ESC Hungary

MEF

Kandidáló státuszt kapott az OGAE Hungary

Szerző: Klész Imre

Az Eurovíziós Dalfesztivál hetében van az Eurovízió nemzetközi rajongói egyesületeinek közgyűlése is. A tavalyi és az idei év különösen izgalmas volt Magyarország számára, hiszen itthon is elkezdődött a szerveződés. Tavaly kapott erőre az a kezdeményezés, amivel megalakulhatott a Magyar Eurovíziós Fanklub, melynek nem titkolt célja, hogy Magyarország is részese legyen az Eurovíziós rajongói egyesületek legnagyobb és legrégebbi múltú nemzetközi hálózatának, vagyis az OGAE-nek. A tagfelvétel nem egyszerű dolog, viszont az idei közgyűlésen Magyarország jelezte felvételi szándékát a hálózatba, és a hírek szerint már valamilyen szinten átléptük a küszöböt. Ennek kapcsán kérdezem Vámos Tamást, a Magyar Eurovíziós Fanklub Egyesület elnökét.

Milyen alapfeltételei vannak az OGAE klubbá alakuláshoz?

Az OGAE szabályai szerint országonként csak egyetlen klub lehet a hálózat tagja (kivéve Németországot), viszont Magyarországnak nem volt – eddig – képviselője. A tagfelvételhez annyit kötöttek ki, hogy egy, a helyi törvényeknek megfelelő, bejegyzett közösségről legyen szó (idehaza ez jogilag egyesület). Ez az alapkritérium, de persze vannak kevésbé írott elvárások is.

Mesélj a kezdetekről, hiszen a felvételhez először kellett egy egyesületet alapítani.

A Magyar Eurovíziós Fanklub Egyesületet szeptemberben alapítottuk, a Fővárosi Bíróság – annak rendje és módja szerint – decemberben mondta ki a végső igent, amit a Főügyészség januárban hagyott jóvá. Addig a pontig csak az alapító tagokra építhettünk, de a közösségi oldalakon is aktívan tevékenykedtünk. Amikor a Bíróságtól megkaptunk minden engedélyt, akkor megnyílt a kapu mindenki előtt a zökkenőmentes belépéshez. Lassan háromszor annyi tagunk lesz, mint alapításkor.

Milyen feltételeknek kellett megfelelni ahhoz, hogy tagsági kérelmet lehessen benyújtani? Hogyan indult el a csatlakozási folyamat?

Előzetesen egy tételes leírást kértek a klub adatairól (például taglétszám, éves tagdíj, weblapcím), de kiemelték, hogy kíváncsiak arra is, milyen rendezvényeink, aktivitásunk volt. És még néhány képi bizonyítékot mindezekről. Személy szerint örültem, hogy nem kell litániákat írni, hanem adatlapszerű volt a jelentkezésünk, így csak a tények és a fotók beszéltek.
Eseményből szerencsére nem voltunk híján: A „Kedvenc Dal Projekt” során például kiválasztottuk minden idők összes Eurovíziós dala közül a kedvencünket, ami a Molitva lett (ESC 2007 – győztes).
Az OGAE Ausztria meghívására szerveztünk egy bécsi kiruccanást decemberben, együtt néztük a Dal döntőjét februárban Eurokvízióval és hajnalig tartó karaokeval egybekötve, illetve áprilisban találkoztunk Freddie-vel, hogy személyesen kívánjunk neki sok sikert. Ennek egy másik – nem várt – hozománya volt, hogy Freddie és a kiadójának, a Mistral Musicnek hála minden tagunknak hozott a posta egy példányt a promó CD-jéből.

Stockholmban mi volt a feladatod az OGAE közgyűlésen?

Stockholmban, az Elnöki Találkozón mindezt nem volt időm kifejteni – pusztán 2 perc állt a rendelkezésemre, hogy beszéljek az Egyesületről (Nem is fértem bele). Viszont a két perc után így sem maradt senkiben sem kérdés, a szavazáson egyöntetű igennel szavaztak, 0 tartózkodás, 0 nem ellenében. Hasonlóan járt Ausztrália is. Ezzel megkaptuk az úgy nevezett kandidáló státuszt. Ez azt jelenti, hogy egyrészt most már hívhatjuk magunkat OGAE Hungarynek ha akarjuk (MEF-ként tettük le a névjegyünket idehaza számos helyen), másrészt minden OGAE-tagsággal járó előnyt élvezhetünk.

Milyen kedvezmények járnak azoknak, akik belépnek az Egyesületbe?

A tagjaink megkapják az OGAE-igazolványukat, a 10% kedvezményt a hivatalos Eurovízió webshopban, és a végképp eltökéltek jelentős (kb. 70%) kedvezménnyel vehetnek jegyet az Eurovízióra. Plusz a szavazások és szavazós játékok. Gőzerővel folynak az előkészületek, hogy saját jogon részt vehessünk ezeken már idén nyáron.

A kandidáló státusz egy csökkentett jogkörre utal. Mikor lehet Magyarország teljes jogú OGAE tag?

Ami a kandidáló státusszal még nincs meg, az a szavazati jog az OGAE Elnöki Fórumán, de véleményezési jogunk az van. A teljes státuszt a jövő évi Találkozón kaphatjuk meg, hasonló forgatókönyv szerint.

Mi az oka, vagy mi a célja annak, hogy egy évig csak kandidáló státusz jár a jelentkezés után?

Meg kell mutatnunk, hogy a kezdeti lendület nem lankadt le. Be kell majd számolni megint, hogy hogyan telt az elmúlt egy év, nőttünk-e, mi változott. Újra 2 percben, remélem jövőre sem fogok beleférni és egy eseménydús év elé nézünk.

Még van egy év a teljes jogú taggá válásig, addig hogyan próbáljátok növelni a taglétszámot? Lesznek-e újabb rendezvények?

Elsősorban a tagjaink elvárásainak szeretnénk megfelelni. Nyáron/ősszel az online felületeinken az OGAE szavazós játékain (Second Chance Contest, Song Contest, Video Contest, Retro Contest) kívül megismételjük a KDP-t (bár sokkal rövidebb verzióval).
Júniusban tartunk egy kis élménybeszámolót Stockholmról. Rengeteg szuvenírt hoztunk haza, úgyhogy ezektől meg is válnánk. Őszre konkrét terv, program még nincs, de várhatóan decemberben újra megyünk sógorokat látogatni. Idén ősszel a háttérmunkára szeretném, ha nagyobb hangsúlyt tudnánk fektetni: Stockholmban jól sikerült együtt működni az MTVA kint megjelent képviselőivel, reméljük ezt a jövő évi Dal alatt is el fogjuk tudni mondani. De ahhoz még sok-sok levélváltás kell. Minden esetre, így vagy úgy, de jövőre is együtt nézzük a Dal döntőjét.
Illetve készülünk jövő nyárra egy nagyobb durranással, de az legyen meglepetés, egész biztosan bőven előtte el fog jutni az információ az eschungary-hez is. 🙂

Nem szeretném senkire sem ráerőszakolni a tagságot, nem fogunk gerilla kampányt folytatni. Azt gondolom, akinek kell, annak a látóterében vagyunk már, ha pedig tesszük a dolgunkat és folytatjuk a munkát, akkor mindenki el fogja tudni dönteni, hogy megéri-e neki belépni vagy sem. A rendezvényeink 80%-ban teljesen nyilvánosak. Ha másért nem, hát MEF-nézőbe is el lehet jönni.

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top