ESC Hungary

Eurovízió 2023

Eurovízió 2023: Elindult a városok versenye az Egyesült Királyságban

Amióta bejelentette az Eurovíziót szervező EBU, hogy a 2022-es fesztivált megnyerő Ukrajnában nem lehet megrendezni a következő versenyt, azóta a második helyezett Egyesült Királyság elkezdte a felkészülést.

Az ukrán UA:PBC közmédia természetesen csalódott az EBU döntése miatt. A közleményükben leírták, hogy három régiót ajánlottak fel a fesztivál megrendezésére: először is Kijevet, ami már kétszer is otthont adott az Eurovíziónak, második helyen Lvivet jelölték meg, ami az ország nyugati részén található, közel Lengyelországhoz, harmadrészt Kárpátalját jelölték meg, ami a magyar és szlovák határhoz van közel.

Mindenesetre a BBC dolgozik az ügyön, 18 város már ajánlotta magát házigazdának (a lista kiegészítve a lehetséges helyszínekkel):

Aberdeen: P&J Live
Belfast: SSE Arena
Birmingham: Resorts World Arena
Brighton
Bristol: Brabazon Hangar
Cardiff: Principality Stadium (visszalépett)
Derry
Edinburgh
Glasgow OVO Hydro (A Fire Saga című Netflix mozi egyik forgatási helyszíne)
Leeds: First Direct Arena
Liverpool
London: O2 Arena vagy OVO Arena
Manchester: AU Arena, Co-op Live, manchester Central
Newcastle
Nottingham: Motorpoint Arena
Sheffield: Utilita Arena
Sunderland
Wolverhampton

A legutóbbi hírek alapján Manchester lehet a favorit, legalábbis a rajongók erre összpontosítanak, mert az 1997-es Eurovízió győztese, Katrina Leskanich szerint Manchester áll a kívánságlistájának élén, ha megfelel a város minden kritériumnak. Manchestert egy remek bulizós városnak mutatta be, ahol megvan minden infrastruktúra egy sikeres fesztivál lebonyolításához. A város polgármestere hozzátette, hogy itt él az egyik legnagyobb ukrán közösség az országban.

Már három fogadóiroda is foglalkozik ezzel a kérdéssel: Manchester a harmadik helyen áll az oddszok alapján, Birmingham a második, a fogadóirodák favoritja pedig Glasgow lett.

A végső döntést az EBU és a BBC közösen fogja meghozni, persze a BBC a brit kormánnyal is fog egyeztetni. Kétfordulós lesz a kiválasztási folyamat. Első körben a minimum követelményeket kell bizonyítania a jelentkezőknek: kapacitás, képesség és tapasztalat az első forduló három kulcskritériuma. Fontos, hogy legyen megfelelő közönséget befogadó fedett helyszín, elegendő szálláshely, valamint meglévő referencia hasonlóan nagy volumenű rendezvény megrendezésében. A tavalyi városok versenyén legalább 10000 főt befogadni képes rendezvényhelyszín, repülőtér közelsége és bőséges szállodai szobák elérhetősége voltak a legfontosabb kritériumok. A végeredményt az ősz folyamán fogják ismertetni.

Mindenesetre az ukránokat sem hagyják ki a szervezők: automatikus döntősök lesznek, illetve az ukrán UA:PBC a brit BBC-vel közösen fogja eldönteni, hogy milyen ukrán műsorelemek fognak megjelenni a fesztivál alatt. Sőt, már találgatások vannak arról is, hogy legalább az egyik házigazda biztosan ukrán lesz.

(escxtra.com, oikotimes.co.uk, eurovisionworld.com)

About Author

Eurovízió 2023: Elindult a városok versenye az Egyesült Királyságban
Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top