minden delegáció és minden művész el tudjon jönni és vendégül legyen látva Ukrajnában.

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top