ESC Hungary

Eurovízió 2020

Ismert nevek a 2020-as szlovén és horvát nemzeti döntőben

A legendás Colonia is indul a válogatón.

Az utóbbi években sajnos egyre lassabban indul be az Eurovíziós szezon, nagyon sokan az utolsó napokig várnak a daluk felfedésével és a nemzeti válogatókról is egyre később kapunk információkat. Karácsony másnapján az albán dal mellett egyedül csak az észt Eesti Laul mezőnye ismert, így nem mondhatjuk, hogy az országok túlságosan elkényeztetnének minket hallgatni valóval. Szerencsére a napokban két szomszédunk, Horvátország és Szlovénia is hallatott magáról és bár dalokkal most sem szolgálhatunk, de legalább az indulók névsorát megismerhetjük.
Horvátország 1993 óta vesz részt az Eurovízión, ettől kezdve 2011-ig a „Dora” névre keresztelt nemzeti válogató segítségével választottak indulót, majd egy kis szünetet követően idén ismét visszatértek ehhez a formátumhoz. Bár a 2019-es nemzeti döntő győztese, Roko Izraelben sajnos nem jutott döntőbe, déli szomszédunknál mégis úgy döntöttek, hogy 2020-ban ismét Opatijába viszik a versenyt, ahol 16 előadó lép majd fel.

A „Dora 2020” versenyzői:

 1. Marin Jurić Čivro – “Naivno”
 2. Elis Lovrić – “Jušto”
 3. Edi Abazi – “Coming home”
 4. Mia Negovetić – “When it Comes to You”
 5. Colonia – “Zidina”
 6. Zdenka Kovačićek – “Love, Love, Love”
 7. Lorenzo feat Dino Purić & Reper iz sobe – „Vrati se iz Irske”
 8. Jure Brkljača – “Hajde nazovi me!”
 9. Damir Kedžo – “Divlji vjetre”
 10. Lorena Bućan – “Drowning”
 11. Alen Vitasović & B. Matija Čerina – “Da se ne zatare”
 12. Aklea Neon – ”Zovi ju mama”
 13. Indira – “You Will Never Break My Heart”
 14. Nikola Marjanović – “Let’s forgive”
 15. Đana – “One”
 16. Bojan Jambrošić – “Više od riječi”

A 2000-ben, Svédországban megrendezett Eurovízió 9. helyezettje, Goran Karan is az indulók között volt, de mivel dalának egy korábbi verzióját 2 éve már előadta, így az esetleges problémák elkerülése érdekében visszalépett a versenytől, helyére Elis Lovrić került.

Ha netán más előadók is visszalépnének, a következő énekesek közül fog valaki bekerülni a műsorba:

 1. Marcela Orosi – “Let me Break your Heart”
 2. Dino Petrić – “Što si meni Ti”
 3. Singrlice – “Zavičaj”

Aki követte a „Dora 2019”-et, annak ismerős lehet Lorena Bućan, Bojan Jambrošić és Jure Brkljača neve, hiszen őket is láthattuk az idei februári döntőben. Lorena a válogató egyik legnagyobb kedvence volt, de végül be kellett érnie a második helyezéssel. A Colonia (a kiemelt képen) 1996-ban alakult együttes, óriási rajongótáborral rendelkezik, a Balkánon, Közép-Európában, Ázsiában és Kanadában is ismertek. Nekik sem ez lesz az első szereplésük, 1998-ban már részt vettek a nemzeti válogatón, ahol a 4. helyen végeztek. Érdekesség, hogy az akkori énekesnőjük most szólóban próbálkozik, Indira ugyanis 2017-ben kivált a csapatból, helyét pedig Ivana Lovrić vette át.

A „Dora 2020” döntőjét február 29-én Opatija városában, a körülbelül 1200 fő befogadására alkalmas Marino Cvetković sportcsarnokban rendezik.

Szlovénia Horvátországhoz hasonlóan szintén 1993-ban csatlakozott az Eurovízióhoz. Idei indulójuk Zala Kralj és Gašper Šantl a 15. helyen végzett „Sebi” című dalukkal. A szlovének a korábbi évekhez hasonlóan ismét az „EMA” nevű nemzeti válogató keretein belül választanak indulót. Az RTVSLO felhívására 74 dal érkezett be, melyet egy 3 tagú zsűri bírált el. A február 22-én megrendezésre kerülő döntőben 12 előadó vesz majd részt, melyből eddig 10-et ismerünk:

 1. Ana Soklič – “Voda”
 2. Božidar Wolfand Wolf – “Maybe Someday”
 3. Gaja Prestor -“Verjamem vase”
 4. Imset – “Femme Fatale”
 5. Inmate – “The Salt”
 6. Klara Jazbec – “Stop the World”
 7. Lina Kuduzović – “Man Like U”
 8. Manca Berlec – “Večnost”
 9. Simon Vadnjal – “Nisi sam”
 10. Tinkara Kovač – “Forever”

A maradék két előadó a január 18-án megrendezésre kerülő „EMA FREŠ” nevű verseny döntőjéből kerül ki. A finalisták:

 1. Stella – “Ne vem, če sem v redu”
 2. Younite – “The Cure”
 3. Alfirev – “Črno bela lika”
 4. Klarity -“Diham”
 5. Marmoris – “Moj pristan”
 6. Saška – “Še kar lovim tvoj nasmeh”
 7. Pia Nina – “Tukaj in zdaj”
 8. Lana Hrvatin – “Dream”
 9. Parvani Violet – “Cupid”
 10. Astrid in Avantgarden – “Sing to Me”

Az „EMA 2020” indulói között több ismerőssel is találkozhatunk, a legismertebb közülük Tinkara Kovač, aki 2014-ben már felléphetett az Eurovízió színpadán. Tinkara apai nagyapja révén magyar származású, így ha ő nyer, lehetőségünk lesz magyar gyökerekkel rendelkező énekesnek is szurkolni a jövő évi versenyen. Akik követik a Junior Eurovíziót, azoknak nem új Lina Kuduzović neve, hiszen 2015-ben „Prva ljubezen” című dala nagy közönségkedvenc volt és végül a 3. helyen végzett.

A szlovén nemzeti döntő szavazási formátuma nem változott, a 12 dal elhangzása után a zsűri pontjai alapján a 2 legjobb jut a szuperdöntőbe, melyek közül a közönség kedvence jut ki Hollandiába.

(wiwibloggs.com)

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top