ESC Hungary

Eurovízió 2023

Eurovízió 2023: Elindult a városok versenye az Egyesült Királyságban

Amióta bejelentette az Eurovíziót szervező EBU, hogy a 2022-es fesztivált megnyerő Ukrajnában nem lehet megrendezni a következő versenyt, azóta a második helyezett Egyesült Királyság elkezdte a felkészülést.

Az ukrán UA:PBC közmédia természetesen csalódott az EBU döntése miatt. A közleményükben leírták, hogy három régiót ajánlottak fel a fesztivál megrendezésére: először is Kijevet, ami már kétszer is otthont adott az Eurovíziónak, második helyen Lvivet jelölték meg, ami az ország nyugati részén található, közel Lengyelországhoz, harmadrészt Kárpátalját jelölték meg, ami a magyar és szlovák határhoz van közel.

Mindenesetre a BBC dolgozik az ügyön, 18 város már ajánlotta magát házigazdának (a lista kiegészítve a lehetséges helyszínekkel):

Aberdeen: P&J Live
Belfast: SSE Arena
Birmingham: Resorts World Arena
Brighton
Bristol: Brabazon Hangar
Cardiff: Principality Stadium (visszalépett)
Derry
Edinburgh
Glasgow OVO Hydro (A Fire Saga című Netflix mozi egyik forgatási helyszíne)
Leeds: First Direct Arena
Liverpool
London: O2 Arena vagy OVO Arena
Manchester: AU Arena, Co-op Live, manchester Central
Newcastle
Nottingham: Motorpoint Arena
Sheffield: Utilita Arena
Sunderland
Wolverhampton

A legutóbbi hírek alapján Manchester lehet a favorit, legalábbis a rajongók erre összpontosítanak, mert az 1997-es Eurovízió győztese, Katrina Leskanich szerint Manchester áll a kívánságlistájának élén, ha megfelel a város minden kritériumnak. Manchestert egy remek bulizós városnak mutatta be, ahol megvan minden infrastruktúra egy sikeres fesztivál lebonyolításához. A város polgármestere hozzátette, hogy itt él az egyik legnagyobb ukrán közösség az országban.

Már három fogadóiroda is foglalkozik ezzel a kérdéssel: Manchester a harmadik helyen áll az oddszok alapján, Birmingham a második, a fogadóirodák favoritja pedig Glasgow lett.

A végső döntést az EBU és a BBC közösen fogja meghozni, persze a BBC a brit kormánnyal is fog egyeztetni. Kétfordulós lesz a kiválasztási folyamat. Első körben a minimum követelményeket kell bizonyítania a jelentkezőknek: kapacitás, képesség és tapasztalat az első forduló három kulcskritériuma. Fontos, hogy legyen megfelelő közönséget befogadó fedett helyszín, elegendő szálláshely, valamint meglévő referencia hasonlóan nagy volumenű rendezvény megrendezésében. A tavalyi városok versenyén legalább 10000 főt befogadni képes rendezvényhelyszín, repülőtér közelsége és bőséges szállodai szobák elérhetősége voltak a legfontosabb kritériumok. A végeredményt az ősz folyamán fogják ismertetni.

Mindenesetre az ukránokat sem hagyják ki a szervezők: automatikus döntősök lesznek, illetve az ukrán UA:PBC a brit BBC-vel közösen fogja eldönteni, hogy milyen ukrán műsorelemek fognak megjelenni a fesztivál alatt. Sőt, már találgatások vannak arról is, hogy legalább az egyik házigazda biztosan ukrán lesz.

(escxtra.com, oikotimes.co.uk, eurovisionworld.com)

Eurovízió 2023: Elindult a városok versenye az Egyesült Királyságban
Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2022

Archívum

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

Archívum

Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

To Top
%d bloggers like this: