ESC Hungary

Eurovízió 2023

Ma este: Eurovíziós Dalfesztivál 2023 Döntő

Ma este véget ér az Eurovíziós Dalfesztivál 2023-as évada és egyben kihirdetésre kerül a verseny győztese. A két markánsan eltérő elődöntő 10-10 továbbjutóit összeeresztik egymással és a 6 automatikus döntős országgal, hogy egy végső fordulóban megküzdjenek 50%-ban a zsűri, 50%-ban a közönség kegyeiért. Fontos, hogy Magyarországról a döntőben is lehet szavazatokat küldeni, hiszen az Eurovízióra versenyzőt nem küldő országok nézői, bárhol is nézik a világon, így Magyarország nézői is a Világ Többi Része nevű virtuális országhoz lettek besorolva. Szavazni a www.esc.vote oldalon lehetséges, egy alkalommal lehet beküldeni a szavazatokat, a weboldalon maximum 20 szavazatot lehet elindítani. Egy szavazat díja 0,99 euró.

Ma este sok ismert arccal fogunk találkozni: A nyitányban feltűnik több korábbi ukrán eurovíziós résztvevő: a tavalyi győztes Kalush zenekar, a Go_A 2021-ből, Jamala a 2016-os győztes, Tina Karol 2006-ból és 2007 ikonja Verka Serduchka. Látható lesz még a műsor folyamán a tavalyi második helyezett Sam Ryder az Egyesült Királyságból, lesz egy igazi sztárkavalkád produkció Mahmood (ESC 2019, 2022 Olaszország), Netta (ESC 2018 Izrael győztes), Daði (ESC 2021 Izland), Cornelia Jakobs (ESC 2022 Svédország), Sonia Evans (Liverpool szülötte, ESC 1993 UK) és Duncan Laurence (ESC 2019 győztes) közreműködésével. Sőt a legendás ABBA együttes (ESC 1974 Svédország) egyik tagja, Björn Ulvaeus is mond egy beszédet az egyik kisfilmben arról, hogy milyen remek lehetőség egy előadó vagy zenekar számára az eurovíziós fellépés a világhírnév felé, és nemcsak az ABBA-n fog példálózni. És visszaemlékezhetünk Lissandro győzelmére a tavalyi Junior Eurovízión.

A döntőnek már 4 házigazdája lesz: Graham Norton a nemzet televíziós kincse, 15 éve kommentálja az Eurovíziót, Alesha Dixon énekes-dalszerző és televíziós műsorvezető, Julia Sanina ukrán énekes-dalszerző és a The HARDKISS együttes frontembere, valamint Hannah Waddingham Emmy-díjas színésznő, akit a Trónok Harcából is ismerhetünk, de kapott szerepet az új Mission: Impossible moziban is amit jövőre fognak bemutatni. A szavazást Graham és Hannah fogja levezényelni.

A szombati finálé fellépési sorrendje:

01 Ausztria: Teya and Salena – Who the Hell Is Edgar?
02 Portugália: Mimicat – Ai coração
03 Svájc: Remo Forrer – Watergun
04 Lengyelország: Blanka – Solo
05 Szerbia: Luke Black – Samo mi se spava
06 Franciaország: La Zarra – Évidemment
07 Ciprus: Andrew Lambrou – Break a Broken Heart
08 Spanyolország: Blanca Paloma – Eaea
09 Svédország: Loreen – Tattoo
10 Albánia: Albina & Familja Kelmendi – Duje
11 Olaszország: Marco Mengoni – Due vite
12 Észtország: Alika – Bridges
13 Finnország: Käärijä – Cha Cha Cha
14 Csehország: Vesna – My Sister’s Crown
15 Ausztrália: Voyager – Promise
16 Belgium: Gustaph – Because of You
17 Örményország: Brunette – Future Lover
18 Moldova: Pasha Parfeni: Soarele și luna
19 Ukrajna – Tvorchi – Heart of Steel
20 Norvégia: Alessandra – Queen of Kings
21 Németország: Lord of the Lost – Blood & Glitter
22 Litvánia: Monika Linkytė – Stay
23 Izrael: Noa Kirel – Unicorn
24 Szlovénia: Joker Out – Carpe Diem
25 Horvátország: Let 3 – Mama ŠČ!
26 Egyesült Királyság: Mae Muller – I Wrote a Song

Készült szavazási segédlet a döntőre is, amit innen lehet letölteni

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top