ESC Hungary

Napi Eurovízió 2018

Napi Eurovízió 2018: Albánia

43 nap múlva terítik le a vörös, vagyis idén kék szőnyeget Lisszabonban a 2018-as Eurovízió versenyzői számára, ekkor hivatalosan is megnyitják az idei versenyt. Hogy addig jobban megismerjük a versenyzőket, ismét elindítjuk a Napi Eurovízió sorozatunkat, melyben minden nap bemutatunk egy versenyzőt az idei felhozatalból. Országok szerinti ABC sorrendben haladunk Albániától Ukrajnáig.

Az első ország Albánia, Eugent Bushpepa a Mall című dalt fogja előadni. Még mielőtt bárki arra gondolna, hogy az énekes egy szép plázáról fog énekelni, ideje megismerni egy újabb szót a dashuri (szerelem) után: vágyakozás. Persze árucikket és nosztalgiát is jelenthet, a valódi megfejtést a dalszövegből fogjuk kihámozni.

Eugent Bushpepa önmagát széleskörű projekttapasztalattal rendelkező kreatív szakembernek határozza meg, 1984-ben született. 6 éves korában kezdett el énekelni, viszont hivatásos karrierje 2006-ban kezdett beindulni. Egy kereskedelmi csatorna showműsorának volt állandó énekese. Ez hozta meg neki az ismertséget, majd ezután sorra elkezdte begyűjteni a tehetségét elismerő díjakat. Együttesével sok koncertet adtak, 2007-ben a Depp Purple, 2011-ben Duff Mckagan (Guns N’ Roses), 2014-ben az Overkill előzenekaraként léptek fel.

2017 decemberében a Festivali i Këngës című, Eurovízióra válogató fesztiválon a szakmai zsűri az ő dalát választotta ki Albánia képviseletére a 2018-as Eurovíziós Dalfesztiválon.

A dalszöveg angol fordítását alapul véve már a második sor nagyon megdöbbentő a google fordító szerint, de ettől most vonatkoztassunk el (akit érdekel, erre keressen rá: That thrills and that sears). Valami után nagyon vágyódik a dalszöveg írója, tömény metaforákkal operál a dalszövegben, amiből ki kell hámozni a lényeget.

Szavakkal nem lehet leírni azt az érzést, ami bennem növekszik
Amikor két szíve egyesül és egyként dobban

Feküdni akarok az ágyamban ezen a csendes éjszakán
Ahol isteniek az álmok és elviszek a gondolat békéjébe
Hogy lássam az ő (lány) ábrándjait

A dal hangulata nem tűnik ennyire szenvedősnek és drámainak, mindenesetre fura, hogy egyedül fetreng főhősünk az ágyban. Mintha a hangszerelés nem is illene a dalszöveghez. Az albán FiK fesztiválok mindig grandiózusak, viszont nehéz végigvárni a produkciókat. Oké, ragaszkodnak az élő zenekarhoz ami nagyon szép, hagyományőrző dolog, de ettől függetlenül nem mertem megnézni a többi idei FiK dalt. Mindenesetre érdekes, hogy az első egy percben csukott szemmel énekelt Eugent a színpadon, és ráadásul az eredeti verzió mintha jobb lenne, mint az átdolgozás. Szerintem Albániának nagy szerencse kell, hogy bejusson az első elődöntőből a szombati nagy döntőbe, kemény ellenfél lesz az izreli Monty Python paródia, az észt popera és a bolgár „győznijöttünk” dal.

(eurovision.tv)

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top