ESC Hungary

Napi Eurovízió 2016

Napi Eurovízió 2016: Oroszország

Tudósító: Bogárdi Barbara
Forrás: eurovision.tv

Oroszországot a 33 éves Szergej Lazarev képviseli az idei Eurovíziós Dalfesztiválon. Szergej 1983. április elsején született Moszkvában. Zenei és színészi karrierjét nagyon korán kezdte, szinte az ország szeme láttára nőtt fel és lett egyre népszerűbb hazájában. 6-tól 9 éves koráig gimnasztikázni tanult, énekelni pedig 10 évesen kezdett el. Sikerei futószalagon jöttek, 14 éves korára már megkapta élete első zenei elismerését és több gyermek dalversenyt is megnyert. Fiatalkorában a Neposedi nevű együttesben énekelt, amelynek tagjai között ott voltak a t.a.T.u.-s lányok, valamint Vlad Topalov is, akivel 17 éves korában megalapította a Smash!! nevű formációt. A duó nagy sikereket ért el Oroszországban és Ázsiában is, de 4 év után a fiúk végül úgy döntöttek, hogy különválnak. Szergej első saját albuma, a Don’t be fake nagy sikert aratott Oroszországban és az Egyesült Királyságban is. 2010-ben az énekes szerződést kötött a Sony Music-kal, 2015-ben pedig minden lehetséges zenei és színházi elismerést begyűjtött, Oroszország legjobb énekesének is megválasztották, ezért nem meglepő, hogy a 2016-os koncertjeire a jegyek pillanatok alatt elfogytak. Szergej 2004-ben megszerezte színész diplomáját, de a színészkedés mellett szinkronizál is, több mesefigurához és filmszereplőhöz is adta már a hangját. Az énekes nagy állatbarát, 3 évvel ezelőtt örökbe fogadott egy kiskutyát, akivel azóta szinte elválaszthatatlanok. Nagy állatszeretete miatt döntött úgy, hogy vállalkozásba kezd, tavaly óta egy olyan pékség tulajdonosa, ami kekszeket, sütiket készít kutyák és macskák számára.

Az énekes már többször próbált kijutni az Eurovíziós Dalfesztiválra, de egészen idáig sikertelenül. 2003-ban és 2004-ben a Smash!! tagjaként, 2008-ban pedig szólóban szeretett volna indulni a versenyen. Szergej szerint 2003-ban ígéretet kaptak Oroszország képviseletére, emiatt pedig koncerteket is lemondtak, de végül az abban az időben nagy népszerűségnek örvendő t.a.T.u. utazhatott Rigába. 2004-ben is belsőleg történt az ország képviselőjének a kiválasztása, akkor viszont Julia Savichevára esett a választás. 2008-ban a nemzeti válogatón Szergej a Flyer című dalával a 4. helyen végzett és az újabb sikertelenség miatt úgy döntött, hogy egy ideig feladja az Eurovíziós álmait. Idén sem állt szándékában versenyezni, de amikor meghallotta a kifejezetten az ő számára írt dalt, egy kis gondolkodás után ugyan, de végül igent mondott a felkérésre.

Oroszország idei Eurovíziós dala a You are the only one (Te vagy az egyetlen). A zeneszerzők Dimitris Kontopoulos és Philip Kirkorov (Oroszország 1995-ös képviselője), a dalszövegírók pedig John Ballard és Ralph Charlie. A zeneszerzők már korábban is írtak dalokat az Eurovízióra (Dmitry Koldun-Work your magic, Ani Lorak-Shady Lady, Sakis Rouvas-This is our night, Tolmachevy Sisters-Shine, Farid Mammadov-Hold me), a szövegírók pedig a 2013-as azeri és a 2014-es orosz dal megírásában vettek részt. A stockholmi színpadkép kialakításában a híres Fokas Evangelinos segédkezik. A You are the only one egy ízig-vérig szerelmes dal, nagyon egyszerű és fontos üzenettel: mindannyian egyediek, különbözőek vagyunk, amire mindig emlékeznünk kell. A dal egy olyan személyről szól, aki elveszti egyetlen szerelmét, de mindent megtesz azért, hogy visszakapja.

Személyes vélemény: 3 békedal után Oroszország végre egy új oldaláról mutatkozik be. Szergej az ország egyik legkedveltebb előadója, nem érdemtelenül. Nagyon tehetséges énekes és remek táncos, az idei év egyik nagy favoritja, nekem is nagy kedvencem. Nagyon szeretem a You are the only one-t, bár nem igazán értem, hogy az ehhez hasonló stílusú dalok (Sunlight, I’ve been waiting for this night, Soldiers of love, Falling stars) miért nem kedveltek a rajongók körében, az orosz dal pedig miért első szinte mindenhol. Hogy őszinte legyek én túl sok különbséget nem látok ezen dalok között, nálam a Top10-ben van mindegyik. Az idei orosz dal nem túl egyedi, ezenkívül még egy kicsit ódivatú is, de mégis nagyon szerethető, fülbemászó, energikus, tipikus Eurovíziós dal, amely mögött egy profi csapat áll. Én nagyon örülnék Oroszország győzelmének, szerintem idén végre minden adott a sikerükhöz. Pontszám: 9/10.

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top