ESC Hungary

Napi Eurovízió 2016

Napi Eurovízió 2016: Lengyelország

Lengyelország: Michał Szpak Sony Music Poland (C) Zija & Jacek Pioro

Tudósító: Bogárdi Barbara
Forrás: eurovision.tv

Michał Szpak 1990. november 26-án született egy dél-lengyelországi kisvárosban, Jasłoban. Művész családból származik, 3 testvére közül Marlena elismert operaénekes. Michał 9 évesen kezdett el énekelni, élete első díját is ekkor kapta. Fiatalkorában Michael Jackson, Marilyn Manson, a Queen és David Bowie zenéje inspirálta leginkább, mostanában pedig Freddy Mercury-t tekinti példaképének. A gimnáziumi évei alatt tagja volt egy hard rock zenét játszó együttesnek. Michał jelenleg Varsóban él, ahol egy helyi egyetemen pszichológiát tanul, a zenén kívül pedig nagy rajongója a festészetnek és a költészetnek is.

Bár Michał  még csak 25 éves, már most fantasztikus karriert futott be Lengyelországban. Az X Factor első szériájában egészen a döntőig jutott, ahol Alexandra Burke oldalán előadta a Hallelujah című dalt, mely után az énekesnő nem győzte dicsérni Michał tehetségét és karizmáját. A tehetségkutatóban elért jó helyezésének köszönhetően egy varsói fesztiválon neves énekesek előtt léphetett fel, ezután pedig részt vett a Dancing with the Stars nevű TV showban, ahol Paulina Biernat partnereként az 5. helyen végzett. 2011-ben jelent meg a debütáló EP-je, 5 dallal. 2013-ban elnyerte az Arany Szamovár díjat, 2015-ben pedig kiadta első saját albumát, amelynek egyik dalával megnyerte a tavalyi lengyel nemzeti dalfesztivált. Az énekes az első lemezét az elhunyt édesanyjának ajánlotta.

Michał 2015 végén elhatározta, hogy jelentkezik a lengyel nemzeti válogatóra, dalának kiválasztását pedig a rajongóira bízta. Két dalra lehetett voksolni, a szavazók 85%-a a Color of your life-ot jobbnak találta a Such is Life-nál, így az énekes az előbbi dallal vett részt a Krajowe Eliminacje 2016 nevű műsorban. Michał végül nagy meglepetésre legyőzte a két nagy favoritot, a fogadóirodák kedvencét, Margaretet, valamint Lengyelország korábbi Eurovíziós képviselőjét Edyta Górniakot, aki 1994-ben második helyen végzett a dalversenyen. A Color of your life (Életed színe) dalszerzője Andy Palmer, szövegírója Kamil Varen. A dal mindenkit arra inspirál, hogy legyen önmaga, ne féljen a sorsától és bármiféle válaszút előtt áll, legyen bátorsága dönteni fekete és fehér között. A lengyel nemzeti válogató eredményhirdetése után nem volt mindenki felhőtlenül boldog, a dühös Margaret rajongók még aláírásgyűjtésbe is kezdtek az énekes lecserélésének érdekében. A nemzeti válogató előtt a fogadóirodák Margaret Cool me down című dalát találták a legesélyesebbnek az Eurovíziós Dalfesztivál megnyerésére, de mivel a nézők Michał-t választották, így a győzelmi esélyeik nagy mértékben csökkentek. A petíció végül nem érte el a célját, így Lengyelország idei hivatalos dala a Color of your life Michał Szpak előadásában.

Személyes vélemény: Michał az idei mezőny egyik legkarizmatikusabb, legizgalmasabb és legmegosztóbb személyisége. Kitűnő hangi adottságokkal rendelkezik, egyszerű, de hatásos előadásával pillanatok alatt képes belopni magát az emberek szívébe. Azt hiszem a lengyelek a legjobb döntést hozták, amikor őt választották és nem Margaretet. A Color of your life az idei év egyik legalulértékeltebb dala, Michał pedig az egyik legjobb énekes a 2016-os mezőnyben. Egyszerű, letisztult, érzelmekkel teli dal, hiteles, magával ragadó előadás. Pontszám: 10/10.

 

 

About Author

Comments

friss hírek

ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

Archívum

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

Archívum

Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

To Top