ESC Hungary

Eurovízió 2016

Eurovíziós Dalfesztivál 2016: Öröm, düh és csalódottság

Tudósító: Klész Imre
Forrás: euronews.com – ma.hu – eurovoix.com

12 év után ismét nyert Ukrajna az Eurovíziós Dalfesztivál történelmében. Jamala 1944 című dala 534 pontot kapott, ami az új szavazási rendszernek köszönhetően rekordnak számít. – Nagy megtiszteltetés ez számomra, ugyanakkor komoly felelősség is. Biztos voltam abban, hogy ha az igazságról énekelek, beszélek, az megérinti az embereket – nyilatkozta Jamala.

A második helyen az ausztrál Dami Im végzett Sound of Silence (A csend hangja) című dalával. Az énekesnő azt mondta, hogy nagyon elégedett az eredménnyel. A harmadik helyen végzett Oroszország. Ez az eredmény több vitát kavart. Moszkva szerint ugyanis valójában politikai döntés született. Szergej Lazarjev You Are The Only One (Te vagy az egyetlen) dala 491 pontot kapott.

– Sokat tettünk azért, hogy az országunkat megfelelő színben tüntessük fel. Szerintem ez sikerült is. Legalább a közönség Európa-szerte az első helyet adta nekünk, és ez a legfontosabb – vélte az orosz versenyző. A közönségszavazatok alapján az orosz versenyző, Szergej Lazarjev nyert volna, Jamala a zsűri és a nézők szavazatainak összesítésével győzött, Lazarjev pedig harmadik lett.

Egész Ukrajna Jamalát ünnepli. Valóságos nemzeti hős vált belőle. A verseny győztese vasárnap délután érkezett Kijevbe. A kifutópályán több tucat újságíró várta Jamalát, a repülőtéren pedig százak üdvözölték az Eurovíziós Dalfesztivál győztesét. Jamala 1944 című dala a krími tatárok sztálini kitelepítéséről szól. A témaválasztást sokan politikai üzenetnek tartják. Az énekesnő a dalról azt mondta, hogy az igazság hangzik el benne.

Marija Kolezsnyikova, az orosz parlament kulturális bizottságának elnökpárti tagja ezzel szemben úgy vélekedett, hogy a dalfesztiválon „tisztességtelen” döntés született. Franc Klincevics az orosz parlament védelmi és nemzetbiztonsági bizottságának alelnöke rendkívül nyugtalanító jelzésnek nevezte Jamala győzelmét, ami szerinte egyértelműen politikai döntés volt. Úgy vélekedett, hogy a dalversenyt már most átszőtte a politika, és még jobban átpolitizálódik a következő évben, amikor Ukrajnában tartják meg. Kétségét fejezte ki a tekintetben, hogy érdemes-e Oroszországnak a továbbiakban részt vennie a nemzetközi versenyben.

Olekszandr Turcsinov, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács vezetője üdvözletében sürgette, hogy egy év múlva, amikor Ukrajnában rendezik meg az Eurovíziós Dalfesztivált, az ország semmiben se maradjon el bármely más európai főváros mögött. „El kell érnünk, hogy a hozzánk érkező vendégek semmi különbséget ne érezzenek Kijev és Stockholm, vagy bármely más európai város között. Az idei esztendőnek a változások és a győzelem évének kell lennie országunkban” – hangoztatta a befolyásos testület vezetője

Csalódott vagyok, amiért csak tizenkilencedikek lettünk, a Pioneer mindenképpen jobb helyezést érdemelt volna – fogalmazott az MR2 Petőfi Rádió vasárnap reggeli műsorában Freddie (Fehérvári Gábor Alfréd), aki Magyarországot képviselte a 61. Eurovíziós Dalfesztivál szombati esti döntőjében Stockholmban. Hozzáfűzte, hogy mindent kihozott magából a döntőben, és nagyon jó, emlékezetes tapasztalatként élte meg azt a kétszer három percet, amit a színpadon tölthetett. „Belélegeztem az atmoszférát, és a lehető legjobban próbáltam énekelni” – idézte fel a szombati döntőt Freddie, akinek tetszett az érezhetően „belülről” éneklő, győztes ukrán énekesnő előadása, valamint az örmény versenyző dala is.

Freddie, aki a keddi első elődöntőből jutott a fináléba, ötödikként lépett színpadra, és 108 pontot szerzett Pioneer című dalával. Személyével Magyarország sorozatban hatodszor jutott be az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjébe. Az énekest a színpadon három vokalista, Mészáros Tamás, Molnár Gábor és Wodala Barnabás (mindhárman a Fool Moon a cappella együttes tagjai), valamint Baranya Dávid táncos-dobos kísérte. A Pioneer zenéjét Szabó Zé, a szöveget Csarnai Borbála szerezte.

Hogy mit hoz a jövő? Ogyessza az első a fővároson, Kijeven kívül, aki „bejelentkezett” a következő Eurovízió megrendezésére, hiszen nem kötelező a fővárosban tartani az eseményt. Gennagyij Turkanov, Ogyessza polgármestere elmondta, hogy szeretné, ha a városuk rendezné a következő Eurovíziót. Ogyessza sok sporteseményt rendezett a múltban, legutóbb tavaly a FIBA Kosárlabda Európa Bajnokságot. A polgármester Facebook oldalán azt írta, hogy „Egy ilyen nagy presztízsű verseny nagyon megérné, ha Ogyesszába kerülne, illene a csodálatos és kozmopolita európai város profiljába, ami egyben gazdag hagyományokkal és történelmi emlékekkel is rendelkezik. Remélem hogy így lesz.” Ennek ellenére nincs olyan létesítménye a városnak, ami be tudná fogadni a versenyt, ugyanis a Csernomoretsz stadion befogad ugyan 34000 nézőt, de nem fedett.

Kijev polgármestere, Vitalij Klicskó elmondta, hogy elkezdődtek az előkészületek a 62. Eurovíziós Dalfesztiválra. A polgármester elmondta, hogy a Nemzeti Olimpiai Sportközpontba tervezik az esemény megrendezését, és megkezdődtek az egyeztetések a magas szintű infrastruktúra ellenőrzéséről és fejlesztéséről, a szálláshelyekről és a biztonságról. Jamala győzelméről pedig elmondta, hogy „Hihetetlenül büszke vagyok Ukrajnára és a nagyszerű Jamala győzelmére, ez nagyon fontos dolog. Kijev újra Eurovíziót rendez és min minden szükséges előkészületet megteszünk azért, hogy a versenyt a legmagasabb szinten tudjuk megrendezni. Már el is kezdtük az előkészületeket.

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top