ESC Hungary

Rajongunk

Evés, ivás, városnézés Lisszabonban

A legnézettebb, legimádottabb, legutáltabb, a legtöbbet beszélt téma, a leglangyibb és a legvadabb divatot felvonultató szórakoztató showműsor a világon: Az Eurovíziós Dalfesztivál. Salvador Sobral győzelme után a fenti hozzáállású nézők és rajongók ezrei fognak elutazni Lisszabonba az elkövetkező napokban. 53 év és 49 próbálkozás után végül csak elérkezett Portugáliába a verseny, ahol ráadásul nem kell fagyoskodni majd egy percig sem a skandináv és Kelet-európai klímához képest. Ha Portugália fővárosába készülsz utazni, a gastrogays.com szakértői megmondják, hogy mit érdemes csinálni Lisszabonban.

Lisszabon az egyik legfelkapottabb turisztikai úticéllá vált az elmúlt pár évben. A látogatók tömegei érkeznek a fővárosba a fantasztikus minőségű ételek, a megfizethető napi költségek, a végtelenül kedves emberek, a minden sarkon megtalálható történelmi emlékek és lenyűgöző építészet felfedezése miatt.

A tengerre néző, dombok által övezett, meglehetősen szűkös városközpont az egyik legizgalmasabb helyszíne az Eurovíziónak annál is inkább, mert legutoljára 2012-ben Baku volt első házigazda és Eurovízió ügyileg felfedezetlen város.

Megérkezés

A legtöbben repülővel érkeznek Lisszabonba. A repülőtér eléggé bent van a városban, ezért könnyű onnan továbbutazni. A két legjobb lehetőség a szállás eléréséhez a taxi és a metró. A taxik nem foglalhatóak előre de egyből a reptéri fogadóépület mellett találhatók, könnyen meg lehet találni a drosztokat. Ha Ubert akarsz hívni, akkor ők rendszerint a Terminál 1 érkezési oldalán lévő kis parkolóba szoktak érkezni, hacsak nem beszéltek meg valamilyen más helyet. De ezt a parkolót a legcélszerűbb használni. Az Uber 10 euróért visz el a belvárosba, a hagyományos taxival 15-20 euróba kerül a fuvar.

Alternatív megoldásként a metró nagyon megbízható, és el lehet jutni vele az Altice Arénához is a hozzá legközelebb eső Lisbon Oriente megállóból. Az egy útra szóló jegy 1,45 euró, a napijegy 6,30-ba kerül. Részletes árjegyzék itt: http://www.metrolisboa.pt/eng/customer-info/information-on-fares/

Kaphatók még feltöltőkártyás bérletek is 7 Colinas és Viva Viagem néven, de ha csak néhány napot töltesz el, akkor nem biztos hogy ez megéri. A kártya 50 centbe kerül és egy évig érvényes. Ha beleszeretsz Lisszabonba, akkor lehet hogy mégis megéri.

Vonatozás

A nemzeti vasúttársaság vagyis a Comboios de Portugal (CP) szerelvényei a város négy fő állomására futnak be: Rossio, Santa Apolonia, Cais do Sodre és Lisbon Oriente. A Lisbon Oriente lesz valószínűleg a legtöbbet látogatott megálló amíg a városban vagy. Ez a legközelebbi vasútállomás és metrómegálló is egyben az Altice Arénához. A piros metró fut be erre az állomásra, ez a metróvonal Linha Vermelha, Linha do Oriente és Oriente Line néven is ismert. Viszont nem ez az állomás Lisszabon központi pályaudvara, érdemes előre megnézni hogy melyik állomás van a legközelebb a szállásodhoz. A Portugália más részeiről érkező vonatok, az éjszakai vonatok és a spanyol RENFE szupervonatjai ide érkeznek és innen indulnak.

Metró/busz/villamos

Ahogy már korábban említettük, 1,45-be kerül egy vonaljegy amit meg tudsz venni a buszokon vagy a villamos és metrómegállók automatáinál, valamint napijegyeket is lehet itt venni 6,30-ért. Lisszabon tömegközlekedési vállalata a Carris, az általuk működtetett busz, metró és villamosvonalakra érvényesek ezek a jegyek.

