ESC Hungary

Az Eurovízió sztárjai

Eurovíziós Gála a 2018-as Debreceni Virágkarneválon

A Debreceni Virágkarnevál Magyarország második legnagyobb településének legnagyobb kulturális és összművészeti rendezvénye, amit először 1966 augusztusában rendeztek meg, de a rendezvény gyökerei egészen a századfordulóig nyúlnak vissza. A látványos programsorozat ékköve a Nagyerdei Stadionban az augusztus 20-i Karneváléj, amely Magyarország legnagyobb arénashow-ja. Idén csupa Eurovízióhoz köthető fellépővel töltik meg a stadiont: a 2009-es Eurovízió népszerű hegedűs győztese mellett az elmúlt évtized legjobb magyar versenyzője, és az Eurovízió első igazi metálzenekara is fellép. Mellettük sok, A Dal című eurovíziós dalválasztó műsor különböző évadaiban szereplő előadókkal is találkozhatunk. Megtapasztalhatjuk, hogy hogyan tudnak működni a szűk stúdióban előadott produkciók egy hatalmas futballstadionban. Jegyeket még lehet kapni!

Rövid összefoglaló videó a tavalyi stadionshowról

A Debreceni Virágkarnevál története impozáns számokkal büszkélkedhet: az eddigi felvonulásokon több mint félezer virágkocsi vett részt, az öt kontinensről mintegy 70.000 fellépő érkezett Debrecenbe, a kompozíciók elkészítésében, a rendezvények lebonyolításában több mint 100.000 fő segédkezett. A virágkocsikhoz a félévszázad alatt több mint 100 millió virágot használtak fel. Az esemény számos rangos elismeréssel rendelkezik, többek között megnyerte az Európai Fesztiválok Szövetsége által meghirdetett „Európa a Fesztiválokért, a Fesztiválok Európáért” minősítést, így bekerült Európa legjobb fesztiváljai közé.

Aki Debrecenbe látogat, egész hétere szóló programokkal találkozhat (fényfestés, sörfesztivál, gyermekfesztivál, épületvetítések, food truck show 18 büfékocsival, Street Art Show, Light Ride kerékpáros éjszakai felvonulás), de a legnagyobb attrakciók augusztus 20-án lesznek. A reggeli program a várost átszelő karneváli felvonulás. A virágkarnevál legikonikusabb elemei – a virágokból kirakott, mozgó szobrokat hordozó 16 virágkocsi mellett – a kocsikat kísérő 30 művészeti tánccsoport. A nemzetközi együttesek sorát ismét gyarapítja a Stelzen-Art színpompás óriásai Németországból, akik évről évre újra elkápráztatják a közönséget, de újdonságként fellép szintén hatalmas jelmezeivel a Fehér Világ elnevezésű francia csoport. Augusztus 21-én késő délután pedig a művészeti csoportok és a virágkocsik a Megyeházától a főtérig újra felvonulnak, hogy ráadásként még egyszer megcsodálhassák az érdeklődők a karneváli fiesztát.

2017-ben Hollandiából fél millió szál dáliával sikerült „felvirágozni” a kompozíciók nagy részét. 2018-ban ismét dáliákat vásároltak a szervezők, összesen 670 ezer darab érkezik Debrecenbe augusztus 20-a előtt egy-két nappal. Ennek köszönhetően a virágszínek és formák rendkívül nagy változatosságára számíthatunk a kompozíciók díszítésekor.

Az Karneváléjt 2014-ben rendezték meg először. Eddig 4 kontinens 32 országából 60 külföldi és 75 hazai tánccsoport lépett fel a stadion gyepén, 105 fellépő, 140 dal, összesen 10000 táncos és 100000 néző vett részt a gálaműsoron. Idén egy egészen komoly Eurovíziós bulit hoznak Debrecenbe a stadionshow szervezői a következő fellépőkkel:

Alexander Rybak (ESC 2009 győztes, ESC 2018)

 

Kállay-Saunders András (ESC 2014 – 5. helyezett)

 

AWS (ESC 2018 – 21. hely)

 

Freddie (ESC 2016 – 19. hely)

és ezen kívül…

Ceasefire X (A Dal 2016 (ByTheWay) A Dal 2018 – elődöntős)
Dánielfy Gergő (A Dal 2018 – top4)
Ham Ko Ham (A Dal 2018 – elődöntős)
Honeybeast (A Dal 2014 – döntős)
Horváth Tamás (A Dal 2018 – döntős)
Odett (A Dal 2013 – elődöntős, 2016, 2018)
Parno Graszt (A Dal 2016 – döntős)
Sativus (A Dal 2018 – elődöntős)
Süle Zsolt (A Dal 2018 – döntős)
Szakcsi Lakatos Róbert/Kökény Attila/Szőke Nikoletta (A Dal 2018 – elődöntős; Kökény Attila <A Dal 2012> a tűzijáték után ingyenes koncertet ad)
yesyes (A Dal 2018 – 2. helyezett)

(Főnix Kommunikáció és PR)

Az est megálmodói, szervezői és rendezői: A Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. munkatársai. Kreatív rendező: Gyöngyösi Szabolcs (Virtuózok, Petőfi zenei díjátadó). Koreográfus: Jóna Szabolcs (Karneváléj). Produkciós vezető: Dér István (Karneváléj korábbi produkciós koordinátora). Zenei vezető: Dózsa Péter (fő hangtechnikus, zenei producer, főcímdalszerző).

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top