ESC Hungary

Napi Eurovízió 2016

Napi Eurovízió 2016: Horvátország

Horvátország: Nina Kraljić (c) Dario Njavro

Tudósító: Bogárdi Barbara
Forrás: eurovision.tv

Horvátország két év kihagyás után újra visszatér az Eurovíziós Dalfesztiválra. Idei képviselőjük nem más, mint Nina Kraljić, aki 1992. április 4-én született Lipovljaniban. Nina 2009-ben a Got Talent nevű tehetségkutatóban még csak a 10. helyen végzett, tavaly viszont a The Voice már meghozta számára a várva várt sikert. A győzelme után megjelent első saját dala, a Zaljuljali Smo Svijet, szerződést kötött az Universal Music-kal, majd 2016. márciusában 3 díjat is átvehetett a Croatian Music Awards-on.

Nina a Lighthouse (Világítótorony) című dalát fogja előadni Stockholmban, amelynek szerzői az osztrák Andreas Grass és Nikola Paryla (Popmaché). Az ő nevük 2013-ból lehet ismerős, ugyanis ők írták Natália Kelly Shine című versenydalát. Nina egy korábbi interjújában elmondta, hogy nagyon boldog amiért egy ilyen tehetséges és tapasztalt csapattal dolgozhatott együtt. A Lighthouse egy modern, népzenei elemeket tartalmazó szerzemény, mély üzenettel, melyet kifejezetten Nina számára írtak. A dal címében a világítótorony egyfajta utalás arra, hogy mindig van remény, mindig van kiút, legyen bármi problémánk, mindig van egy világítótorony az életünkben, ami utat mutat számunkra. Nina a dalát elsősorban a nemrég elhunyt legjobb barátjának ajánlja, de a Lighthouse azon ismerőseinek is szól, akik különböző luxushajókon dolgoznak és hónapokig vannak távol az otthonuktól, illetve azoknak a menekülteknek, akik egy új és szebb jövő reményében sokszor életük kockáztatásával kelnek át a tengereken.

Annak ellenére, hogy Horvátország lakóinak többsége támogatja Ninát korábban hallani lehetett arról, hogy a Horvát Zeneszerzők Egyesülete kritizálta az énekesnőt, amiért a dalát osztrákok írták, valamint hogy a szerzemény egyáltalán nem tükrözi a horvát kultúrát és örökséget, ráadásul még a dalszöveg is angolul van. Már épp lecsillapultak a kedélyek, amikor Nina újabb negatív kritikát kapott, ezúttal Svédországból. A lavinát Pierre Bengtsson kijelentése indította el, miszerint a Lighthouse nagyon hasonlít Zara Larsson Uncover című dalára, ezért a horvát nemzeti műsorszolgáltató vezetőinek össze kellett ülnie, hogy tisztázzák ezt a sajnálatos esetet.

Személyes vélemény: Nagyon vegyesek az érzéseim ezzel a dallal kapcsolatban. Nem mondanám rossznak, de kiemelkedőnek sem és az sem segít rajta, hogy csak sokadik hallgatás után marad meg az ember fejében. Horvátországnak 2009 óta egyszer sem sikerült bejutnia a döntőbe, ez a rossz sorozat idén végre megszakadhat. Modern, egyedi hangzású, drámai, misztikus dal. Pontszám: 7/10.

About Author

Comments

friss hírek

ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

Archívum

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

Archívum

Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

To Top