ESC Hungary

Napi Eurovízió 2016

Napi Eurovízió 2016: Lengyelország

Tudósító: Bogárdi Barbara
Forrás: eurovision.tv

Michał Szpak 1990. november 26-án született egy dél-lengyelországi kisvárosban, Jasłoban. Művész családból származik, 3 testvére közül Marlena elismert operaénekes. Michał 9 évesen kezdett el énekelni, élete első díját is ekkor kapta. Fiatalkorában Michael Jackson, Marilyn Manson, a Queen és David Bowie zenéje inspirálta leginkább, mostanában pedig Freddy Mercury-t tekinti példaképének. A gimnáziumi évei alatt tagja volt egy hard rock zenét játszó együttesnek. Michał jelenleg Varsóban él, ahol egy helyi egyetemen pszichológiát tanul, a zenén kívül pedig nagy rajongója a festészetnek és a költészetnek is.

Bár Michał  még csak 25 éves, már most fantasztikus karriert futott be Lengyelországban. Az X Factor első szériájában egészen a döntőig jutott, ahol Alexandra Burke oldalán előadta a Hallelujah című dalt, mely után az énekesnő nem győzte dicsérni Michał tehetségét és karizmáját. A tehetségkutatóban elért jó helyezésének köszönhetően egy varsói fesztiválon neves énekesek előtt léphetett fel, ezután pedig részt vett a Dancing with the Stars nevű TV showban, ahol Paulina Biernat partnereként az 5. helyen végzett. 2011-ben jelent meg a debütáló EP-je, 5 dallal. 2013-ban elnyerte az Arany Szamovár díjat, 2015-ben pedig kiadta első saját albumát, amelynek egyik dalával megnyerte a tavalyi lengyel nemzeti dalfesztivált. Az énekes az első lemezét az elhunyt édesanyjának ajánlotta.

Michał 2015 végén elhatározta, hogy jelentkezik a lengyel nemzeti válogatóra, dalának kiválasztását pedig a rajongóira bízta. Két dalra lehetett voksolni, a szavazók 85%-a a Color of your life-ot jobbnak találta a Such is Life-nál, így az énekes az előbbi dallal vett részt a Krajowe Eliminacje 2016 nevű műsorban. Michał végül nagy meglepetésre legyőzte a két nagy favoritot, a fogadóirodák kedvencét, Margaretet, valamint Lengyelország korábbi Eurovíziós képviselőjét Edyta Górniakot, aki 1994-ben második helyen végzett a dalversenyen. A Color of your life (Életed színe) dalszerzője Andy Palmer, szövegírója Kamil Varen. A dal mindenkit arra inspirál, hogy legyen önmaga, ne féljen a sorsától és bármiféle válaszút előtt áll, legyen bátorsága dönteni fekete és fehér között. A lengyel nemzeti válogató eredményhirdetése után nem volt mindenki felhőtlenül boldog, a dühös Margaret rajongók még aláírásgyűjtésbe is kezdtek az énekes lecserélésének érdekében. A nemzeti válogató előtt a fogadóirodák Margaret Cool me down című dalát találták a legesélyesebbnek az Eurovíziós Dalfesztivál megnyerésére, de mivel a nézők Michał-t választották, így a győzelmi esélyeik nagy mértékben csökkentek. A petíció végül nem érte el a célját, így Lengyelország idei hivatalos dala a Color of your life Michał Szpak előadásában.

Személyes vélemény: Michał az idei mezőny egyik legkarizmatikusabb, legizgalmasabb és legmegosztóbb személyisége. Kitűnő hangi adottságokkal rendelkezik, egyszerű, de hatásos előadásával pillanatok alatt képes belopni magát az emberek szívébe. Azt hiszem a lengyelek a legjobb döntést hozták, amikor őt választották és nem Margaretet. A Color of your life az idei év egyik legalulértékeltebb dala, Michał pedig az egyik legjobb énekes a 2016-os mezőnyben. Egyszerű, letisztult, érzelmekkel teli dal, hiteles, magával ragadó előadás. Pontszám: 10/10.

 

 

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top