ESC Hungary

Napi Eurovízió 2016

Napi Eurovízió 2016: Moldova

Tudósító: Bogárdi Barbara

Forrás: eurovision.tv

Moldova idei képviselője a 23 éves Lidia Isac, aki Szentpétervárott született 1993. március 27-én. Édesanyja és édesapja a kislány születésekor épp Oroszországban tanult, de később a család visszaköltözött Moldovába. Lidia gyerekkora óta érdeklődik a zene és a tánc iránt, 7 éves korában kezdett el zongorázni, 13 évesen pedig énekelni. 4 évig profi szinten táncolt, de egyik tanára kérésére elkezdett énektanárhoz járni, majd egy fővárosi zeneakadémián folytatta tanulmányait. Az énekesnő rengeteg zenei versenyen vett már részt, amik közül sokat meg is nyert. Az első nemzetközi sikerét 13 évesen érte el Bulgáriában, 2013-ban harmadik helyen végzett a yalta-i East Bazaar nevű versenyen, majd 2014-ben a lettországi New Wave-en egészen a döntőig menetelt. Nem sokkal később megnyerte a Baltic Extravaganza-t Szentpétervárott, majd 2015-ben ugyancsak első helyen végzett a Meikin Asia-n Kirgizisztánban.

Lidia már többször próbált kijutni az Eurovíziós Dalfesztiválra. A moldáv nemzeti válogatón háromszor szerepelt a Glam Girls tagjaként (2013,2014,2015), szólóban pedig kétszer (2015,2016) próbálkozott. A kemény munka idén végül meghozta gyümölcsét, ugyanis 2016-ban ő képviselheti hazáját Stockholmban. Dalának címe Falling Stars (Hullócsillagok), amelynek megírásában egy nemzetközi csapat vett részt: Gabriel Alares, Sebastian Lestapier, Ellen Berg és Leonid Gutkin. Gabriel Alares és Leonid Gutkin neve 2012-ből és 2015-ből lehet ismerős, ugyanis többek között ők szerezték Dina Garipova és Polina Gagarina dalait, Gabriel Alares pedig az idei norvég dal, az Icebreaker társszerzője is. A Falling Stars arról szól, hogy légy önmagad, szeresd önmagad, légy az életed legfényesebb csillaga.

Lidia szabadidejében szeret olvasni, zenét hallgatni, tortákat sütni, operát énekelni, továbbá nagyon szereti a természetet és a fitneszt. Az énekesnő a közeljövőben stúdióba vonul, hogy első saját albumán dolgozzon. Lidia gyakran énekel együtt Moldova 2010-es Eurovíziós képviselőjével, a Sunstroke Project-tel (Run away , Superman). A tehetséges előadó 2015-ben újságíró-kommunikáció szakon megszerezte első diplomáját, a tavalyi bécsi Eurovízión pedig már tudósítóként vett részt, itt találkozott dalának egyik szerzőjével Leonid Gutkin-nal is. Karján a Carpe Diem tetoválás arra utal, hogy a mának él és minden egyes pillanatot értékel, amit az élet ad számára.

Személyes vélemény: Moldova az egyik kedvenc Eurovíziós országom, általában szeretni szoktam a dalaikat, ez most sincs másképp. Lidiát elég sokan leírják, pedig szerintem nagyon jó a dala, sőt számomra a női előadók dalai közül a Falling Stars a legjobb, én nagyon kedvelem. A 2016-os moldáv válogató felhozatala finoman szólva is pocsék volt, így egyáltalán nem lepődtem meg a győztesen (bár hallani lehetett mindenféle lefizetésekről, de ez már a múlt, lapozzunk). A Falling Stars-ban nincs túl sok eredetiség, idejétmúlt, tipikus 90-es évekbeli dal és Lidia sem a legjobb hangú énekes az idei mezőnyben, de ez engem egyáltalán nem érdekel. Fülbemászó, könnyen megjegyezhető, rádióbarát popdal egy nagyon szimpatikus énekesnőtől. Sajnos nem jósolok neki túl sok jót, de legbelül azért abban reménykedek, hogy Lidia nem jut a tavalyi nagy kedvencem, Eduard Romanyuta sorsára.  Pontszám: 9/10.

 

 

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top