ESC Hungary

Eurovízió 2018

Eurovízió 2018: Reakciók az AWS első próbája után

Végre Magyarország is megmutatkozhatott az Eurovízió színpadán, az öttagú AWS, vagyis Siklósi Örs, Brucker Bence, Kökényes Dániel,
Veress Áron, és Schiszler Soma kapott egy fél órát arra, hogy megkeressék a színpad mozgatható elemeit, amivel lesöpörhetnek mindenkit a színpadról. A fogadóirodáknál egyelőre a 26. helyen állunk, de ez estig még változhat. Lássuk a nemzetközi körképet a próba után!

Az ESC Hungary részéről Sanyi nézte meg a félórás főpróbát a sajtóközpontban. Az arany szín dominál, Örs az első refrén után kimegy a külső színpadra. A press centerben ülők rendesen megtapsolják a srácokat – jól nyomták az első próbán. Örs hangja magabiztos. Dani (gitáros) beugrik a közönségbe a 2. perc környékén. Habár zárt a próba, voltak akik el is kapták.

Magyarország. (c) EBU/Andres Putting

Az Oikotimes Live blogja szerint az énekes hatalmas mértékben használja a színpadot, a fülmonitorával voltak problémák, de ez megoldódott. A színpad sárga és arany színű, a pirotechnika használata még látványosabbá teszi. Azt hiszem ez a legegyedibb produkció idén. Ne lepődjünk meg, ha a heavy metal receptet használva Magyarország a nagy döntőbe kerül. Egyediek és ennek a fajta zenének nagy közönsége van Európában. Már csak az a kérdés, hogy ez a közönség leül-e a tévé elé Eurovíziót nézni május 10-én. Magyarország 9. továbbjutóként újra felkerült a döntősök listájára, majdnem mindegyik fogadóiroda finomította oddszait.

Magyarország. (C) EBU/Andres Putting

Az ESC Bubble értékelése szerint az énekes hangja rendben van, bár többnyire csak üvöltés. Az, hogy a csapat egyik tagja beugrik a közönségbe, a body surfing nagy ujjongást váltott ki a sajtóközpontban. Ezt a fajta dalt alapesetben nem hallgatnám, de el tudom képzelni, hogy bárki, aki kicsit is érdeklődik a rock iránt, szavazhat erre a produkcióra. 50-50 hogy bejut-e a döntőbe, de szerintem vannak jobb dalok is ebben az elődöntőben. Második nekifutásra a zenekar tagjai más helyen vannak, a frontember pedig körbeszaladja a színpadot. Ebben a verzióban az együttes több energiát mutat. Egy kis változatosságot visz a versenybe ez a dal, de ettől függetlenül nem biztos hogy tovább jut. Az ESC Bubble másik szakértője szerint Magyarország nyilvánvalóan nagy energiát visz a színpadra. A srácok kimerültnek tűnnek a harmadik nekifutás után, mert mindent beleadnak hangilag és fizikailag is. Nem vagyok ennek a stílusnak a híve, de van benne dallam és modulálás. Harmadik nekifutásra elmaradt a pirotechnika, nem érteni hogy miért. Tutira kellenek a lángok!

Magyarország. (c) EBU/Andres Putting

Az ESC Xtra értékelése következik. A színpadról: A produkció gyors kameraváltásokkal kezdődik, ami bemutatja az együttes tagjait, mielőtt távolabbi képet kapnánk. Amikor elkezdődik a vokál, akkor akkor a kamera a frontemberre fókuszál, de látjuk közben az egyik gitárost is a hídon. A verzékben kék a háttér, majd minden refrénre aranyba fordul, egy kis stroboszkóppal megtámogatva. A második verzére a frontember a színpad külső gyűrűjébe megy. A kameravágások hol a külső gyűrűt, hol pedig az együttes többi tagját mutatják a főszínpadon. Ahogy elkezdődik a heavy metal rész, az egyik gitáros kimegy a külső ringre majd a közönségbe ugrik crowd surfingelni néhány pillanatig. A frontember végül visszaszalad a színpad közepére befejezni a produkciót. A Hangokról: Ez a stílusú zene vagy éneklés nem tetszik mindenkinek. Mindenesetre az együttes úgy hangzik mint a stúdióverzióban, ezért mindenképpen dicséretet érdemelnek. A fellépőruhák: A frontember mezítláb érkezik, zöld dzsekit visel, barna fejpántot, és hosszított kék felsőt sötét nadrággal. A dobos palakék trikót, a többiek “indie-style” ruházatban vannak.

Magyarország. (c) EBU/Andres Putting

Az Eurovisionary kiemeli, hogy az elvártnak megfelelően Magyarország hatalmas energiákat hozott az idei versenyre. Az első próba után kijelenthető, hogy az AWS még ettől is többet hozott. Az egyik legkiemelkedőbb produkció. Hard rockot már láthattunk korábban az Eurovízión, de a fejrázós metál nagyon ritka. Ennek ellenére az AWS ezt hozta a 2018-as Eurovízióra. Nagyszerű produkciót hoztak már A Dal című nemzeti döntőben is, magas fokú energiával és érzelmekkel, az első próbájuk az Altice Arénában ugyanolyan erővel és érzelemmel szól. Kicsit csendesen kezdődik a kék színnel, de nem kell sokat várni hogy kirobbanjon az energia a közönség és a kamerák előtt. A frontember a kifutón szalad, morog és headbanging-el, a gitáros stage diving-ol, a végére kapunk pirotechnikát, a dal végére a színpad és a kifutó szó szerint felrobban a pirotechnikától. Ha szereted a hard rockot, akkor ezt is szeretni fogod.Nemcsak a dalért, hanem az előadás módjáért is. Nagyon jól összerakott és eredeti produkció. Említhetnénk a korábbi Eurovízió győzteseket: Sandie Shaw, Loreen és Emmelie de Forest, csak néhány név akik szintén mezítláb szerepeltek a színpadon, mint Siklósi Örs, az együttes frontembere. Ez lehet a jel Magyarország döntőbe jutására?

Az Eurovízió rajongók Nemzetközi Hálózata, vagyis az INFE Network tudósítása: A próbák Magyarországgal folytatódnak. A magyar nemzeti döntő, vagyis A Dal 2018 győztesei, az AWS nevű metálzenekar képviseli az orszégot a Viszlát nyár című dallal. A színpadon sárga és kék színek uralják. A gitáros a hídon áll, a dobos pedig a színpad közepén kapott helyet. Az énekesük nagyon aktív a színpadon, szinte folyamatosan mozgásban van, néha sétál, néha fut a színpadon és a hídon. A második verzére kijön mezítláb a színpad külső részére. Eközben a gitáros aki a hídon van, beleugrik a közönségbe, pontosabban a közönség karjaiba. Mozgás, sebesség és interakció a közönséggel, ehhez kapcsolódik egy jó vokál, összegezve egy hatásos próba volt. A tüzek és a tűzijátékok a színpad két részének a széléről jönnek elő csak a hab a tortán ahhoz képest, hogy ez a lehengerlő produkció a leglelkesebb tapsvihart váltotta ki a sajtóközpontban.

(EBU, oikotimes.com, escbubble.com, escxtra.com, eurovisionary.com, infenetwork.net)

Frissítés 2018.05.02 19.50 A mai sajtószavazást Magyarország nyerte.

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top