ESC Hungary

Eurovízió 2022

Eurovízió 2022: Oroszország nem lép fel Torinóban – Frissítve!

Az alábbiakban az EBU 2022.02.25-én 17:15-kor kiadott közleményét közöljük.

Az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) bejelentette, hogy egyetlen orosz fellépő sem vesz részt az idei Eurovíziós Dalfesztiválon.

Az EBU ügyvezető testülete, az Eurovíziós Dalfesztivált irányító Referenciacsoport a mai nap folyamán, a rendezvény szabályai és az EBU értékei alapján tett ajánlása nyomán döntött.

A Referenciacsoport ajánlását az EBU televíziós bizottsága is támogatta.

A döntés azt az aggodalmat tükrözi, hogy a példátlan ukrajnai válság fényében egy orosz fellépő szerepeltetése az idei fesztiválon a verseny hírnevét rontaná.

Ezen döntés meghozatala előtt az EBU-nak időbe telt, hogy széles körben konzultáljon tagjai között.

Az EBU a műsorszolgáltatók apolitikus tagjainak szervezete, amely elkötelezett a közszolgálati értékek ápolása mellett.

Továbbra is elkötelezettek vagyunk egy olyan kulturális verseny értékeinek védelmében, amely elősegíti a nemzetközi tapasztalat cserét és megértést, összehozza a közönséget, ünnepli a sokszínűséget a zenén keresztül, és egy színpadon egyesíti Európát.

(eurovision.tv)

Frissítés! 2022.02.26 18:53

Az EBU nyilatkozata az RTR, az Egyes Csatorna, és a Radio House Ostankino tagságáról

Az EBU tudomása szerint az Orosz Televízió- és Rádióműsor szolgáltató Társaság (RTR), a Channel One Russia és a Radio House Ostankino kilép az EBU-ból. Jelenleg azonban nem kaptunk hivatalos megerősítést a tagjainktól.

Az EBU-t pénteken tájékoztatta az RTR, hogy ez lehet az eredménye annak, hogy Oroszországot felfüggesztik az idei Eurovíziós Dalfesztiválból. Az Ukrajnában kibontakozó példátlan válság tükrében azonban vezető testületünk továbbra is úgy vélte, hogy az orosz versenyző idei eseményen való részvétele aláásná a fesztivál értékeit, és rossz hírnevét kelti a versenyen.

Szövetségünk elkötelezett a közszolgálati média értékeinek védelme mellett, és mivel ez a konfliktus eszkalálódik, prioritásunknak kell lennie annak biztosítása, hogy minden polgár továbbra is hozzáférjen a megbízható, független hírekhez és információkhoz, és hogy az újságírók szabadon és biztonságosan tudósíthassanak.

Kiállunk minden olyan tagunk mellett, akik rendkívüli kihívást jelentő körülmények között dolgoznak azon, hogy közönségükhöz pártatlan tudósításokat közvetítsenek – a médiaszabadság támogatásának most minden fél számára prioritást kell élveznie ebben a konfliktusban.

https://www.ebu.ch/news/2022/02/ebu-statement-on-rtr-and-channel-one-membership

FRISSÍTÉS! 2022-03-01 19:35

Az EBU kizárja az orosz médiumok képviselőit a vezetői testületekből a hivatalos kilépési nyilatkozat megérkezéséig

Az EBU Igazgatósága az Ukrajnában zajló események fényében úgy döntött, hogy felfüggeszti három orosz tagjának (RTR, Egyes csatorna és RDO) képviselőit az irányítási csoportokban, köztük az igazgatóságban és az összes alapszabályban meghatározott bizottságban. Ez azt a múlt héten hozott döntést követi, amely szerint Oroszországot kizárták a 2022-es Eurovíziós Dalfesztiválról.

Ennek megtételekor az Igazgatóság tudomásul vette a három tagszervezet február 26-án kiadott nyilvános nyilatkozatát, amelyben bejelentették az EBU-ból való kilépési szándékukat. Döntés, amelyet annak közvetlen következményeként hoztak, hogy Oroszországot kizárták a Dalfesztiválból. A képviselők szóban megerősítették távozási szándékukat, és várjuk hivatalos megerősítésüket.

A felfüggesztés az Igazgatóság további értesítéséig érvényben marad.

https://www.ebu.ch/news/2022/03/statement-on-russian-members

Az ESC Hungary kiegészítése: Három nappal ezelőtt a következő közlemény jelent meg a TASZSZ orosz hírügynökség oldalán:

„A Channel One, a VGTRK és az Ostankino rádióház bejelentette, hogy kilépnek az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségéből, válaszintézkedésként Oroszország kizárására az Eurovízió 2022 dalfesztiválből, amit helytelen politikai áldozatnak tartanak azon a zenei fórumon, amely mindig kihangsúlyozta nem politikai státuszát”.

https://tass.com/russia/1412001

About Author

Eurovízió 2022: Oroszország nem lép fel Torinóban – Frissítve!
Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top