ESC Hungary

A Dal 2017

Napi Eurovízió 2017: Magyarország

Hívő, harcos, énekes, ábrándozó, apa és szamuráj – ilyen sokszínű Pápai Joci, Magyarország képviselője a 2017-es Eurovíziós Dalfesztiválon. A zene meghatározó szerepet tölt be Joci családjában, mert az édesapja egy nagy cigányzenekarnak volt a vezetője. Nem csoda, hogy 4 évesen már gitárt ragadott, és azóta sem tette le. Profi sportoló is válhatott volna belőle, mert már régóta kosárlabdázott, de eldöntötte, hogy álmait a zenélésben akarja megvalósítani. Nem volt könnyű útja a sikerig, szegény családból érkezett különböző tehetségkutatókba azért, hogy elismerjék.

A nagy áttörést számára a 2005-ben kiadott első albuma jelentette, amin sok neves énekessel dolgozott együtt. Pápai Joci újraformálta a zenei stílusát, ötvözve az autentikus cigányzene és a modern pop műfaját. Ilyen lesz a versenydala is a 62. Eurovíziós Dalfesztiválon is, Origo címmel, ami saját szerzeménye.

Joci kiemeli, hogy a dal nagyon őszinte. Gyakorlatilag a saját életének egy összefoglalója, és fontos, hogy szerinte sikerült megtalálni az elektronikus ritmus és a tradicionális cigány stílus arányát ebben a dalban. Imádja Magyarországot és annak különleges zenéjét. „Én vagyok az első cigány, aki büszkén képviseli Magyarországot az Eurovíziós Dalfesztiválon, és nagyon hálás vagyok, hogy ilyen sokan támogatnak”. Joci hívő ember, a fellépések előtt mindig elmond egy imát. A fellépései során úgy érzi, hogy Isten is jelen van a színpadon, ami egy nagyon különleges érzés. Minden kitisztul, és olyan, mintha egy lassított felvétel lenne az egész előadás a színpadon.

A dalszöveget szerencsére nem kell nyersben fordítani. Az én olvasatomban egy eléggé félre csúszott párkapcsolat jelenik meg. Sőt elképzelhető, hogy nem is egy konkrét személyről, hanem a sorsról van szó. Teljesen jogos igény még ebben az internetes ismerkedős oldalak világában is, hogy ahhoz, hogy jól működjön minden két személy között, nem elegendő a felszínesség. Őszintének kell lenni és megismerni a másikat belülről is. Van, aki azt sem tudja, hogy mit akar, csak ellenni, de ez a másik félben bizonytalanságot kelt. Mondja meg, ha valójában nem úgy érez, mint ahogy mondja, nem azt gondolja, mint amit mond, akkor menjen mindenki a maga dolgára. A rap rész sokkal fajsúlyosabb, melynek első fele a hívő életéről, a második pedig a küzdelmes karrierjének története lehet talán. A zene és a gitár húrjai mint fegyver jelenik meg a versben, lehetséges, hogy magával az ördöggel kellett megharcolnia, a sok lélek megmentéséért.

Az Eurovízió akkor igazán érdekes számomra, ha nem a svéd gyártószalagokról lepottyantott dalok versenyét kell látnom, hanem eredeti ötleteket, etnós beütésű, mai köntösbe bújtatott dalok produkcióit. Pápai Joci dala pont ilyen. Lehetetlen számomra, hogy ne a döntő első felében végezzünk. A mai napig van néhány olyan rajongó, aki olyanokkal bombázza a Facebookot, hogy „engem ő nem képvisel”, „prozódiai rémálom”, „Joci, el fogsz vérezni, lépj vissza”, sőt a nemzeti döntő után kialakult menetrend szerűen megérkező hisztiben még különböző nevetséges petíciók is elindultak azért, hogy más versenyezzen helyette. Ezek után nagyon remélem, hogy nagy kő fog leesni a szívemről a verseny után, és büszkén tudok majd örülni, hiszen ha őszinteségről szól az Origo, a káröröm is egy őszinte, és igazi magyaros érzés. Persze a megbocsátás sokkal felemelőbb mindkét fél részéről.

Forrás: eurovision.tv

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top