Az első metró 6:30-kor indul, a legutolsó pedig hajnal 1-kor indul a végállomásokról. A metróvonalak használata nagyon egyszerű, csak az utazás végpontjának metróállomását kell megjegyezni és ügyelni a helyes útirányra. Négy metróvonal van, mindegyiknek más a színjelzése, neve és a szimbóluma, így nem fogsz eltévedni. Itt egy PDF térkép a metróvonalakról. Az egész várost behálózzák a buszjáratok, ezek reggel 6-tól este 9-ig közlekednek. A legnépszerűbb járatoknak éjfél után is járnak, pénteken és szombaton hat éjszakai járat szeli át a várost. A járatok használatáért nem számítanak fel extra díjat.

Lisszabon ikonjai a villamosok, 5 járat rója a főváros utcáit. A legjobb közlekedési eszköz ha rövid ideig vagy a városban és ennyi idő alatt annyit akarsz látni a városból, amennyit csak lehet. Sokszor nagyon zsúfoltak a járatok, főleg a klasszikus 28-as járat a legzsúfoltabb, mert az érinti a fő turista látványosságokat. Persze készülni kell a hosszú sorban állásokra is.

Egy másik népszerű járat az E15-ös, ami a városközpont és az LX Factory között fut reggel 7 és este 11 között, a többi járat csak a délutáni csúcs végéig közlekedik. Más villamosok nagyon ritkán járnak, főleg vasárnap, ezekről érdemes tájékozódni főleg a nagy döntő utáni vasárnapi hazautazás miatt.

Eurovíziós idő

20 év után ismét a greenwich-i időt kell beállítani az óráinkon. Ez azt jelenti, hogy helyi idő szerint este 8-kor kezdődnek a zsűris döntők és az összes élő adás. Az elődöntők este 10-ig, a döntő éjfél előtt egy fél órával véget ér. Ez nagy különbség lesz a tavalyi kijevi rendezéshez képest, ahol este 10-kor kezdődött minden esti show. A portugálok szeretnek későn enni, szeretnek társasági életet élni, szóval nem gond, ha az esti show-k után szeretnéd felfedezni a várost.

Az Altice (korábban MEO)

A 2018-as Eurovízió helyszínének neve tavaly cserélődött le MEO Arénáról Altice Arénára. Gyakorlatilag az új szponzori szerződés miatt a másik telefonszolgáltató társaság nevére változott. Az aréna a Tagus folyó partján helyezkedik el, a környéken kikötők, a hajóipar épületei, irodaépületek, toronyházak, hotelek és bevásárlóközpontok találhatók.

Az aréna környéke nem nyüzsög a látnivalóktól. A korábban itt járók véleménye alapján itt nem kapjuk meg az autentikus Lisszabon élményt, bár az is igaz hogy a kijevi Nemzetközi Kiállítási Központ és a stockholmi Globen Arena környékén is eléggé szegényes volt a felhozatal. Viszont van a közelben egy óriási pláza, Centro Vasco da Gama a neve, minden nap 9-24-ig van nyitva, bár néhány üzletnek külön nyitva tartása van. A földszinten van egy hatalmas szupermarket, Continente a neve, ahol szinte mindent megkapsz amire szükséged van. Van sok nemzetközi gyorsétterem is, szóval nem maradsz éhen a verseny előtt és után, csak várd ki a sorodat.

Kérsz valamit enni?

A vacsoraidőt nagyban befolyásolja a közvetítés vagy annak a shownak a kezdete, amire a jegyed szól. Valószínűleg késő délután vagy kora este lesz az az időszak, amikor enni szeretnél, és erre van is lehetőség. Körülbelül 25 percet vesz igénybe, hogy eljuss a Cais do Sodré-től az Oriente megállóba. Azt javasoljuk hogy amíg nem vagy az arénában, addig ejtsd útba az LX Factory-t, ami az Euroclub és az Eurovíziós falu környékéről, a Praça do Comércio térről induló busszal, de az 15E villamossal is eljuthatsz oda. Az LX a hipszterek mennyországa Lisszabonban. Fura kávéházak, reggelizőhelyek, hamburgeres standok, mexikói taco bárok nagyszerű atmoszférával és társasággal, mintha a londoni Shoreditch-ben lennél. Ha valami tradícionálisra vagy olcsóbbra vágysz, akkor egy jó választás lehet a Bonjardim a Praça dos Restauradores közelében. Egy kis oldalutcácskában árulják a legnépszerűbb portugál ételt, a Peri-Peri csirkét. Ez egy nem szokványos grill étterem elfogadható szolgáltatásokkal és megfizethető árakkal. Ha csak egy gyors eszpresszóra és egy kis harapnivalóra vágysz, akkor a sarkon található Fábrica da Nata lesz a te helyed.

