ESC Hungary

Napi Eurovízió 2018

Napi Eurovízió 2018: Egyesült Királyság

Az énekes-dalszerző SuRie képviseli az Egyesült Királyságot a 2018-as Eurovíziós Dalfesztiválon a Storm című dallal. A Susanna Marie utónevekből képzett, vagyis művésznevén SuRie a Zeneművészeti Királyi Akadémián edződött, ráadásul a diákok az Akadémia örökös tagjának választották a zeneiparért tett jelentős erőfeszítéseiért. Az előadói karrierje hamar elkezdődött, Őfelsége Károly herceg szólistája volt gyermekként a The Royal Albert Hall-ban. Gyakran könyvek közé temetkezett: a kreatív és fiatal SuRie gyakran írt novellákat, verseket és dalszövegeket, melyek után egyenes út vezetett a zeneszerzéshez is. Tori Amos, Regina Spektor, Billy Joel és Alicia Keys énekesi és dalszerzői munkássága inspirálta leginkább. Amikor elkészült első nagylemeze Something Beginning With… címmel, nem volt megállás: bejárta a világot Londontól Görögországig, New Yorktól Los Angelesen át Borneóig, az otthoni hangstúdiójától Malmöig.

SuRie számára nem idegen az Eurovízió: 2015-ben háttértáncos és vokálos volt Loïc Nottet mögött, aki Belgiumnak a negyedik helyezést hozta el. Két évvel később Blanche City Lights című dalának volt zenei rendezője, és ismét sikerült elérni a negyedik helyet. Ezek után nagyon sok felkérést kapott Európa sok országából, végül bekerült a látókörbe a BBC Eurovision: You Decide című válogató műsor, ahol az inspiráló pophimnusz, a Storm egyöntetűen elnyerte a zsűri és a közönség tetszését is.

A három dalszerző közül Nicole Blair ausztrál származású, néhány évet Stockholmban töltött, sok ismert névvel dolgozott együtt, majd két éve Londonba költözött. Gil Lewis Kelet-londoni producer, gitáros és hangmérnök, Prince és Michael Jackson a két kedvenc előadója. Sean Hargreaves a New yorki Berklee zenei főiskolán tanult, Michael Buble, Natalie Imbruglia és Alison Moyet dolgozott vele, és segített elindítani a BBC Big Bandet.

Bátyó, emlékszel amikor gyerekként félelmek nélkül éltünk?
Hugi, hiszel azokban a dolgokban, amikről álmodtunk hogy fel kellene fedeznünk?
Anya, büszke vagy rám, vagy csinálhatnám jobban is?
Apa, vannak súlyok a vállaimon, de még lesznek is.
Nekem még van hitem, és még hiszem, hogy megtalálom a szivárvány kezdetét.

Nagyjából ez a dalszöveg veleje. A dal inkább egy vidám érzést akar átadni, mintsem a mondanivalójára kelljen rágörcsölni. A mother, father, brother, sister és a rainbow jelentése talán megy mindenkinek, utána már csak hozzá kell képzelni a többi dolgot ahhoz, hogy rákapjunk a dal hangulatára. Nekem az az érzésem, hogy az angolok/britek/Egyesült Királyságbeliek megint egy afféle fékezett habzású dallal indulnak az Eurovízión ahhoz képest, hogy ők lennének a világ egyik popnagyhatalma. Ennek ellenére a dal nem vészes, sőt szerethető is, itt már csak az a kérdés, hogy egy ütős színpadkép a 20. hely fölé tudja-e tornázni az automatikus döntős országot.

(eurovision.tv)

Comments
2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!

Archívum

Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2021

To Top
%d bloggers like this: