ESC Hungary

Rajongunk

Mennyire népszerű az angol nyelv az Eurovízión?

Tudósító: Szalma Róbert
Forrás: eurosong.hr

Az új évezredbe lépéskor két nagy változás következett be az Eurovíziós Dalfesztivál történetében. Az egyik, hogy eltűnt a nagyzenekar és a zenei alap felvételről szól, a másik változás pedig, hogy 1999 óta nem kötelező anyanyelven énekelni. Egyes országok a nyelvi szabályok feloldásának köszönhetően az anyanyelven éneklés helyett az angol előadás mellett döntöttek, s ez a trend az évek múlásával egyre erősödött, erősödik. Az angol nyelven éneklés 2015-ben érte el a csúcspontját. A mai napig 3 olyan dalról tudunk, amelyet teljes egészében vagy részleteiben, de úgy adtak elő, hogy a szövegét talán egy földönkívüli megértené, de mi földi halandók nem. A 2001-es belga Urban Trad együttes ezzel az érdekes, értelmetlen halandzsa szöveggel 2. helyen tudott végezni, majd következett 2006 és 2008, amikor szintén értelmetlen volt a dal szövege. Vajon melyek voltak ezek? Kommentben várjuk a megfejtéseket és a véleményeket.

És hogyan kezdődött?

A skandináv országok örültek a legjobban a nyelvi szabályok eltörlésének. Dánia, Izland, Norvégia és Svédország rögtön 1999-ben angolul szállt versenybe, és eme országok közül kettő a mai napig csak angolul énekelt az Eurovízió színpadán (Dánia és Svédország). Izland és Norvégia mindösszesen egyszer énekelt anyanyelven.

1999-től a mai napig 599 dal hangzott el az Eurovízión, 75%-ának legalább egy kis részlete hangzott el angolul. Az elmúlt néhány évben az angol nyelv használata egyre elterjedtebb. A grafikonon ez a statisztika látszik, azaz 104 dal hangzott el különböző nyelveken és angolul, 359 hangzott el csak angolul, és mindösszesen 136-ot hallhattunk anyanyelven.

Az elmúlt 17 évben az anyanyelven előadott daloknak csak a 14%-a jutott a TOP5-be. Az egyetlen győztes dal, melyet teljes egészében anyanyelven énekeltek, az a Molitva (2007 Szerbia). És itt kezdődtek el a rekordok. 2008 volt az első és egyetlen alkalom 1999 óta, hogy 50% alatt volt azon dalok száma, melyeknek egésze angolul hangzott el. Ekkor Belgrád adott otthont a versenynek. Lehet, hogy ez csak véletlen volt, de lehet, hogy Marija Šerifović győzelme motiválta az előadókat, hogy anyanyelvükön énekeljenek (Marija a Molitvát szerb nyelven énekelte).

A következő grafikonon bemutatjuk, hogy 1999-től hogyan alakult a nyelvi szabály eltörlésének köszönhetően az angolul előadott dalok száma. Látszik, hogy 2008. volt a mélypont és 2015. pedig rekordot döntött 83%-kal.

2013-ban a dalok 40%-a anyanyelven hangzott el. Az elődöntőkben kiesett 9 a 13-ból, és egy sem tudott a TOP5-be kerülni. Úgy tűnhet, hogy ezek után több ország előadója is úgy döntött, hogy a könnyebb utat fogja választani, azaz hogy angolul énekel, amit szinte mindenki ért. Így történhetett, hogy 2014-ben Koppenhágában már 76%, míg 2015-ben Bécsben 83% volt az angol nyelven előadott dalok aránya.

Vajon mi lesz a trend 2016-ban? Talán hasonló a tavalyihoz?

Portugália idén nem lesz ott Stockholmban, pedig ez az ország szinte mindig csakis anyanyelven énekelt (volt négy kevert nyelvű daluk is).

Spanyolország először fogja versenydalát teljes egészében angolul előadni.

Franciaország is bejelentette már, hogy franciául és angolul fogja a színpadon előadni a dalt.

Bosznia és Hercegovinából valamint Görögországból érkezett egyelőre olyan hír, mely szerint anyanyelven fognak énekelni a 2016-os Eurovízión.

Most pedig jöjjön néhány érdekes adat

– 2012-ben a Bulgária dalában 11 nyelv sorakozott fel

– Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Dánia és Svédország csak angolul énekelnek (utóbbi kettő 1999 óta)

– Görögország az elmúlt 6 évben anyanyelvű dalaival a TOP10-be tudott jutni.

Úgy tűnik, hogy rövid időn belül nem fog változni az angol nyelven éneklés népszerűsége az Eurovíziós Dalfesztiválon. A statisztikák és a mai trend mind azt tükrözik, hogy ahogy haladunk előre az időben, az angol nyelv egyre jobban előtérbe kerül. A nézettségi adatok is azt mutatják, hogy egyre nagyobb igény mutatkozik az angolul éneklésre. Ezzel ellentétben sok Eurovíziós rajongó az anyanyelven éneklést helyezi előtérbe, hiszen a rendezvény évről évre veszít az autentikusságából és eredetiségéből. Voltak idők, amikor a színpadi produkción át kaptunk egy felfrissülést, energiát és szépséget az adott országról melyet az előadó képviselt. Mindez az anyanyelven éneklésnek volt köszönhető.

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top