ESC Hungary

Napi Eurovízió 2016

Napi Eurovízió 2016: Lettország

Tudósító: Bogárdi Barbara
Forrás: eurovision.tv

A 21 éves Justs Sirmais általános iskolai tanulmányait Riga egyik legjobb zeneiskolájában kezdte, ezután pedig egy matematika tagozatos gimnáziumba járt, amit végül kitűnő eredménnyel végzett el. Gimnazista évei alatt sem hagyott fel a zenével, édesanyja kérésére esti tagozaton jazzt, éneklést és zongorázást tanult. Justs pályafutását 16 évesen utcazenészként kezdte, bár állítása szerint soha nem volt túl jó gitáros. Korábban több együttesben is szerepelt, jelenleg pedig az ország fővárosában énektanárnak tanul, vágya egy saját zeneiskola megnyitása. Legnagyobb példaképei Ray Charles, Michael Jackson, The Neighbourhood és Glass Animals. Legyen szó sportról, zenéről, üzletről vagy szervezői munkáról, Justs mindig mindent teljes szívből és teljes odaadással végez. Érdemes megemlíteni, hogy Justs korábban mentálisan sérült gyerekeknek oktatott zenét, egyszer pedig kalandvágyból elindult felfedezni Európát, a gitárja társaságában stoppal utazott Franciaországba és vissza.

Justs szólókarrierje tavaly kezdődött. Első saját dala a Heartbeat (Szívverés), mellyel rögtön meg is nyerte a lett nemzeti válogató, a Supernova döntőjét és ezáltal a jogot arra, hogy 2016-ban ő képviselhesse hazáját az Eurovíziós Dalfesztiválon. A dal zeneszerzője és szövegírója Aminata Savadogo, Lettország tavalyi képviselője, aki 6. helyen végzett a Love Injected című dalával Bécsben. Justs hisz abban, hogy Aminata nevére, stílusára és minőségi munkásságára sokáig fognak emlékezni az emberek. A Heartbeat egy fájdalmakkal teli dal, egy olyan személyről szól, aki elveszti a partnerét és emiatt teljesen összezuhan, de belátja hibáit és esedezve kéri a szerelmét, hogy bocsásson meg neki, hogy ezáltal mindent elölről kezdhessenek.

Személyes vélemény: A balti országok nagyon kitettek magukért, egy szavunk nem lehet rájuk, mindannyian hihetetlenül erős dallal indulnak az idei versenyen. A Love Injected számomra minden idők egyik legborzalmasabb Eurovíziós dala és amikor megtudtam, hogy Justs dalának szerzője Aminata, csak annyi volt a reakcióm, hogy „Jaj ne!”  A Heartbeat hallgatása közben nem lehet nem észrevenni az énekesnő sajátos stílusjegyeit, épp ezért volt meglepő számomra, hogy Justs dalát első hallásra megkedveltem. Aztán jött a Supernova 2. és 3. adása, amikor is kezdtem egyre jobban kiszeretni a dalból, ma pedig már ott tartok, hogy szinte nem is hallgatom, pedig tényleg nem rossz, csak úgy gondolom, hogy Justs kicsit túltolja az egészet, túl erőltetett az előadása és néha olyan fájdalmas arcokat tud vágni, hogy azon már csak mosolyogni tudok. Nagyon remélem, hogy az Eurovízión visszatér a nemzeti válogató első adásában látott koreográfiához, mert ebben a dalban rengeteg potenciál van. Modern, újszerű, különleges hangeffekteket tartalmazó dal, egyedi, erőteljes hangú énekes. Pontszám: 8/10.

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top