ESC Hungary

Green Room 2022. (c) EBU / NATHAN REINDS
Eurovízió 2022

Eurovízió 2022: Sanremo hangulat, Leo a drón, a Nap nem forog, a Måneskin nem lesz Torinóban

(c) EBU / NATHAN REINDS

Tegnap elkezdődtek a próbák a torinói Olimpiai Stadionban. A technikai próbákról van szó, de nem sikerült kipróbálni a színpadi technikát technikai problémák miatt. Szerencsére a koronavírus tesztek rendben lezajlottak a delegációknál.

Mindenesetre kezdjük a pletykaszüretet azzal a Reddit-en megjelenő információval, miszerint az idei Eurovízió kicsit követni fogja a Sanremoi Dalfesztivál hagyományait. A hírek szerint a fesztivál házigazdái be fogják hívni a színpadra az éppen aktuális versenyzőt, még a produkciót megelőző videós összeállítás, a „képeslap” előtt. Utána egy LEO nevű drón és 3D effektek segítségével indul el a kisfilm Olaszország különböző pontjainak bemutatásával, majd a fellépőnek egy azelőtt sosem látott videót kell megnéznie, miután LEO jelez egy fénysugárral, és valahogy kapcsolatba tudnak majd lépni a fellépők a drónnal ezek után.

A tegnapi nap nagy híre a színpadra épített központi díszletelem, több darabból álló mozgó nap meghibásodása volt, ami hasonlóan komoly probléma, mint 2006-ban, amikor az athéni Eurovízió színpadát körülölelő lépcsősorok egyike kettétört. Bár sokan viszont az 1991-es római Eurovíziót tartják minden idők legkatasztrofálisabb szervezésének.

Lépcső törés 2006-ban (via Twitter)

Monika Liu, Lettország képviselője is szigorú egészségügyi szabályokat alkalmazva léphetett színpadra próbálni. Első próbálkozásra a fülmonitorja romlott el, nem hallotta magát, de be tudta fejezni a dalát. Ráadásul a technikusok Monikát hibáztatták, amiért nem tesztelte azt. A kameramozgásokkal és a fényekkel adódott még sok baj, és ez más delegációkat is érintett. A produkciók bemutatásának minden mozzanata már előre meg van tervezve, és mindenki próbálja ezekhez a tervekhez tartani magát. Két nappal a próbák előtt kiderült, hogy ez mégsem kivitelezhető, főleg a nap meghibásodása miatt. Ezért rohamtempóban át kellett tervezni a produkciókat. A litván delegáció művészeti igazgatója azt mondta, hogy több Eurovízión részt vett már, de sosem volt még ilyen bonyolult helyzetben. Monika viszont alapvetően optimista, bízik abban, hogy végül a tervek alapján sikerül majd felvenni a produkcióját.

Monika Liu Covid teszt (c) D. Umbraso / LRT

Tegnap délelőtt a La Stampa írta meg, hogy a színpadi nap ívei meghibásodtak, ezért a RAI limitálta ennek a díszletelemnek a használatát. Érdekes, hogy a színpad már hetek óta kész, és a nap pont a héten csütörtökön mondott csütörtököt, azóta sem sikerült megjavítani. Ez okozta azt, hogy a delegációk produkciója a próbák alatt mégsem lehet olyan, mint ahogyan azt elképzelték. Emiatt az Oikotimes azzal vádolja az EBU-t, hogy ahelyett, hogy megjavították volna a színpadot, inkább azzal dicsekedtek, hogy milyen csodálatos a színpad a megjelenő vízi elemekkel és az 1700 bokorral/növénnyel a green room területén. Itt megemlítik, hogy a TikTok partnerség sem indult a legjobban, a videók sokat csúsztak, és a próbákról ígért 90 másodperces videók 25-40 másodpercesre lettek levágva. Ráadásul hiába ígérték, hogy a Måneskin fellép a nagy döntőn, ők épp Los Angelesben turnéznak, és valamiféle videó üzenetet fognak csak küldeni. (A Måneskin facebook oldala szerint a döntő napján, szombaton Prágában turnéznak, utána hétfőn pedig Budapesten.) És a meet & greet események, amikor az újságírók találkozhatnak a fellépőkkel ugyan megvan hirdetve, de az EBU blokkolta az előadók fizikai és online elérhetőségét – zárja tapasztalatait az Oikotimes. Mindenesetre van egy csütörtök előtti videó a napról, amikor még forgott.

https://www.tiktok.com/@escfjorni/video/7090931229846965510?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7092407459663578629

(reddit.com, eurovoix.com, lrt.lt, eurovisionfun.com)

Frissítés 2022-05-01 14:50: A cikk elején volt szó az 1991-es Eurovíziót övező problémákról. 1991-ben Toto Cutugno győzelme révén Olaszországba, azon belül is Sanremo-ba tervezték az Eurovíziós Dalfesztivált. Viszont az éppen zajló az Öböl-háború fokozódó feszültségei miatt a biztonságosabbnak vélt római Cinecittà filmstúdióba helyezték át a helyszínt az utolsó pillanatban. Ez a döntés számos logisztikai és technikai bonyodalmat hozott magával: a díszleteket sebtében rakták össze, és egy hatalmas esőzés miatt a zenekar tagjai és a résztvevő delegációk nem tudtak időben a helyszíni próbákra érni. A görög versenyzőnél a zenekar szaxofonosa kifogyott a szuszból, a luxemburgi versenyző dalának vége felé jól hallhatóan elszakadt a gitár húrja, a svéd dal közben pedig elment a helyszíni hangosítás, bár ebből a zsűri és a tévénézők nem érzékeltek semmit. A két házigazda, Toto Cutugno és Gigliola Cinquetti nem érezték biztosnak az angol vagy francia nyelvtudásukat, ezért főleg olaszul konferáltak.

(eurosong-contest.fandom.com)

About Author

Eurovízió 2022: Sanremo hangulat, Leo a drón, a Nap nem forog, a Måneskin nem lesz Torinóban
Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top