ESC Hungary

Eurovízió 2018

Eurovízió 2018: Az utolsó nemzeti döntős hétvége

Az Eurovíziós válogatók utolsó hétvégéjéhez érkeztünk. Hónapokon keresztül követhettük figyelemmel, hogyan alakul az idei mezőny. Már csak nyolc dal hiányzik, és megismerjük a 2018-as dalfesztivál minden résztvevőjét.  A hiányzók közül Svédország, Norvégia és Litvánia nemzeti döntőt rendez, Macedónia, Izrael, Oroszország, Grúzia és Bulgária pedig bemutatja dalát a következő napokban.

2018. március 10. SZOMBAT

19:55 – Norvégia – Melodi Grand Prix – DÖNTŐ
Élő közvetítés: IDE kattintva

Ma este olyan lesz, mintha egy nagy Eurovíziós osztálytalálkozóra lennénk hivatalosak Norvégiában. Visszatér Alexander Rybak, a 2009-es moszkvai dalverseny győztese, Stella Mwangi, aki 2011-ben versenyzett és Aleksander Walmann, aki a tavalyi produkció részese volt. Kjetil Mørland 2015-ben Bécsben szerepelt. Ő idén, Rebecca dalának szerzőjeként tér vissza.  Nicoline 2013-ban Margaret Berger egyik háttérénekese volt, valamint Tom Hugo is 2013-ban szerepelt az MGP válogatóján.

A döntő versenyzői:
01. – Stella Mwangi & Alexandra – You got me
02. – Aleksander Walmann – Talk to the hand
03. – Ida Maria – Scandilove
04. – Nicoline – Light me up
05. – Tom Hugo – I like I like I like
06. – Charla K – Stop the music
07. – Alejandro Fuentes – Tengo otra
08. – Vidar Villa – Moren din
09. – Rebecca – Who we are
10. – Alexander Rybak – That’s how you write a song

A szavazás első körében szerepet kap egy nemzetközi zsűri, melynek tagjai: Örményország, Finnország, Németország, Ausztria, MAGYARORSZÁG, Írország, Izrael, Málta, Svédország és az Egyesült Királyság és természetesen a tv nézők is leadhatják szavazataikat. Ezeknek a voksoknak a kombinációja határozza meg a három szuperfinalistát.  A nemzetközi zsűri listáját az eurovoix.com megírta, az eurofire.me oldala átvette, végül az eurovoix letörölte, amit mi későn vettünk észre. Elnézést az esetleges kellemetlenségért.

A szavazás második körben már csak és kizárólag a tv nézők szavazatai döntenek.

20:00 – Svédország – Melodifestivalen – DÖNTŐ
Élő közvetítés: IDE kattintva

Svédország négy elődöntőt rendezett, ahonnan nyolcan egyenes ágon a mai döntőbe jutottak, hozzájuk csatlakozott a múlt heti második esély fordulóból további négy produkció, így alakult ki a ma esti döntő 12 fős mezőnye. A Melodifestivalen fináléja Stockholmból, a Friends Arénából jelentkezik ma este. Az est házigazdája változatlanul David Lindgren lesz, akit Fredrik Svensson vagyis Fab-Freddie segít majd.

A döntő versenyzői:

 1. – Mendez – Everyday
 2. – Renaida – All the feels
 3. – Martin Almgren – A bitter lullaby
 4. – John Lundvik – My turn
 5. – Jessica Andersson – Party voice
 6. – Liamoo – Last breath
 7. – Samir & Viktor – Shuffla
 8. – Mariette – For you
 9. – Felix Sandman – Every single day
 10. – Margaret – In my cabana
 11. – Benjamin Ingrosso – Dance you off
 12. – Rolandz – Fuldans

Azt, hogy ki képviselje az országot egy nemzetközi zsűri és a telefonos szavazatok 50-50%-os kombinációja dönti el. A zsűri tagjai: Albánia, Ausztrália, Ciprus, Egyesült Királyság, Franciaország, Grúzia, Izland, Lengyelország, Olaszország, Örményország és Portugália.

A szavazás menete minimálisan megváltozik az előző évekhez képest. A zsűri az eddig megszokott „1,2,4,6,8,10,12” pontok helyett a már az Eurovízión is bevált „1,2,3,4,5,6,7,8,10,12” pontokat alkalmazzák. Tehát hét dal helyett tízet értékelnek. A közönségszavazatok is ennek tükrében változnak. A nemzetközi zsűri összesen 638 pontot oszt ki, így ez a 638 pont kerül a közönség részéről is – a beérkezett szavazatok százalékos arányában – szétosztásra.

A szereplők között többen is vannak, akik már korábban is részesei voltak a versenynek:
Jessica Andersson 2003-ban képviselte Svédországot a Fame duó tagjaként, Give me your love című dalukkal az ötödik helyen zártak. A nagy sikerre való tekintettel a duó 2004-ben újra részese volt a Melodifestivalennek, de győzni nem tudtak. Azóta Jessicának szólóban ez idei a hatodik próbálkozása. Mariettenek és Samir & Viktor duójának ez a harmadik, míg Benjamin Ingrossonak a második nekifutása.

 

2018. március 11. VASÁRNAP

20:00 – Litvánia – „Eurovizija 2018“ Nacionalinė atranka – DÖNTŐ
Internetes közvetítés: IDE kattintva

Végéhez ér Litvániában is a válogató sorozat. Január elején kezdték és röpke kilenc hét alatt kiválasztották a hat legjobb dalt, ami közül a zsűri és a közönség közösen választja ki a 2018-as Eurovíziós képviselőjüket.

A döntő versenyzői:

 1. Monika Marija – The Truth
 2. Kotryna Juodzevičiūtė – That Girl
 3. The Roop – Yes, I Do
 4. Paula – 1 2 3
 5. Jurgis Brūzga – 4love
 6. Ieva Zasimauskaitė – When We’re Old

A műsorban Saara Aalto (Finnország) és Ari Ólafsson (Izland) sztárvendégként lépnek fel, és mutatják be idei versenydalukat.

(eurovoix.com , eurofire.me)

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

Archívum

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

Archívum

Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

To Top