ESC Hungary

Eurovízió 2023

Montenegró és Észak-Macedónia kihagyja a 2023-as feszivált, egyelőre 34 ország érdeklődik

A héten két, korábbi Eurovízión résztvevő ország is bejelentette, hogy jövőre kihagyja a 2023-as Eurovíziós Dalfesztivált. Legfőbb indokként pénzügyi nehézségeket és a magas költségeket hoztak fel.

Montenegró közmédiája, az RTCG közleményében kiemeli, hogy a jelentős költséget felemésztő regisztrációs díj, a szálláshelyek magas árszínvonala Nagy-Britanniában, valamint a szponzorok érdeklődésének hiánya miatt úgy döntöttek, hogy a forrásaikat az RTCG már folyamatban lévő, vagy nemzeti szinten tervezett projektjeire fordítják. Érdekesség, hogy az idei Amerikai Dalfesztiválon New York-ot képviselő, de montenegrói felmenőkkel rendelkező Enisa reagált egy erről szóló Twitter posztra: „Szomorú, úgy volt hogy én képviselem őket a 2023-as Eurovízión. De nem találtak módot arra, hogy anyagilag támogassák.”

Az Észak-macedón MRT közmédia az Instagramra tette ki, hogy a gazdasági- és energiaválság, illetve a magas költségek miatt nem fognak részt venni a 2023-as fesztiválon. A visszalépésről szóló poszt a 2023-as évadra vonatkozik csak.

Szerencsére vannak még olyan országok, akik a fenti problémák ellenére biztosítani szeretnék jelenlétüket a világ legnagyobb és leghosszabb ideje műsoron lévő nemzetközi showműsorában. A lista nem hivatalos: December vége felé kell véglegesíteni a résztvevő országok listáját, amit legkésőbb január közepén az Eurovíziót szervező Európai Műsorszolgáltatók szövetségének (EBU) is nyilvánosságra kell hozni.

Albánia – Nemzeti döntő: Festivali i Këngës 61
Ausztrália
Ausztria
Azerbajdzsán
Belgium – A VRT (flamand) közmédia küld versenyzőt
Ciprus – Belső kiválasztás
Dánia – Nemzeti döntő: MGP: Február 11
Egyesült Királyság – Belső kiválasztás (BBC + TaP Music)
Észtország – Nemzeti döntő: Eesti Laul: Január 12, 14; Február 11.
Finnország – Nemzeti döntő: UMK 2023
Franciaország
Görögország
Grúzia – The Voice of Georgia győztese
Hollandia – Belső kiválasztás
Horvátország – Nemzeti döntő: Dora
Írország – Nemzeti döntő: Eurosong Late Late Show Special
Izland – Nemzeti döntő: Söngvakeppnin 2023: Február 18, 25; Március 4.
Izrael – Belső kiválasztás: Noa Kirel
Lengyelország – Nemzeti döntő: Február 26.
Lettország – Nemzeti döntő: Supernova
Litvánia – Nemzeti döntő: Pabandom iš naujo
Málta
Németország
Norvégia – Nemzeti döntő: MGP
Olaszország – Nemzeti döntő: Sanremo: 2023.02.07-11-ig
Portugália – Nemzeti döntő: Festival da Canção 2023,
Románia
San Marino – Nemzeti döntő: Una Voce Per San Marino: Januéár 24, Február 25.
Spanyolország – Nemzeti döntő: Benidorm Fest 2023: Január 31; Február 2, 4.
Svájc – Belső kiválasztás: 100 néző és 20 zenei szakember választja ki a képviselőt.
Svédország – Nemzeti döntő: Melodifesztivalen 2023: Február 02, 11, 18, 25; Március 4, 11.
Szerbia – Nemzeti döntő
Szlovénia
Ukrajna – Nemzeti döntő: Vidbir: December 17.

Az ukrán Vidbir 2023 nemzeti döntő érdekessége, hogy ideiglenesen a kijevi Maidan Nezalezhnosti metróállomáson fogják megtartani. A próbák időpontja december 14 és 16, a döntő élő közvetítése december 17-én lesz.

A kazahsztáni Khabar Agency eddig a Junior Eurovízióra nevezett versenyzőt, de – hasonlóan az ausztrál SBS-hez – társult tagként, és az Eurovíziót szervező EBU engedélyével akár az Eurovíziós Dalfesztiválra is nevezhetnének valakit.

Magyarország részvételével kapcsolatban továbbra is a 3 évvel ezelőtt kialakított MTVA közlemény az érvényes: „A műsor készítői úgy döntöttek, hogy jövőre (2020) az Eurovíziós indulás helyett közvetlenül a magyar könnyűzene tehetségeit, az általuk létrehozott értékteremtő produkciókat segítik. A Dal nyertesét a Duna Televízió számos megjelenéssel támogatja, valamint felléphet a legnevesebb hazai fesztiválok színpadain. A koncertlehetőségeken kívül a nyertes előadó kiemelt promóciót kap a Petőfi Rádióban, illetve a zenei produkció fejlesztésére fordítható támogatásban is részesül.”

2019 őszén elindult egy találgatási hullám, ami az igazi okokat kereste az Eurovíziós visszalépésről, hiszen 5 évvel korábban az MTVA sajtófőnöke azt nyilatkozta, hogy „Nem is kell ennél jobb országimázs. Mindent pénzt megér az a három perc, amiben bemutatjuk az ország dalát, a közmédia feladata, hogy ezzel öregbítse az ország hír­nevét.” Ezek alapján mindenkinek úgy tűnt, hogy az MTVA elkötelezett az Eurovízió mellett. A visszalépős találgatások közül legnépszerűbb indok az volt, hogy az MTVA-nak „túl meleg” az Eurovízió, ami azzal is alátámasztható volt, hogy a 2014-es Eurovízió győztesét nem jelenítették meg a Híradóban, helyette Kállay-Saunders András produkciójából mutattak be részleteket, aki a fantasztikus 5. helyezést érte el. Hozzá kell tenni, hogy a győztes nevét, Conchita Wurst-ot bemondták.

Ennek megfelelően A Dal 2020 győztese a Mostantól című dal lett Rácz Gergő és Orsovai Reni előadásában, ami a március 7-i döntőre már előző év őszén, a versenykiírási feltételek megjelenése előtt befutott dal volt. 2021-ben a Kaukázus együttes Egyetlen szó című dala győzött, 2022-ben pedig Oláh Ibolya – Nem adom fel című dala. Az Eurovízió nélküli A Dal című műsorok 200-250 ezres nézettséggel futnak, azóta csak a Mostantól című dal vált slágerré, de nem A Dalnak köszönhetően. A Dal fénykorában 700 ezer és 1 millió közötti nézettséggel futottak A Dal fordulói. 2013 volt a legerősebb nézettségi szempontból: A Dal minden fordulóját 1 millió néző követte, 1 349 000 néző látta a képernyők előtt ByeAlex győzelmét.

(escxtra.com, eurovisionworld.com, eschungary.hu)

About Author

Montenegró és Észak-Macedónia kihagyja a 2023-as feszivált, egyelőre 34 ország érdeklődik
Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top