ESC Hungary

Napi Eurovízió 2018

Napi Eurovízió 2018: Albánia

43 nap múlva terítik le a vörös, vagyis idén kék szőnyeget Lisszabonban a 2018-as Eurovízió versenyzői számára, ekkor hivatalosan is megnyitják az idei versenyt. Hogy addig jobban megismerjük a versenyzőket, ismét elindítjuk a Napi Eurovízió sorozatunkat, melyben minden nap bemutatunk egy versenyzőt az idei felhozatalból. Országok szerinti ABC sorrendben haladunk Albániától Ukrajnáig.

Az első ország Albánia, Eugent Bushpepa a Mall című dalt fogja előadni. Még mielőtt bárki arra gondolna, hogy az énekes egy szép plázáról fog énekelni, ideje megismerni egy újabb szót a dashuri (szerelem) után: vágyakozás. Persze árucikket és nosztalgiát is jelenthet, a valódi megfejtést a dalszövegből fogjuk kihámozni.

Eugent Bushpepa önmagát széleskörű projekttapasztalattal rendelkező kreatív szakembernek határozza meg, 1984-ben született. 6 éves korában kezdett el énekelni, viszont hivatásos karrierje 2006-ban kezdett beindulni. Egy kereskedelmi csatorna showműsorának volt állandó énekese. Ez hozta meg neki az ismertséget, majd ezután sorra elkezdte begyűjteni a tehetségét elismerő díjakat. Együttesével sok koncertet adtak, 2007-ben a Depp Purple, 2011-ben Duff Mckagan (Guns N’ Roses), 2014-ben az Overkill előzenekaraként léptek fel.

2017 decemberében a Festivali i Këngës című, Eurovízióra válogató fesztiválon a szakmai zsűri az ő dalát választotta ki Albánia képviseletére a 2018-as Eurovíziós Dalfesztiválon.

A dalszöveg angol fordítását alapul véve már a második sor nagyon megdöbbentő a google fordító szerint, de ettől most vonatkoztassunk el (akit érdekel, erre keressen rá: That thrills and that sears). Valami után nagyon vágyódik a dalszöveg írója, tömény metaforákkal operál a dalszövegben, amiből ki kell hámozni a lényeget.

Szavakkal nem lehet leírni azt az érzést, ami bennem növekszik
Amikor két szíve egyesül és egyként dobban

Feküdni akarok az ágyamban ezen a csendes éjszakán
Ahol isteniek az álmok és elviszek a gondolat békéjébe
Hogy lássam az ő (lány) ábrándjait

A dal hangulata nem tűnik ennyire szenvedősnek és drámainak, mindenesetre fura, hogy egyedül fetreng főhősünk az ágyban. Mintha a hangszerelés nem is illene a dalszöveghez. Az albán FiK fesztiválok mindig grandiózusak, viszont nehéz végigvárni a produkciókat. Oké, ragaszkodnak az élő zenekarhoz ami nagyon szép, hagyományőrző dolog, de ettől függetlenül nem mertem megnézni a többi idei FiK dalt. Mindenesetre érdekes, hogy az első egy percben csukott szemmel énekelt Eugent a színpadon, és ráadásul az eredeti verzió mintha jobb lenne, mint az átdolgozás. Szerintem Albániának nagy szerencse kell, hogy bejusson az első elődöntőből a szombati nagy döntőbe, kemény ellenfél lesz az izreli Monty Python paródia, az észt popera és a bolgár „győznijöttünk” dal.

(eurovision.tv)

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

Archívum

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

Archívum

Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

To Top