ESC Hungary

Eurovízió 2017

Könnyebb lesz új országoknak debütálni az Eurovízión

Egy amerikai a 2016-os Eurovízión. Az ausztrálok is így kezdték.

Kazahsztán? Az USA? Kína? Kanada? Japán? Dél-Korea? Dél-afrikai Köztársaság? Augusztus környékén az EBU megváltoztatta a szabályait az eurovíziós jelentkezésre az eurovision.tv-n. A wiwibloggs.com szúrta ki a következő passzust a versenyszabályzat azon részében, ahol az országok jelentkezési feltételeit taglalják:

Az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségének (EBU) társult (nem teljes jogú) tagjai is jelentkezhetnek az Eurovíziós Dalfesztiválra. A jelentkezéseket egyenként kell elbírálnia és jóvá hagynia verseny irányító testületének, a Referenciacsoportnak.

Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy a jelenleg 20 országot tömörítő társult tagok előtt is nyitva áll a lehetőség a jelentkezésre.

Valószínűleg Ausztrália sikeres szereplése enyhítette meg a szabályhozók szívét, hiszen az ottani SBS műsorszolgáltató is társult tag, őket korábban a bő 30 évre visszanyúló, Eurovízió iránti őrült rajongás miatt engedtek szerepelni. Az SBS 1979 óta társult tagja az EBU-nak.

Kazahsztán Khabar nevű médiavállalata idén vált a szövetség társult tagjává. Kazahsztánról már többször indultak el pletykák a rajongók körében, most ezek a pletykák nagyon felerősödtek. Az oikotimes.com talált egy hivatalos állásfoglalást a vállalat vezérigazgatójától.

A Khabar idén január 1 óta társult tagja az EBU-nak. Három évvel ezelőtt kezdtünk el tárgyalni a tagságól és arról, hogyan tudnánk képviselni magunkat az EBU-ban. A társult tagság nem jelent mindent, hiszen földrajzi szempontból nem felelünk meg a szabályoknak, így nincs jogunk szavazni vagy részt venni az Eurovíziós Dalfesztiválon. Ehhez teljes jogú tagság szükséges. A referenciacsoport néha tesz kivételt, mint például Ausztráliával, mert ők már régóta közvetítik a versenyt. Jelen pillanatban nem tudunk információt adni Kazahsztán részvételéről, nincs hivatalos bejelentésünk ebben a témában.

Ennek ellenére Kazahsztán idén decemberben jelentkezhet teljes jogú tagságért is, amit még ugyanabban a hónapban el is bírálhat az EBU.

A jelentkezők listáján az Amerikai Egyesült Államok esetleges részvétele a legnépszerűbb. Talán Justin Timberlake idei szerepeltetése a döntő vendégprodukciójaként még jobban felerősítette ezeket az igényeket. Ne feledjük, hogy Ausztrália is először vendég fellépőt küldött a versenyre. Idén a Logo TV közvetítette a versenyt, ami nem társult tagja az EBU-nak. Viszont három műsorszolgáltató, az ABC, a CBS és az NBC társult tag.

Kanada is lehetséges jelölt, a CBC 1950 óta társult tagja a szervezetnek. Ne feledkezzünk meg a kanadai illetőségű korábbi versenyzőkről sem. Ott van Celine Dion, Lara Fabian, vagy éppen Rykka.

A kínai Hunan TV az elmúlt két évben élőben közvetítette a versenyt. Viszont hasonló a helyzet, mint az USA-ban. Kínában két olyan társaság társult tagja az EBU-nak, melyek még nem közvetítettek Eurovíziós Dalfestivált: a Kínai Központi Televízió (CCTV) és a Sanghaj Médiacsoport (SMG). A Hunan TV-nek gyorsan kell cselekednie, ha szeretnének esetleg versenyzőt küldeni – írja a WiWibloggs.

Japán és Dél-Korea művészei elég népszerűek, gondoljunk csak a Babymetal-ra, vagy éppen PSY-ra. Japánban az NHK és a TBS társult tag, Dél-Koreáan pedig a KBS, ez utóbbi társaság az Ázsiavízió koncepcióját szeretné megvalósítani. Lehet jobb lenne nekik, ha inkább az eredeti versenyre küldenének valakit.

Persze a listát lehetne folytatni, ott van Chile, Brazília, India, a Dél-afrikai Köztársaság, Irán, vagy éppen Szíria, akik színesebbé tudnák tenni a versenyt.

Forrás: wiwibloggs.com – oikotimes.com

About Author

Comments

friss hírek

ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

Archívum

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

Archívum

Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

To Top