ESC Hungary

Noa Kirel
Eurovízió 2023

Izrael indulása veszélyben? – Az EBU közleményt adott ki

Noa Kirel - Izrael 2023

Az EBU főigazgatója Noel Curran levelet küldött Benjamin Netanjáhú hivatalba lépő miniszterelnöknek, aggodalmára hivatkozva az izraeli nemzeti közszolgálati műsorszolgáltató, a KAN „épségét és függetlenségét fenyegető” dolgokkal kapcsolatban.

A KAN közvetlenül a 2017-es Eurovíziós Dalfesztivál után kezdte meg a sugárzást, amelyet még Izraelben a már azóta megszűnt IPBC sugárzott. A 2017-es Eurovíziót egy stáb segítségével sugározták, kommentár nélkül, és szavazás céljából feliratokat használtak a műsor alatt, tudván, hogy az állomás órákkal később leáll.

Az IPBC-t részben azért állították le, mert az EBU azzal vádolta a műsorszolgáltatót, hogy a csatorna politikusokat finanszíroz, és azt tervezi, hogy a továbbiakban nem sugároz hírszolgáltatást. A személyzetet május 9-én értesítették az IPBC bezárásáról, amelyre hat nappal később került sor.

Most, csaknem hat évvel később hasonló aggodalmak merülnek fel a KAN kapcsán. Shlomo Karhi izraeli kommunikációs miniszter kijelentései megkérdőjelezték a KAN sajtószabadságát, és azzal fenyegettek, hogy leállítják a csatorna hírszolgáltatását. Az EBU megjegyzi, hogy Karhi a jelentések szerint azt nyilatkozta: „[…] a közvélemény ne finanszírozzon egy adott csatornát, ne legyen közszolgálati műsorszolgáltatás”.

Ha a KAN leállítja a szabad hírek sugárzását, a műsorszolgáltató többé nem felel meg az EBU-tagságra való jogosultságának, és a KAN elveszítené azon képességét, hogy részt vegyen a jelentősebb eseményeken – nevezetesen az Eurovíziós Dalfesztiválon.

Ha ez a közeljövőben estlegesen megtörténne, úgy Izrael nem tudna részt venni a 2023-as Eurovíziós Dalfesztiválon Liverpoolban májusban, és a belső kiválasztott Noa Kirel nem tudna színpadra állni. Ez 36-ra csökkentené a résztvevő országok számát, ami 2004 óta a legalacsonyabb szám lenne.

Noel Curran, az EBU főigazgatója megjegyezte:

„A független hírek és információk a közszolgálati médiaszervezetek szerves részét képezik, és kulcsfontosságúak a médiapluralizmushoz a jól működő demokráciákban… A közvélemény elsődleges érdekét szem előtt tartva bízunk benne, hogy az új kormány meg fogja őrizni a KAN függetlenségét, és lehetővé teszi számára, hogy továbbra is betölthesse küldetését a demokratikus társadalomban.”

forrás: escbubble

About Author

Izrael indulása veszélyben? – Az EBU közleményt adott ki
Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top