ESC Hungary

Eurovízió 2023

Montenegró és Észak-Macedónia kihagyja a 2023-as feszivált, egyelőre 34 ország érdeklődik

A héten két, korábbi Eurovízión résztvevő ország is bejelentette, hogy jövőre kihagyja a 2023-as Eurovíziós Dalfesztivált. Legfőbb indokként pénzügyi nehézségeket és a magas költségeket hoztak fel.

Montenegró közmédiája, az RTCG közleményében kiemeli, hogy a jelentős költséget felemésztő regisztrációs díj, a szálláshelyek magas árszínvonala Nagy-Britanniában, valamint a szponzorok érdeklődésének hiánya miatt úgy döntöttek, hogy a forrásaikat az RTCG már folyamatban lévő, vagy nemzeti szinten tervezett projektjeire fordítják. Érdekesség, hogy az idei Amerikai Dalfesztiválon New York-ot képviselő, de montenegrói felmenőkkel rendelkező Enisa reagált egy erről szóló Twitter posztra: „Szomorú, úgy volt hogy én képviselem őket a 2023-as Eurovízión. De nem találtak módot arra, hogy anyagilag támogassák.”

Az Észak-macedón MRT közmédia az Instagramra tette ki, hogy a gazdasági- és energiaválság, illetve a magas költségek miatt nem fognak részt venni a 2023-as fesztiválon. A visszalépésről szóló poszt a 2023-as évadra vonatkozik csak.

Szerencsére vannak még olyan országok, akik a fenti problémák ellenére biztosítani szeretnék jelenlétüket a világ legnagyobb és leghosszabb ideje műsoron lévő nemzetközi showműsorában. A lista nem hivatalos: December vége felé kell véglegesíteni a résztvevő országok listáját, amit legkésőbb január közepén az Eurovíziót szervező Európai Műsorszolgáltatók szövetségének (EBU) is nyilvánosságra kell hozni.

Albánia – Nemzeti döntő: Festivali i Këngës 61
Ausztrália
Ausztria
Azerbajdzsán
Belgium – A VRT (flamand) közmédia küld versenyzőt
Ciprus – Belső kiválasztás
Dánia – Nemzeti döntő: MGP: Február 11
Egyesült Királyság – Belső kiválasztás (BBC + TaP Music)
Észtország – Nemzeti döntő: Eesti Laul: Január 12, 14; Február 11.
Finnország – Nemzeti döntő: UMK 2023
Franciaország
Görögország
Grúzia – The Voice of Georgia győztese
Hollandia – Belső kiválasztás
Horvátország – Nemzeti döntő: Dora
Írország – Nemzeti döntő: Eurosong Late Late Show Special
Izland – Nemzeti döntő: Söngvakeppnin 2023: Február 18, 25; Március 4.
Izrael – Belső kiválasztás: Noa Kirel
Lengyelország – Nemzeti döntő: Február 26.
Lettország – Nemzeti döntő: Supernova
Litvánia – Nemzeti döntő: Pabandom iš naujo
Málta
Németország
Norvégia – Nemzeti döntő: MGP
Olaszország – Nemzeti döntő: Sanremo: 2023.02.07-11-ig
Portugália – Nemzeti döntő: Festival da Canção 2023,
Románia
San Marino – Nemzeti döntő: Una Voce Per San Marino: Januéár 24, Február 25.
Spanyolország – Nemzeti döntő: Benidorm Fest 2023: Január 31; Február 2, 4.
Svájc – Belső kiválasztás: 100 néző és 20 zenei szakember választja ki a képviselőt.
Svédország – Nemzeti döntő: Melodifesztivalen 2023: Február 02, 11, 18, 25; Március 4, 11.
Szerbia – Nemzeti döntő
Szlovénia
Ukrajna – Nemzeti döntő: Vidbir: December 17.

Az ukrán Vidbir 2023 nemzeti döntő érdekessége, hogy ideiglenesen a kijevi Maidan Nezalezhnosti metróállomáson fogják megtartani. A próbák időpontja december 14 és 16, a döntő élő közvetítése december 17-én lesz.

A kazahsztáni Khabar Agency eddig a Junior Eurovízióra nevezett versenyzőt, de – hasonlóan az ausztrál SBS-hez – társult tagként, és az Eurovíziót szervező EBU engedélyével akár az Eurovíziós Dalfesztiválra is nevezhetnének valakit.

Magyarország részvételével kapcsolatban továbbra is a 3 évvel ezelőtt kialakított MTVA közlemény az érvényes: „A műsor készítői úgy döntöttek, hogy jövőre (2020) az Eurovíziós indulás helyett közvetlenül a magyar könnyűzene tehetségeit, az általuk létrehozott értékteremtő produkciókat segítik. A Dal nyertesét a Duna Televízió számos megjelenéssel támogatja, valamint felléphet a legnevesebb hazai fesztiválok színpadain. A koncertlehetőségeken kívül a nyertes előadó kiemelt promóciót kap a Petőfi Rádióban, illetve a zenei produkció fejlesztésére fordítható támogatásban is részesül.”

2019 őszén elindult egy találgatási hullám, ami az igazi okokat kereste az Eurovíziós visszalépésről, hiszen 5 évvel korábban az MTVA sajtófőnöke azt nyilatkozta, hogy „Nem is kell ennél jobb országimázs. Mindent pénzt megér az a három perc, amiben bemutatjuk az ország dalát, a közmédia feladata, hogy ezzel öregbítse az ország hír­nevét.” Ezek alapján mindenkinek úgy tűnt, hogy az MTVA elkötelezett az Eurovízió mellett. A visszalépős találgatások közül legnépszerűbb indok az volt, hogy az MTVA-nak „túl meleg” az Eurovízió, ami azzal is alátámasztható volt, hogy a 2014-es Eurovízió győztesét nem jelenítették meg a Híradóban, helyette Kállay-Saunders András produkciójából mutattak be részleteket, aki a fantasztikus 5. helyezést érte el. Hozzá kell tenni, hogy a győztes nevét, Conchita Wurst-ot bemondták.

Ennek megfelelően A Dal 2020 győztese a Mostantól című dal lett Rácz Gergő és Orsovai Reni előadásában, ami a március 7-i döntőre már előző év őszén, a versenykiírási feltételek megjelenése előtt befutott dal volt. 2021-ben a Kaukázus együttes Egyetlen szó című dala győzött, 2022-ben pedig Oláh Ibolya – Nem adom fel című dala. Az Eurovízió nélküli A Dal című műsorok 200-250 ezres nézettséggel futnak, azóta csak a Mostantól című dal vált slágerré, de nem A Dalnak köszönhetően. A Dal fénykorában 700 ezer és 1 millió közötti nézettséggel futottak A Dal fordulói. 2013 volt a legerősebb nézettségi szempontból: A Dal minden fordulóját 1 millió néző követte, 1 349 000 néző látta a képernyők előtt ByeAlex győzelmét.

(escxtra.com, eurovisionworld.com, eschungary.hu)

About Author

Montenegró és Észak-Macedónia kihagyja a 2023-as feszivált, egyelőre 34 ország érdeklődik
Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

Archívum

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

Archívum

Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

To Top