ESC Hungary

Eurovízió 2018

Eurovízió 2018: Az utolsó nemzeti döntős hétvége

Az Eurovíziós válogatók utolsó hétvégéjéhez érkeztünk. Hónapokon keresztül követhettük figyelemmel, hogyan alakul az idei mezőny. Már csak nyolc dal hiányzik, és megismerjük a 2018-as dalfesztivál minden résztvevőjét.  A hiányzók közül Svédország, Norvégia és Litvánia nemzeti döntőt rendez, Macedónia, Izrael, Oroszország, Grúzia és Bulgária pedig bemutatja dalát a következő napokban.

2018. március 10. SZOMBAT

19:55 – Norvégia – Melodi Grand Prix – DÖNTŐ
Élő közvetítés: IDE kattintva

Ma este olyan lesz, mintha egy nagy Eurovíziós osztálytalálkozóra lennénk hivatalosak Norvégiában. Visszatér Alexander Rybak, a 2009-es moszkvai dalverseny győztese, Stella Mwangi, aki 2011-ben versenyzett és Aleksander Walmann, aki a tavalyi produkció részese volt. Kjetil Mørland 2015-ben Bécsben szerepelt. Ő idén, Rebecca dalának szerzőjeként tér vissza.  Nicoline 2013-ban Margaret Berger egyik háttérénekese volt, valamint Tom Hugo is 2013-ban szerepelt az MGP válogatóján.

A döntő versenyzői:
01. – Stella Mwangi & Alexandra – You got me
02. – Aleksander Walmann – Talk to the hand
03. – Ida Maria – Scandilove
04. – Nicoline – Light me up
05. – Tom Hugo – I like I like I like
06. – Charla K – Stop the music
07. – Alejandro Fuentes – Tengo otra
08. – Vidar Villa – Moren din
09. – Rebecca – Who we are
10. – Alexander Rybak – That’s how you write a song

A szavazás első körében szerepet kap egy nemzetközi zsűri, melynek tagjai: Örményország, Finnország, Németország, Ausztria, MAGYARORSZÁG, Írország, Izrael, Málta, Svédország és az Egyesült Királyság és természetesen a tv nézők is leadhatják szavazataikat. Ezeknek a voksoknak a kombinációja határozza meg a három szuperfinalistát.  A nemzetközi zsűri listáját az eurovoix.com megírta, az eurofire.me oldala átvette, végül az eurovoix letörölte, amit mi későn vettünk észre. Elnézést az esetleges kellemetlenségért.

A szavazás második körben már csak és kizárólag a tv nézők szavazatai döntenek.

20:00 – Svédország – Melodifestivalen – DÖNTŐ
Élő közvetítés: IDE kattintva

Svédország négy elődöntőt rendezett, ahonnan nyolcan egyenes ágon a mai döntőbe jutottak, hozzájuk csatlakozott a múlt heti második esély fordulóból további négy produkció, így alakult ki a ma esti döntő 12 fős mezőnye. A Melodifestivalen fináléja Stockholmból, a Friends Arénából jelentkezik ma este. Az est házigazdája változatlanul David Lindgren lesz, akit Fredrik Svensson vagyis Fab-Freddie segít majd.

A döntő versenyzői:

 1. – Mendez – Everyday
 2. – Renaida – All the feels
 3. – Martin Almgren – A bitter lullaby
 4. – John Lundvik – My turn
 5. – Jessica Andersson – Party voice
 6. – Liamoo – Last breath
 7. – Samir & Viktor – Shuffla
 8. – Mariette – For you
 9. – Felix Sandman – Every single day
 10. – Margaret – In my cabana
 11. – Benjamin Ingrosso – Dance you off
 12. – Rolandz – Fuldans

Azt, hogy ki képviselje az országot egy nemzetközi zsűri és a telefonos szavazatok 50-50%-os kombinációja dönti el. A zsűri tagjai: Albánia, Ausztrália, Ciprus, Egyesült Királyság, Franciaország, Grúzia, Izland, Lengyelország, Olaszország, Örményország és Portugália.

A szavazás menete minimálisan megváltozik az előző évekhez képest. A zsűri az eddig megszokott „1,2,4,6,8,10,12” pontok helyett a már az Eurovízión is bevált „1,2,3,4,5,6,7,8,10,12” pontokat alkalmazzák. Tehát hét dal helyett tízet értékelnek. A közönségszavazatok is ennek tükrében változnak. A nemzetközi zsűri összesen 638 pontot oszt ki, így ez a 638 pont kerül a közönség részéről is – a beérkezett szavazatok százalékos arányában – szétosztásra.

A szereplők között többen is vannak, akik már korábban is részesei voltak a versenynek:
Jessica Andersson 2003-ban képviselte Svédországot a Fame duó tagjaként, Give me your love című dalukkal az ötödik helyen zártak. A nagy sikerre való tekintettel a duó 2004-ben újra részese volt a Melodifestivalennek, de győzni nem tudtak. Azóta Jessicának szólóban ez idei a hatodik próbálkozása. Mariettenek és Samir & Viktor duójának ez a harmadik, míg Benjamin Ingrossonak a második nekifutása.

 

2018. március 11. VASÁRNAP

20:00 – Litvánia – „Eurovizija 2018“ Nacionalinė atranka – DÖNTŐ
Internetes közvetítés: IDE kattintva

Végéhez ér Litvániában is a válogató sorozat. Január elején kezdték és röpke kilenc hét alatt kiválasztották a hat legjobb dalt, ami közül a zsűri és a közönség közösen választja ki a 2018-as Eurovíziós képviselőjüket.

A döntő versenyzői:

 1. Monika Marija – The Truth
 2. Kotryna Juodzevičiūtė – That Girl
 3. The Roop – Yes, I Do
 4. Paula – 1 2 3
 5. Jurgis Brūzga – 4love
 6. Ieva Zasimauskaitė – When We’re Old

A műsorban Saara Aalto (Finnország) és Ari Ólafsson (Izland) sztárvendégként lépnek fel, és mutatják be idei versenydalukat.

(eurovoix.com , eurofire.me)

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top