ESC Hungary

Noa Kirel
Eurovízió 2023

Izrael indulása veszélyben? – Az EBU közleményt adott ki

Noa Kirel - Izrael 2023

Az EBU főigazgatója Noel Curran levelet küldött Benjamin Netanjáhú hivatalba lépő miniszterelnöknek, aggodalmára hivatkozva az izraeli nemzeti közszolgálati műsorszolgáltató, a KAN „épségét és függetlenségét fenyegető” dolgokkal kapcsolatban.

A KAN közvetlenül a 2017-es Eurovíziós Dalfesztivál után kezdte meg a sugárzást, amelyet még Izraelben a már azóta megszűnt IPBC sugárzott. A 2017-es Eurovíziót egy stáb segítségével sugározták, kommentár nélkül, és szavazás céljából feliratokat használtak a műsor alatt, tudván, hogy az állomás órákkal később leáll.

Az IPBC-t részben azért állították le, mert az EBU azzal vádolta a műsorszolgáltatót, hogy a csatorna politikusokat finanszíroz, és azt tervezi, hogy a továbbiakban nem sugároz hírszolgáltatást. A személyzetet május 9-én értesítették az IPBC bezárásáról, amelyre hat nappal később került sor.

Most, csaknem hat évvel később hasonló aggodalmak merülnek fel a KAN kapcsán. Shlomo Karhi izraeli kommunikációs miniszter kijelentései megkérdőjelezték a KAN sajtószabadságát, és azzal fenyegettek, hogy leállítják a csatorna hírszolgáltatását. Az EBU megjegyzi, hogy Karhi a jelentések szerint azt nyilatkozta: „[…] a közvélemény ne finanszírozzon egy adott csatornát, ne legyen közszolgálati műsorszolgáltatás”.

Ha a KAN leállítja a szabad hírek sugárzását, a műsorszolgáltató többé nem felel meg az EBU-tagságra való jogosultságának, és a KAN elveszítené azon képességét, hogy részt vegyen a jelentősebb eseményeken – nevezetesen az Eurovíziós Dalfesztiválon.

Ha ez a közeljövőben estlegesen megtörténne, úgy Izrael nem tudna részt venni a 2023-as Eurovíziós Dalfesztiválon Liverpoolban májusban, és a belső kiválasztott Noa Kirel nem tudna színpadra állni. Ez 36-ra csökkentené a résztvevő országok számát, ami 2004 óta a legalacsonyabb szám lenne.

Noel Curran, az EBU főigazgatója megjegyezte:

„A független hírek és információk a közszolgálati médiaszervezetek szerves részét képezik, és kulcsfontosságúak a médiapluralizmushoz a jól működő demokráciákban… A közvélemény elsődleges érdekét szem előtt tartva bízunk benne, hogy az új kormány meg fogja őrizni a KAN függetlenségét, és lehetővé teszi számára, hogy továbbra is betölthesse küldetését a demokratikus társadalomban.”

forrás: escbubble

Izrael indulása veszélyben? – Az EBU közleményt adott ki
Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

Archívum

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

Archívum

Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

To Top