ESC Hungary

Eurovízió 2018

Napi Eurovízió 2018: Csehország

Sorozatunk mai részében Csehország képviselőjét mutatjuk be. Mikolas Josef 1995. október 4-én született Prágában, családjával vidéken, Znojmoban élt. Gimnáziumi tanulmányait egy angol nyelvű nemzetközi iskolában folytatta, majd a Londoni Zene- és Színházművészeti Akadémia tanulójaként aranyéremben részesült színészi tehetsége miatt. Az elért osztályzatai alapján lehetősége lett volna Anglia legjobb iskoláiba járnia, de ő nem ezt az utat választotta, inkább modellnek állt. A különböző divatbemutatókon olyan híres divatmárkák ruháit viselte, mint a Diesel, Prada vagy a Replay. 1 év eltelte után feladta az ígéretes modell karrierjét és elkezdett komolyabban foglalkozni a zenével. Mikolas ma már nem csak énekel, de dalokat is ír, több hangszeren játszik, producerkedik és a dalaihoz saját maga rendezi a videókat. A modell szakma befejezése után utcazenészként kereste a kenyerét, több európai nagyvárosban járt, majd 1 év elteltével a megtakarított pénzét az első dala és videója elkészítésére használta fel. A 2015-ben megjelent „Hands Bloody” nem hozta meg a kellő sikert, erre a „Free” című dala megjelenéséig kellett várnia. A dal Csehország 4. legtöbbet játszott slágere lett, következő dala a „Believe” pedig 3 hétig vezette az ország 2. legkedveltebb zenecsatornáját. Sikereire Nikodem Milewski figyelt fel, aki később Bécsbe invitálta őt, hogy a mentora lehessen. Mikolas saját maga írja a dalait, leginkább a hiphop, house, pop áll a legközelebb hozzá, de karrierje kezdetén írt tradicionális hangzású dalokat is. Zenei stílusa nagyon egyedi és különleges, dalai modernek, a nemzetközi trendeknek megfelelően, angol nyelven íródnak. Már korábban is kacérkodott az Eurovízió gondolatával, tavaly felajánlották neki a „My Turn” című dalt, de elutasította a felkérést, így azt végül Martina Barta énekelte el Kijevben.

Az elmúlt évekkel ellentétben nem belsőleg választotta ki indulóját Csehország, hanem visszatértek az utoljára 2008-ban használt nemzeti válogatóhoz, melyben 6-an szálltak harcba a győzelemért. Nem rendeztek élő műsort, a dalokat a stúdió verziók alapján értékelte a nemzetközi zsűri és a közönség, melynek eredményeként Mikolas Josef „Lie to me” (Hazudj nekem!) című dala nyert, így ő képviseli Csehországot Lisszabonban. Mikolas az Eurovíziót megpróbálja nem versenyként felfogni, számára a fesztivál nem más, mint különböző emberek és népek talalálkozása, egymás támogatására. A 22 éves énekes szeretné kiélvezni az Eurovízió minden percét, jól érezni magát és minél jobb helyezést elérni hazája számára. A versenydalát saját maga írta, a demo változat 2016-ban készült el, melyet több barátjának is elküldött, de a dal végül csak 1 év elteltével, 2017. novemberében jelent meg. A dal eredeti szövege több olyan kifezejést is tartalmazott, amelyek szabályzatba ütköztek, így az énekes kicsit finomított rajta, de a dal még mindig erősen szexuális jelleggel bír. Mikolas elmondása szerint a dal egy olyan fiatal srácról szól, akit megcsalt a barátnője és a szakítás után nagyon nehéz számára újra megbízni valakiben, új párt találni, de megpróbál optimista maradni és a negatív dolgokban is pozitívakat látni. Elolvasva a dalszöveget, én egy kicsit máshogy értelmezem a dalt. Szerintem a „Lie to me” egy olyan lányról szól, aki nagyon jó kislány otthon, a valóságban viszont forr a vére, mindenki tudja róla, hogy csak probléma van vele, de a férfiak rajonganak érte és ő sem veti meg őket. A fiú tud arról, hogy a barátnője a legjobb barátjával csalja őt, de megbocsát neki, elnézi a hazudozásait, csak hogy vele lehessen. A videóban látható teve helyett eredetileg egy medve szerepelt volna, de végül változtattak az eredeti ötleten. Érdekes, hogy a dalszövegben meghagyták a „Prada” szót, pedig a versenyen semmilyen márkanev elhangzása nem engedélyezett.

Csehország eddig 6 alkalommal vett részt az Eurovízión. 2007-ben debütáltak, de 3 sikertelen szereplés után kisebb pihenőt tartottak. 2015-ben tértek vissza, azóta csak egyszer tudtak döntőbe kerülni. Tavalyi versenyzőjük, Martina Barta egy jazz dallal lépett fel, de csak 13. lett. Mikolas dala a megjelenése után azonnal óriási siker lett nem csak Csehországban, de az Eurovízió rajongói körében is, ezért is található jelenleg a 3. helyen a fogadóirodáknál.

Személyes vélemény: 3 ballada után már épp ideje volt egy pörgős kis pop zenével előállniuk a cseheknek. Nagyon örülök a választásuknak, már nagyon régóta vártam tőlük egy ilyen dalt. A „Lie to me” egy igazi fülbemászó sláger, az ember ahogy meghallja a trombitaszót, azonnal táncolni lenne kedve. Engem egyáltalán nem zavar a szöveg szexuális jellege, de biztos vagyok abban, hogy nagyon sokan fel lesznek háborodva mondjuk a „wood bamboo”, „making a puddle” (ezeket inkább nem fordítanám le) vagy a spagettis rész miatt. Csehország az első elődöntő első felében lép fel, ahol rengeteg jó dal van. Szerintem a nagy kedvencek közül nem mindenki fog továbbjutni, biztos vagyok abban, hogy a Csehország, Észtország, Finnország trióból legalább egy bukni fog. Nem egy könnyen elénekelhető dalról van szó és mivel Mikolas valószínűleg táncolni is fog közben, így még nehezebb lesz neki tartani a tempót a szöveggel. Sajnos engem sem az ukrajnai, sem a lettországi szereplése nem győzött meg, ennek ellenére biztos vagyok abban, hogy májusban a legtöbbet fogja kihozni magából és egy nagyon jó előadást fogunk látni tőle. Pontszám: 10/10.

(eurovision.tv, wiwibloggs.com, esckaz.com)

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

Archívum

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

Archívum

Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

To Top