ESC Hungary

Napi Eurovízió 2016

Napi Eurovízió 2016: Horvátország

Tudósító: Bogárdi Barbara
Forrás: eurovision.tv

Horvátország két év kihagyás után újra visszatér az Eurovíziós Dalfesztiválra. Idei képviselőjük nem más, mint Nina Kraljić, aki 1992. április 4-én született Lipovljaniban. Nina 2009-ben a Got Talent nevű tehetségkutatóban még csak a 10. helyen végzett, tavaly viszont a The Voice már meghozta számára a várva várt sikert. A győzelme után megjelent első saját dala, a Zaljuljali Smo Svijet, szerződést kötött az Universal Music-kal, majd 2016. márciusában 3 díjat is átvehetett a Croatian Music Awards-on.

Nina a Lighthouse (Világítótorony) című dalát fogja előadni Stockholmban, amelynek szerzői az osztrák Andreas Grass és Nikola Paryla (Popmaché). Az ő nevük 2013-ból lehet ismerős, ugyanis ők írták Natália Kelly Shine című versenydalát. Nina egy korábbi interjújában elmondta, hogy nagyon boldog amiért egy ilyen tehetséges és tapasztalt csapattal dolgozhatott együtt. A Lighthouse egy modern, népzenei elemeket tartalmazó szerzemény, mély üzenettel, melyet kifejezetten Nina számára írtak. A dal címében a világítótorony egyfajta utalás arra, hogy mindig van remény, mindig van kiút, legyen bármi problémánk, mindig van egy világítótorony az életünkben, ami utat mutat számunkra. Nina a dalát elsősorban a nemrég elhunyt legjobb barátjának ajánlja, de a Lighthouse azon ismerőseinek is szól, akik különböző luxushajókon dolgoznak és hónapokig vannak távol az otthonuktól, illetve azoknak a menekülteknek, akik egy új és szebb jövő reményében sokszor életük kockáztatásával kelnek át a tengereken.

Annak ellenére, hogy Horvátország lakóinak többsége támogatja Ninát korábban hallani lehetett arról, hogy a Horvát Zeneszerzők Egyesülete kritizálta az énekesnőt, amiért a dalát osztrákok írták, valamint hogy a szerzemény egyáltalán nem tükrözi a horvát kultúrát és örökséget, ráadásul még a dalszöveg is angolul van. Már épp lecsillapultak a kedélyek, amikor Nina újabb negatív kritikát kapott, ezúttal Svédországból. A lavinát Pierre Bengtsson kijelentése indította el, miszerint a Lighthouse nagyon hasonlít Zara Larsson Uncover című dalára, ezért a horvát nemzeti műsorszolgáltató vezetőinek össze kellett ülnie, hogy tisztázzák ezt a sajnálatos esetet.

Személyes vélemény: Nagyon vegyesek az érzéseim ezzel a dallal kapcsolatban. Nem mondanám rossznak, de kiemelkedőnek sem és az sem segít rajta, hogy csak sokadik hallgatás után marad meg az ember fejében. Horvátországnak 2009 óta egyszer sem sikerült bejutnia a döntőbe, ez a rossz sorozat idén végre megszakadhat. Modern, egyedi hangzású, drámai, misztikus dal. Pontszám: 7/10.

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top