ESC Hungary

Napi Eurovízió 2018

Napi Eurovízió 2018: Azerbajdzsán

Az elmúlt pár évhez hasonlóan ismét belső kiválasztással nevezte meg indulóját Azerbajdzsán. Idei képviselőjük, Aysel Mammadova 1989. július 3-án, zenész család sarjaként látta meg a napvilágot. Zene iránti érdeklődése már fiatal korában elkezdődött, tehetségét édesanyja fedezte fel. 2006-tól 2010-ig az Azerbajdzsáni Állami Konzervatórium klasszikus zongora tagozatán tanult, az énekléssel csak ezután kezdett el komolyabban foglalkozni. Legnagyobb példaképének Diana Krallt és Eliane Eliast tartja. Az egyetem elvégzése után több dala is megjelent, melyeket nem csak Azerbajdzsánban, de több európai országban is lehetősége volt elénekelnie. 2002-től kezdve számos nemzeti és nemzetközi jazz fesztiválon vett részt. Bár a sikerek rendszerint elmaradtak, Aysel a győzelmi trófeák elnyerésénél mindig is sokkal fontosabbnak tekintette azt, hogy az emberek megismerjék, illetve megértsék a dalait, majd újabb és újabb munkákat várjanak tőle. 2013-ban adta ki első dalát, „So magical” címmel. Jelenleg Bakuban él és egy olyan projekten dolgozik, ami klasszikus, jazz és elektronikus zenét tartalmaz. Dalaival az emberek érzelmeire szeretne hatni, ezért a zenéje sokszor tartalmaz szomorú elemeket.

Az Aisel művésznév jelentése: az út, mely a Holdra vezet, szorosan kapcsolódik az Eurovíziós dalához, melynek címe „X my heart” (Keresztezem a szívemet). Az énekesnőt 2017. november 8-án választották ki Azerbajdzsán képviseletére, a dalkeresés közvetlenül ezután kezdődött. Aisel több európai országba is elutazott, hogy megtalálja a számára legmegfelelőbb dalt. A tradicionális, anyanyelvi dalokon keresztül, a jazzon át, a mai modern dalokig rengeteg szerzemény landolt a tarsolyában, melyből sikerült kiválasztania azt a hármat, ami a legjobban tetszett neki. Ezután 31 országból 300 személyt kért meg a dalok értékelésére. A „X my heart” a szavazatok 87%-ával nyert, így idén ez a dal képviseli Azerbajdzsánt az Eurovíziós Dalfesztiválon. A dalt Londonban vették fel, nagyon híres és elismert személyek dolgoztak rajta. Több verzióban készült el, a végleges változatot az Ictimai TV választotta ki. A dalszerzők egyike a görög Dimitris Kontopoulos, akinek Szergej Lazarev 2016-os versenydalát köszönhetjük. A másik dalszerző a svéd Sandra Bjurman, ő írta Azerbajdzsán 2011-es győztes dalát. A színpadképről Fokas Evangelinos gondoskodik majd. Az ő nevéhez fűződik Helena Paparizou (2005), Dima Bilan (2008), Ani Lorak (2008), Farid Mammadov (2013) és Szergej Lazarev (2016) színpadképének megálmodása is. Aisel számára a „X my heart” szerelem volt első hallásra. Elmondása szerint a dal egy nagyon pozitív, felemelő érzést váltott ki belőle, a benne rejlő energiáknak köszönhetően a stúdióban töltött idő minden másodpercét élvezte. A dal üzenete nagyon közel áll hozzá, hiszen, mint bárki más, az ő élete is tele van nehézségekkel, de az önbizalmának köszönhetően sikerült felülkerekednie a bajokon. A „X my heart” arra ösztönöz minket, hogy higgyünk magunkban, hiszen ezáltal képesek lehetünk falakat ledönteni és erősebbek lehetünk, mint az ágyúgolyók. Mint minden versenyző, Aisel is óriási megtiszteltetésnek érzi azt, hogy hazáját képviselheti az Eurovíziós Dalfesztiválon és mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy minél jobb helyezést érjen el Lisszabonban. Számára a dalfesztivál nem más, mint egy olyan verseny, ami a zenén keresztül egyesíti az embereket.

Azerbajdzsán az első elődöntő első felében fog szerepelni május 8-án. Eddig 10 alkalommal vettek részt a versenyen, 2008-ban debütáltak és mindig sikerült döntőbe jutniuk, 2011-ben a „Running Scared” című dalukkal a győzelmet is megszerezték. 2013-ig minden évben Top 10-ben végeztek, azóta kisebb hullámvölgyben vannak. Tavalyi képviselőjük Dihaj egy nagyon különleges dallal és emlékezetes színpadképpel a 14. helyen végzett, Aisel ezt próbálja most megjavítani.

Személyes vélemény: Kétségtelenül nem ez Azerbajdzsán legjobb Eurovíziós dala, viszont meg kell hagyni, hogy egy nagyon kellemes, rádióbarát dalról van szó. Nem akar több lenni annál, mint ami, nem akar világot megváltani, csak egyszerűen jókedvre derít és táncra perdít. Tipikus biztonsági dal, nincsenek benne nagyot éneklős részek, így a vokállal valószínűleg nem lesz gond. Idén rettenetesen erős a mezőny, különösen az első elődöntő, annak is az első fele, én képtelen vagyok megjósolni a továbbjutókat, de szerintem Azerbajdzsánnak nem lesz problémája a döntőbe kerüléssel. Pontszám: 9/10.

(eurovision.tv, wiwibloggs.com, esckaz.com)

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top