ESC Hungary

Rajongunk

Eurvíziós Fiatal Zenészek 2016: Lengyelország a győztes!

A három díjazott (Fotó: EBU Thomas Hanses)

Tudósító: Klész Imre
Forrás: eurovision.tv

A klasszikus zene új csillaga született meg tegnap este, a 18. Eurovíziós Fiatal Zenészek biennáléját, melyet az Eurovíziós Dalfesztivál mögött álló EBU (Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége) rendezett a WDR (Westdeutsche Rundfunk – Nyugatnémet Műsorszolgáltató) társasággal karöltve, a Kölni Dóm lábánál, a Roncalliplatzon. Az öttagú zsűri a 18 éves lengyel Łukasz Dyczko-nak ítélte oda az első díjat. A fiatal művész szaxofonon játszotta el a Rhapsody pour Saxophone alto’ című zeneművet nagyzenekai kísérettel. Minden versenyzőnek maximum 6 és fél perc állt rendelkezésre bemutatni tehetségét. Łukasz Gorlicében született, 10 éves kora óta szaxofonozik.

A cseh Robert Bílý szerezte meg a második helyet, míg az osztrák Dominik Wagner szerezte meg a harmadik helyet. A zsűri által is nagyon magas színvonalúnak ítélt mezőnyben csak az első három helyezettet nevezik meg, így a magyar Jakab Roland Attila számszerűsítve a 4-11. helyezés valamelyikét érhette el. A műsort a helyszínen 2000 néző követte, és kilenc országban közvetítették élőben. Az első helyezett díja 10000 euró és egy közös koncert a WDR Szimfónikus Zenekarral, akik biztosították a zenei kíséretet a tegnapi verseny alatt.

– Nem terveztem hogy győzni fogok, ez nagy meglepetés volt számomra. Nagyon nagy élmény volt Kölnben lenni, nagyszerű érzés, hogy sok barátra tettem szert. Köszönöm mindenkinek, aki támogatott- nyilatkozta a győztes a verseny után. Jakab Roland Attila egyelőre nem nyilatkozott.

Jon Ola Sand, az EBU élő eseményekért felelős vezetője elmondta, hogy “az Eurovíziós Fiatal Zenészek versenye egy kiváló platform a közműsor szolgáltatóknak arra, hogy bátorítsa azokat, akik rendelkeznek a klasszikus zene iránti tehetséggel és lehetőséget tudnak adni, hogy fellépjenek egy nemzetközi színpadon. A korábbi győztesek nagy sikereket értek el a klasszikus zene világában, ezt kívánom Łukasznak is.

Magyarország eddig három alkalommal nevezett a kétévenkénti versenyre: 1994-ben Faragó Márk zongorista, 2000-ben Rácz Ödön nagybőgős, 2014-ben Devich Gergely gordonkaművész képviselte hazánkat, utóbbi harmadik helyezést ért el.

Egy ajánló a tegnap esti műsorból:

A horvát Marko Martinović tamburajátéka nagyzenekarral

 

 

 

Comments

Legnépszerűbbek

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!

Archívum

Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2021

To Top
%d bloggers like this: