ESC Hungary

Eurovízió 2017

Könnyebb lesz új országoknak debütálni az Eurovízión

Kazahsztán? Az USA? Kína? Kanada? Japán? Dél-Korea? Dél-afrikai Köztársaság? Augusztus környékén az EBU megváltoztatta a szabályait az eurovíziós jelentkezésre az eurovision.tv-n. A wiwibloggs.com szúrta ki a következő passzust a versenyszabályzat azon részében, ahol az országok jelentkezési feltételeit taglalják:

Az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségének (EBU) társult (nem teljes jogú) tagjai is jelentkezhetnek az Eurovíziós Dalfesztiválra. A jelentkezéseket egyenként kell elbírálnia és jóvá hagynia verseny irányító testületének, a Referenciacsoportnak.

Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy a jelenleg 20 országot tömörítő társult tagok előtt is nyitva áll a lehetőség a jelentkezésre.

Valószínűleg Ausztrália sikeres szereplése enyhítette meg a szabályhozók szívét, hiszen az ottani SBS műsorszolgáltató is társult tag, őket korábban a bő 30 évre visszanyúló, Eurovízió iránti őrült rajongás miatt engedtek szerepelni. Az SBS 1979 óta társult tagja az EBU-nak.

Kazahsztán Khabar nevű médiavállalata idén vált a szövetség társult tagjává. Kazahsztánról már többször indultak el pletykák a rajongók körében, most ezek a pletykák nagyon felerősödtek. Az oikotimes.com talált egy hivatalos állásfoglalást a vállalat vezérigazgatójától.

A Khabar idén január 1 óta társult tagja az EBU-nak. Három évvel ezelőtt kezdtünk el tárgyalni a tagságól és arról, hogyan tudnánk képviselni magunkat az EBU-ban. A társult tagság nem jelent mindent, hiszen földrajzi szempontból nem felelünk meg a szabályoknak, így nincs jogunk szavazni vagy részt venni az Eurovíziós Dalfesztiválon. Ehhez teljes jogú tagság szükséges. A referenciacsoport néha tesz kivételt, mint például Ausztráliával, mert ők már régóta közvetítik a versenyt. Jelen pillanatban nem tudunk információt adni Kazahsztán részvételéről, nincs hivatalos bejelentésünk ebben a témában.

Ennek ellenére Kazahsztán idén decemberben jelentkezhet teljes jogú tagságért is, amit még ugyanabban a hónapban el is bírálhat az EBU.

A jelentkezők listáján az Amerikai Egyesült Államok esetleges részvétele a legnépszerűbb. Talán Justin Timberlake idei szerepeltetése a döntő vendégprodukciójaként még jobban felerősítette ezeket az igényeket. Ne feledjük, hogy Ausztrália is először vendég fellépőt küldött a versenyre. Idén a Logo TV közvetítette a versenyt, ami nem társult tagja az EBU-nak. Viszont három műsorszolgáltató, az ABC, a CBS és az NBC társult tag.

Kanada is lehetséges jelölt, a CBC 1950 óta társult tagja a szervezetnek. Ne feledkezzünk meg a kanadai illetőségű korábbi versenyzőkről sem. Ott van Celine Dion, Lara Fabian, vagy éppen Rykka.

A kínai Hunan TV az elmúlt két évben élőben közvetítette a versenyt. Viszont hasonló a helyzet, mint az USA-ban. Kínában két olyan társaság társult tagja az EBU-nak, melyek még nem közvetítettek Eurovíziós Dalfestivált: a Kínai Központi Televízió (CCTV) és a Sanghaj Médiacsoport (SMG). A Hunan TV-nek gyorsan kell cselekednie, ha szeretnének esetleg versenyzőt küldeni – írja a WiWibloggs.

Japán és Dél-Korea művészei elég népszerűek, gondoljunk csak a Babymetal-ra, vagy éppen PSY-ra. Japánban az NHK és a TBS társult tag, Dél-Koreáan pedig a KBS, ez utóbbi társaság az Ázsiavízió koncepcióját szeretné megvalósítani. Lehet jobb lenne nekik, ha inkább az eredeti versenyre küldenének valakit.

Persze a listát lehetne folytatni, ott van Chile, Brazília, India, a Dél-afrikai Köztársaság, Irán, vagy éppen Szíria, akik színesebbé tudnák tenni a versenyt.

Forrás: wiwibloggs.com – oikotimes.com

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top