Lisszabon Bairro Alto és Santos városnegyede tele van éttermekkel, éjszakai bárokkal, apró nem hivatalos étkezdékkel és élő zenés helyekkel. Van egy „A háromszög” nevű terület, amit három utca határol: a Rua de São Bento, a Rua Poiais de São Bento, és a Rua do Poço dos Negros. It egy csomó helyet találsz ha enni vagy inni szeretnél. A szivárványos éjszakai élet a Principe Real környékén zajlik.

Őszintén szólva a Time Out Market a legjobb választás az egyszerűség kedvéért. Ajánlott kipróbálni ezt a helyet ha enni szeretnél, minden nap nyitva van éjfélig, csütörtökön pénteken és szombaton hajnal kettőig van nyitva, és szinte mindenféle ízt lehet kapni itt. Viszont sokszor nagyon nehéz szabad széket találni, mert folyamatosan sokan vannak.

Ezeket próbáld ki ha Lisszabonban vagy:
Pasteis de Nata (legfontosabb ajánlat, pudingos péksütemény); Piri-Piri csirke; Bacalhau (sós tőkehal); Vinho Verde (zöld bor); Szardínia és a Fehér portói tonikkal.

Tetőteraszok

Mivel a város általában forró és a tenger partján helyezkedik el, nagyon népszerű úticél nyáron, sok tetőteraszos bárt lehet találni a városban. Az egyik legfelkapottabb a TOPO a Martim Moniz tér sarkán, ami hihetetlen kilátással rendelkezik a környékbeli dombokra.
Délután 5-től éjfélig, pénteken és szombaton hajnal 4-ig van nyitva. Egy másik népszerű hely a PARK, ami egy parkolóház 7. emeletén található. Már délután 1-kor kinyit, nagyon szép kerthelyisége van, és fabútorokkal rendezték be.
Ezen a linken pedig megtalálhatod, hogy melyik tetőterasz van legközelebb a szállásodhoz (angolul).

Egynapi túrák

Ha van egy kis időd az elődöntők között, vagy ki akarsz szakadni az Eurovíziót körülvevő belvárosi őrületből, akkor máris megadjuk a választ. A legjobb ha meglátogatod ezeket a helyeket: Sintra, a nemzeti park és a tenger által határolt Cascais és Estoril, de Belém vonattal 15 perc alatt elérhető. A Tagus folyó túloldalán található Trafaria, egy kis taxizás és kompozás után elérhetjük Cova do Vapôr falu tengerpartját ahol a rágcsák mellé hihetetlen italokat szolgálnak fel, és ha épp arra van szükség, ágyat is lehet bérelni.

Biztonság

Mint minden nagyvárosban, itt is a szokásos dolgokat kell betartani. Legyél éber és ügyelj a környezetedre. Zsebtolvajok bárhol előfordulhatnak, és ha Conchita szakállad van, vagy eurovíziós passzt hordasz a nyakadban, messziről kiszúrhatják hogy rajongó és turista vagy. A legjobb tanács, hogy ügyelj a zsúfolt tömegközlekedési járatokon, és ne állj túl közel az ajtókhoz mert ez a zsebtolvajok gyors menekülési útvonala. A másik érdekesség a drogok témája. Előfordulhat hogy ha egy csoportban vagy, akkor idegenek fognak odamenni hozzátok, és mutogatni fognak rád és közben különböző nyelveken kérdezgetnek különböző szerekről. Sokakban ez visszatetszést vagy félelmet kelthet, de csak legyél tisztában ezzel, ha nagy nyilvános tereken vagy forgalmasabb utcákon ilyen helyzetben találnád magad. Furcsa, de ezek a dolgok nem fordulnak elő a kihalt mellékutcákban.

A visszaszámlálás elkezdődött, hamarosan találkozunk Lisszabonban!

(gastrogays.com)

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top